Probiotiká? Prebiotiká? Kto sa v tom má vyznať?

MUDr. Zuzana Pitoňáková 0

Probiotikami sme v dnešnej dobe bombardovaní zo všetkých strán. Do akej miery je to len vecou reklamy a do akej skutočnou nevyhnutnosťou?

Veľmi pekne sa k tejto téme vyjadril Dr. Igor Bukovský vo svojej knihe: Návod na prežitie pre muža. (Nenechajte sa odradiť názvom, lebo tá kniha je skutočne pre každého dnešného človeka bez rozdielu pohlavia, či iných ľudských parametrov.) 

shutterstock

Baktériami sa to v našich tráviacich útrobách len tak hmýri. Nie je ich málo – stovky druhov, bilióny kusov. Aby ste mali lepšiu predstavu, použijem ilustráciu zo spomínanej knihy:

  • v jednom mililitri obsahu žalúdka žije toľko baktérií ako ľudí v Prahe,
  • v jednom mililitri stolice je týchto mikropodnájomníkov toľko ako ľudí na 1700 zemeguliach. Dobré nie?

Súčasná veda jednoznačne potvrdzuje význam osídlenia „dobrými“ baktériami v tráviacom trakte. Ktoré sú dobré a ktoré zlé? Jednoducho povedané, tie ktoré sa živia hlavne cukrami a škrobmi sú dobré. Hovoríme im baktérie mliečneho kvasenia. Tie, ktoré sa živia hlavne bielkovinami, nazývame proteolytické, spôsobujú  hnilobu a zápach, a k zdraviu prospešným rozhodne nepatria. 

Probiotiká? Prebiotiká?

Mnohí máme v týchto moderných slovách stále nejasno. Takže minislovníček:

Probiotiká sú prípravky, ktoré obsahujú živé probiotické baktérie schopné osídliť črevnú sliznicu.

Probiotické baktérie (dobré baktérie) osídľujú črevnú sliznicu, a tak podporujú zdravé trávenie. Patria k nim napríklad niektoré druhy laktobacilov, streptokokov či bifidobakterov.

Prebiotiká sú látky, ktoré priaznivo podporujú rast probiotických baktérií. Vláknina, vitamíny skupiny B ( je ich veľa, v lekárni vám radi poradia).

V našom SPRIEVODCOVI LIEKMI si môžte vyhľadať jednotlivé preparáty v prehľadnej tabuľke Probiotík.

Probiotiká alebo …

K čomu sú dobré „dobré baktérie“

Nepriatelia probiotických baktérií

  • potraviny obsahujúce veľa proteolytických baktérií (tých, ktoré spôsobujú hnilobu): mäso, údeniny, vajíčka, majonéza, nesprávne uskladnené potraviny,
  • baktérie spôsobujúce infekcie v tráviacom trakte ( Helicobacter pylori, Salmonella enteritidis…),
  • nadmerný príjem sladkostí,
  • nadmerný príjem bielkovín,
  • nedostatočný príjem vlákniny a polysacharidov,
  • nedostatok vit. B.,
  • stres.

Ako pestovať zdravú mikroflóru

1.      Dostatočne príjmať vlákninu a polysacharidy.

2.      Živočíšne potraviny príjmať striedmo.

3.      Mať pravidelnú životosprávu

4.      Mať pravidelný prísun dostatočného množstva živých probiotických mikroorganizmov v podobe výživových doplnkov, resp. potravín s probiotickými kultúrami.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (4 hlasov, priemerne: 4,50 z 5)
Loading...

Pridaj komentár