Avokádo sa oplatí

Lenka Tinková 0

Kedysi som netušila, že existuje. Potom som mu nevedela prísť na chuť, a odkedy mám dieťa, máme ho doma stále.

Aztéci avokádo nazývali aj „ovocím plodnosti.“ Ale nebojte sa, k ďalšiemu potomkovi treba trochu viac než len avokádo. Zato má však veľa dôležitých vitamínov pre nás i naše ratolesti. Ako si ho pripraviť čo najchutnejšie?

Ingimage

Vitamíny, kam sa pozrieš

Vymenúvať vitamíny, ktoré obsahuje by zabralo niekoľko viet. Najviac nám aj tak napovie, ako nám vlastne môže toto ovocie pomôcť:

Znižuje cholesterol v krvi, má protizápalové účinky, vysoký obsah antioxidantov, priaznivo pôsobí na zrak a podľa výskumov je i dobrou potravinou v prevencii proti rakovine.

Navyše je vraj výborným spojovateľom. Zlepšuje absorpciu iných živím a teda pomáha dostať viac vitamínov z inej potravy, ktorú konzumujeme súčasne. A ak si predsa len potrpíte aj na vymenovanie písmeniek tak obsahuje vitamíny: E, C, vitamíny skupiny B, draslík a horčík.

Avokádo pre deti aj dospelých

Aj keď v našich končinách dlho toto ovocie nikto nepoužíval, časy sa našťastie menia. Napriek tomu, že ide v podstate o exotické ovocie, často sa odporúča aj v jedálničku malých detí. My sme ho doma vyskúšali od siedmeho mesiaca dcérky a dodnes je jej obľúbeným ovocím.

Ako na avokádo v kuchyni

V našich podmienkach je niekedy skutočne umením nájsť dobré avokádo. Zo začiatku sa mi stávalo pravidelne, že som si domov doniesla avokádo napadnuté alebo s plesňou. Odvtedy prezerám šupku detailnejšie.

Základom je, aby nemalo žiadne fľaky. Keď chcete kúpiť už zrelé avokádo, zistíte to hmatom. Keď naň trošku pritlačíte, malo by sa poddať. Ak ste kúpili avokádo príliš tvrdé, nechajte ho v izbovej teplote dozrieť. Malo by to trvať tak tri dni.

Avokádová nátierka je top

Avokádo má sympatickú neutrálnu chuť. Hodí sa preto nielen do zeleninových, ale aj ovocných šalátov.

Keď je reč o receptoch určite ste už počuli o avokádovej nátierke. Je asi najpoužívanejšou. Stačí na ňu len cibuľka, tavený syr alebo maslo, štipka soli a roztlačiť avokádo.

Mám pre vás ale aj pár ďalších zaujímavých tipov:

Ingimage

 

Avokádový zeleninový šalát

Výborne sa hodí napríklad ku grilovanej rybe alebo kuraciemu mäsku. Dobré na tomto recepte je, že je rýchly a zdravý. Mali by sme ho mať po ruke vždy keď nás o polnoci chytí tradičné „niečo by som si dala“. Veľmi chutný je napríklad aj s opečeným toastom.

Ingrediencie:

  • 1 balenie cherry rajčín
  • 2 zrelé avokáda
  • Semiačka podľa chuti (sezamové, slnečnicové…)
  • Vínny ocot
  • Olivový olej
  • Trochu citrónovej šťavy

Príprava:

Nakrájajte si cherry rajčiny a avokáda na kocky. Zmiešajte dohromady a polejte trochou olivového oleja. Vínneho octu stačí pol lyžičky. Potom už len pár kvapiek citrónovej šťavy. Semiačka opražte na suchej panvici a pridajte podľa chuti. Niekedy pridávam aj čierne olivy a na kocky nakrájaný tvrdý syr.

Ingimage

 

Avokádová polievka

Avokádo je vraj najlepšie surové, a preto aj táto polievka je najlepšia studená.

Ingrediencie:

  • 2 šálky mrazeného hrášku
  • 1 zrelé avokádo
  • 1 malá uhorka
  • 2 šálky vody
  • 2 lyžičky olivového oleja
  • Šťava z citróna
  • Soľ

Príprava:

Hrášok môžete zaliať vriacou vodou nech rýchlo rozmrazí a zmäkne. Potom už len všetky ingrediencie nakrájajte na malé kúsky a spolu s vodou dajte do mixéru. Rozmixujte úplne do hladka. Nakoniec pridajte trochu soli a pár kvapiek citrónovej šťavy.

Netradičná chuť určite prekvapí a takúto polievku môžu aj najmenší členovia domácnosti.

Chutné tipy s avokádom

Niektorí ľudia nahrádzajú avokádom dokonca maslo v nátierkach. Ak rozmixujete avokádo s trochou vody, citrónovej šťavy a s cesnakom vyjde vám super omáčka na špagety. Dochutiť stačí parmezánom. Fantázii neprekážajte, jedna moja známa pridáva avokádo do čokoládového koláča. Dobrú chuť.

Najviac vitamínov sa vraj schováva, ako inak, tesne pod šupkou. Ako naivný konzument som tiež zo začiatku krkolomne dolovala avokádo  spod šupky. A len len poobrezávala nejaký ten plod ku konzumácii.

Trik ako na to, mi ukázala až jedna japonská kuchárka, ktorá z avokáda denne pripravovala sushi. Najprv ho rozrežete pozdĺžne na polovicu okolo kôstky. Polovičkami zakrútite a rozpolíte ho. Kávovou lyžičkou vyberiete kôstku. Potom obe polovice rozrežte na štvrtiny. A šupka už pôjde dolu oveľa jednoduchšie.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (4 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár