Jahodové leto

Mária Kopčíková 1

Že vonku je konečne teplo, že už mi aj tie moje prvé jahody dozrievajú, deti ich priebežne ozobkávajú, takže k nejakému skladovaniu či lekvárovaniu sa nedostaneme.

Ale nevadí, tešíme sa z prvej úrody a zároveň kde tu listujem a nachádzam rôzne zaujímavosti o tomto poslovi blížiacich sa prázdnin.

 

Zaujímavosti o jahodách

  • obsahujú iba 6 – 9% cukrov (fruktóza a glukóza), ani cukrovkári sa ich nemusia báť,
  • skladajú sa z 90 percent z vody,
  • majú vysoký ob­sah ovocných kyselín (kyselina citrónová a jablčná), ktoré majú na tráviaci systém dezinfekčné účinky a zlepšujú vstrebávanie železa z rastlinných potravín,
  • obsahujú veľa pektínu – vlákniny, ktorá znižuje choleste­rol v krvi,
  • obsahujú veľa vitamínu C, K, skupiny vitamínov A a B, sodík, vápnik, fosfor, draslík,
  • ich červená farba ja spôsobená pigmentmi – polyfenolmi – ktoré majú výrazný antioxidačný účinok. Jahody sú jedným z najsilnejších rastlinných antioxidantov,
  • zdravé sú nielen plody, ale aj listy, najmä z lesných jahôd. Využívajú sa pri liečbe vysokého tlaku, gynekologic­kých ochorení, dne a zápalových ochoreniach kĺbov, obličkových kameňoch …

S jahodami jemne

Jahody sú veľmi citlivé ovocie. Odporúča sa zberať ich v ranných hodinách, keď sú ešte chladné. Trhať by sa jahody mali aj so zelenou stopkou a hneď po odtrhnutí by mali ísť do chladu. Iba tak si zachovajú sviežosť.

Aj umývať treba jahody jemne. Nie namočiť ich do misky s vodou, ale len jemne opláchnuť pod slabým prúdom vody. Umývajte len také množstvo, ktoré idete skonzumovať alebo použiť do ďalších jedál. Po opláchnutí jahody osušte na utierke alebo nechajte obschnúť na cedidle.

Stopku odstraňujte až nakoniec, pretože práve tá pri umývaní zabraňuje vnikaniu vody do plodu a tým pádom aj znehodnocovaniu jahody.

Ak chcete jahody zamraziť, opláchnuté jahody nechajte preschnúť, aby neboli po rozmrazení priveľmi mokré. Ukladajte ich jednu vedľa druhej, tak, aby sa nepučili. Dávajte mraziť primerané objemy, aby ste vždy rozmrazovali tak akurát jednu dávku.

Zaváranie jahôd

Každá kuchárka má svoj recept, koľko čoho do lekváru, džemu či kompótu. Ak so spracovaním jahôd nemáte ešte veľkú skúsenosť, tu sú nejaké mierky:

  • na sirup – 1 liter šťavy a 1 kg cukru,
  • na džem – 1 kg ovocia a 500 g cukru,
  • na lekvár – 1 liter šťavy a 800 g cukru,
  • na kompótový nálev – 1 liter vody a 500 g cukru.

Jahodová kozmetika

Na pleť si napatleme hocičo – od uhorky po avokádo, smotanu s čiernym čajom … všetko prírodné má nejaký pozitívny účinok. Čo môžu ponúknuť jahody?

Zmes jahôd a citrónovej šťavy sa vtiera do pokožky. Táto maska prečisťuje pleť, pehy blednú a zlepšuje sa celkový stav pokožky.

Z roztlačenej jahodovej zmesi si veľmi ľahko vyrobíte aj peeling. Zmes nenechajte iba nečinne pôsobiť, ale si ňou tvár jemne masírujte. Jahody majú vlastné zrniečka, ktoré efektívne odstraňujú odumreté bunky.

Jahody sú vhodné aj na suchú pleť. Rozpučené jahody zmiešajte s kyslou smotanou a pridajte zopár kvapiek olivového oleja. Dôkladne rozmixujte a naneste na tvár.

Jahodová zmrzlina

Tento recept som síce nevyskúšala, ale isto to v blízkej dobe urobím.

  • 2 šľahačkové smotany vyšľaháme do tuha,
  • ½ kg tvarohu zmiešame s neuvareným Salkom,
  • 2 celé vajcia vyšľaháme so 150 g trstinového cukru do peny,
  • žĺtkovú hmotu nalejeme k tvarohovej zmesi,
  • jahody rozmixujeme alebo popučíme a vmiešame do tvarohovo-žĺtkovej zmesi,
  • nakoniec pridáme vyšľahané šľahačky a jemne premiešame,
  • ponalievame do nádobiek a dáme zamraziť.

Foto:  FreeDigitalPhotos.net

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Mária Kopčíková

Povolaním som psychologička a psychológií sa aj venujem vo svojej praxi v CPR KVAPKA.  Ako lektorka kurzov sa s rodičmi stretávam pred pôrodom, v podpore dojčenia, či príprave detí na školu. Prinášam témy, ktoré mi v praxi pripadajú dôležité.

články autora...

Komentáre k článku

  1. Ta zmrzka vyzera super

    aj ked, som to spravila kapanek jednoduchsie, len slahacky, jahody a lyzica trstinoveho cukru a tiez to zblajzli, len tak zasvistalo

Pridaj komentár