Slováci už dávno vedeli, čo je zdravé. Ovsené vločky sú toho dôkazom

Slávka Habrmanová/food blogerka 1

Málokedy človeka napadne pripraviť si niečo z ovsených vločiek okrem raňajok. Táto, možno už notoricky vychvaľovaná, no aj skutočne zdravá surovina, má tiež široké využitie v kuchyni.

Stačí sa inšpirovať; či už na sladko alebo slano, do hlavných pokrmov, príkrmov, či príloh. Ale aj vaše polievky určite radi prijmú ovsené vločky, čo vy oceníte vylepšenou chuťou a tiež tým, že ste urobili niečo pre svoje zdravie.

Foto: Ingimage.com

Tajomstvo ovsených vločiek spočíva v tom, že na jednej strane človeka perfektne zasýtia, na strane druhej, vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáhajú pri procese spracovania a samotného trávenia.

To sa celkovo prejaví na naštartovaní a správnom fungovaní vášho metabolizmu. Veď, prečo sa hovorí, že naši predkovia, ktorí ešte nepoznali kadejaké výdobytky modernej doby v podobe dochucovadiel a konzervantov, boli zdravší než my dnes?

Ovos, ktorý patrí medzi najbohatšie obilniny z hľadiska živín, bol nezameniteľnou súčasťou na stole Starých Slovákov. Je totiž jednou z najstarších obilnín, ktoré ľudstvo konzumuje už dlhé stáročia.

Foto: Ingimage.com

 

Ovsené vločky majú nízky glykemický index. Čo to ale znamená?

Obsahujú množstvo bielkovín, tuky, ale aj sacharidy, vďaka čomu človeku dodávajú energiu. Ich cukor je priamo využiteľný pre telo – neukladá sa do zásoby, takže človek nepriberá.

Ďalej sú bohatým zdrojom živín a vitamínov (B, E a K, kyselina listová, tiež vápnik, sodík, fosfor, železo, draslík, meď, mangán, horčík a zinok), no aj veľmi dôležitých rastlinných bielkovín.

Preto sa odporúčajú svalovcom pri tvorbe svalovej hmoty, no nielen im. Aj ľuďom, ktorí chcú zdravo žiť alebo sa snažia o redukčnú diétu, pretože po jej ukončení im nehrozí, že by telo začalo opäť priberať.

Foto: Ingimage.com

Ovsené vločky sú plné výživných látok, potrebných pre správnu funkciu ľudského organizmu.

Vďaka tomu nám pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi, upravujú hladinu cukru v krvi, zlepšujú činnosť štítnej žľazy, preventívne pôsobia proti zápalu v črevách.

Znižujú riziko srdcovocievnych ochorení a riziko infarktu.

Zamedzujú ťažkostiam v rámci nervovej sústavy či pomáhajú pri kožných problémoch.

Sú dokonca k dispozícii aj bez lepku, čo je výhodné pre ľudí s alergiou naň. Odporúčajú sa tiež dojčatám, mali by sa ale správne tepelne upraviť. Rovnako tak sú dobré pre diabetikov a cukrovkárov.

Poďme sa spoločne inšpirovať, ako ovsené vločky zapracovať do chutných pokrmov!

OVSENÉ VLOČKY K-CLASSIC

  • Kalórie: 187,62 kcal
  • Energia: 785 KJ
  • Jednotka: 1x 50g

Zdroj: kaloricketabulky.sk

 

 

 

 

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 4,00 z 5)
Loading...
Author image

Slávka Cigáňová (Habrmanová)

články autora...

Komentáre k článku

  1. Váš komentárMáme k dispozícii všetkým (najmä pestúnky, obchodník, zamestnanec, odišiel) spotrebiteľské pôžičky, úvery či jednoduché. Ďalej ponúkame hypotekárnych úverov a komerčných úverov. Úvery na súkromné použitie 1000 až 20.000 €. Iné typy úverov: 1.000 až 200000€.

    Bez ohľadu na výšku vášho nároku, budete mať pôžičku do 48 hodín vo väčšine žiadosti.

    Kontaktujte ma e-mail: bakmariejust@gmail.com

Pridaj komentár