Bukvice – zdravé oriešky nielen pre diviaky

Bartek Dobrodej Krzewinski 0

Október to je čas zbierania bukvíc – plodov buka. Je to však obľúbené jedlo nielen diviakov, ale aj všetkých zálesákov. Viete prečo?

les jeseň
Foto: Ingimage.com

Bukvice sú trojhranné hnedé oriešky, asi 1 cm dlhé, uložené v ostnatej hnedej tvrdej čiaške. Zbierajú sa popadané zo zeme, treba ich len rozlúsknuť a vnútri nájdete výborné jadierko.

Obsahujú veľa tukov, preto keď začínajú padať zo stromov na zem, tak je o ne veľa záujemcov a treba byť rýchlym, aby sme nezmeškali tieto výborné plody (potom ostanú už len prázdne alebo poškodené oriešky).

Maslo, olej či káva

V minulosti boli bukvice najčastejšie jedené na surovo. Milovali ich deti, mladí, ale aj dospelí. Boli dôležitým doplnkom stravy chudobných ľudí.

Po usušení sa dajú skladovať veľa rokov. Pomleté sa pridávali do múky na chlieb. Vytláčal sa z nich olej ešte aj v 20. storočí hlavne v Karpatoch. Olej z bukvíc neobsahuje fagín. V Nemecku sa olej pridával do šalátov alebo namiesto masla, ale tiež do olejových lámp. Chuťou vraj pripomína olivový olej.

Minimálne do konca 19. storočia sa bukvice predávali na trhoch na juhu Poľska. Vo Francúzsku z opražených pomletých orieškov robili nápoj pripomínajúci kávu.

Na jeseň tiež ľudia pásli prasatá v bukových lesoch, aby rýchlo pribrali. Bukvice bežne používali aj Indiáni. Cez zimu radi vyhľadávali a vyberali skrýše hlodavcov a veveričiek. Dajú sa nájsť tak, že sú šupinky bukových orieškov porozhadzované po snehu.

V niektorých častiach Spojených štátov bolo ešte donedávna možné kúpiť maslo z bukvíc.

Foto: Ingimage.com

V surovom stave môžu spôsobiť nevoľnosť

Jedenie bukvíc na surovo je trošku kontroverzné, vo viacerých knihách nájdete, že na surovo sú jedovaté, v iných zase, že sú jedlé v malom množstve.

Je to preto, lebo obsahujú mierne jedovatú látku – fagín, ktorá vo väčšom množstve môže spôsobiť bolesti hlavy, žalúdka, hnačky, zvracanie, ako aj pocity podobné ako po vypití alkoholu.

Tepelné spracovanie odstraňuje fagín, preto, keď ich chcete zjesť viac, stačí ich opražiť.

Čo je “väčšie množstvo”, po ktorom sa môžeme cítiť zle? Pre každého to je iné.

Poznám ľudí, ktorí už po jednej hrsti vracali a poznám tiež ľudí, ktorí jedia viac hrstí za deň alebo v priebehu pár dní nič iného nejedli a necítili žiadne vedľajšie účinky.

Ja osobne som tiež necítil žiadnu bolesť alebo halucinácie po zjedení bukvíc.

Ako ich nazbierať?

Zbierať malé oriešky zo zeme je trošku pracné. Lesníci zbierajú tak, že roztiahnu pod stromami igelit alebo inú látku a tak zachytia všetky bukvice, ktoré padajú na zem.

Vyskúšajte to, ak máte buk na svojom pozemku – je to naozaj oveľa rýchlejšie, ale aj keď nemáte tú možnosť, oplatí sa ich zbierať zo zeme.

Plné B-vitamínov, aj zdravých kyselín

Bukvice obsahujú veľa tukov (40-46%), okolo 8-29% bielkovín, okrem toho sacharidy, škrob, celulózu, kyselinu kumarovú, vanilovú, ferulovú, jablčnú a citrónovú, okolo 6% minerálnych látok, fagín, saponíny a až do 16% vody.

Sú zdrojom vitamínu B6, riboflavínu, tiamínu, mangánu, draslíka, medi, aj omega 3 mastných kyselín.

Nie každý rok je na bukvice hojný. Po väčšinu rokov môžete nájsť len málo bukvíc, či prázdne škrupinky bez jadierok, alebo nenájdete vôbec nič.

Semenné roky sú približne každých 8-10 rokov, ale už každé 3-4 roky je ich dosť na to, aby sme si nimi naplnili žalúdok, alebo aj trošku uskladnili.

Tento rok to vyzerá tak, že ich je veľa, takže choďte na ochutnávku do bukového lesa.

Keď sa chcete dozvedieť viac o divokých jedlých rastlinách a ich plodoch, príďte na kurz 14. a 15. októbra do Bratislavy.

Pozn. Autor sa už vyše 15 rokov zaoberá divokými jedlými rastlinami. Vyštudoval odbor Ochrana lesov a posledné tri roky robí ukážky jedlých rastlín v prírode na Slovensku.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (7 hlasov, priemerne: 4,30 z 5)
Loading...

Pridaj komentár