Viete, aký máte cholesterol?

Anka Kalúsová 0

Len polovica Slovákov z prieskumu vie , akú hladinu cholesterolu v krvi má. „Hladina cholesterolu v krvi patrí k základným zdravotným ukazovateľom a jej úroveň by mali ľudia poznať rovnako, ako svoju krvnú skupinu,“ myslí si MUDr. Jana Jurkovičová zo Združenia pre zdravú výživu.

Cholesterol vám u lekára neskontolujú automaticky 

Respondenti uviedli, že hladinu cholesterolu v krvi im lekári kontrolujú v 65,7 percentách prípadov. „Je to zarážajúco nízke číslo, keďže zvýšená hladina cholesterolu vo vyššom veku je jedným z varovných signálov možných porúch zdravia,“ upozorňuje MUDr. Jana Jurkovičová, zo Združenia pre zdravú výživu. „Nadbytok „zlého“ LDL cholesterolu sa ukladá v stenách ciev, čo následne spôsobuje srdcovo-cievne choroby, ktoré sú najčastejšou príčinou smrti na Slovensku.“

Len polovica ľudí vie 

Na otázku, či ľudia poznajú hladinu cholesterolu v krvi, len 56,8 percent odpovedajúcich uviedlo, že pozná, pričom znalosť sa zlepšovala so zvyšujúcim sa vekom, v kategórii na 65 rokov poznalo hladinu svojho cholesterolu takmer 65 percent opýtaných.

Zaujímavé pritom je, že zvýšenú hladinu cholesterolu v krvi považuje za závažný problém viac než 75 percent opýtaných.

Všetky tuky sú dobré. Dôležitý je pomer

„Obsah cholesterolu v krvi výrazne ovplyvňuje spôsob nášho stravovania. Dôležité je, aby sme jednotlivé mastné kyseliny konzumovali v odporúčaných množstvách a neprekračovali denný príjem tukov, ktoré by mali tvoriť približne 30 – 35% celkového denného príjmu potravy. Každý z tukov – mononenasýtené, polynenasýtené i nasýtené – majú svoje miesto v našom jedálničku. Platiť by však malo, že prednosť majú tie nenasýtené (nachádzajúce sa v rastlinných olejoch, kvalitných rastlinných tukových nátierkach, orechoch, rybách) pred nasýtenými (zo živočíšnych tukov). Na Slovensku je tento pomer, bohužiaľ, obrátený.“

Cholesterol je v primeranom množstve pre organizmus nevyhnutný, plní viaceré dôležité úlohy: je stavebným prvkom bunkových membrán, tvoria sa z neho žlčové kyseliny potrebné pri trávení tukov v čreve, vitamín D, niektoré hormóny.

Lekári rozlišujú dva typy cholesterolu – LDL a HDL, pričom nadbytok LDL cholesterolu sa ukladá do cievnych stien a spôsobuje aterosklerózu a častice HDL odvádzajú cholesterol z krvi na spracovanie do pečene. V ideálnom prípade by sme mali mať v krvi pomer „dobrého“ HDL a „zlého“ LDL cholesterolu čo najviac v prospech HDL. 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 3,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár