ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk Klik-Klinik - online doktori
Internet.sk
ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk
inzercia
Rodinka
inzercia

24.03.2011verzia pre tlač


Novinky v školských jedálňach

Autor: Lenka Savarová

Väčšina školopovinných detí do 10 rokov sa v školskej jedálni stravuje pravidelne. Školská strava tvorí až 30 percent ich denného energetického príjmu. Zloženie a pestrosť pokrmov sú kľúčové najmä z hľadiska prevencie obezity, ktorá sa za posledné desaťročie medzi deťmi výrazne rozšírila. Na problém detskej nadváhy vo svojich príspevkoch upozornili MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave aj Prof. MUDr. Dušan Hamar, CSc. zo Slovenskej spoločnosti telovýchovného lekárstva.

Od 22. do 25. marca 2011 sa v Novom Smokovci konajú semináre pre zamestnancov školského stravovania z celého Slovenska. Podujatie je reakciou na potrebu systematického vzdelávania odborníkov v súvislosti s novou stratégiou a štandardmi v školskom stravovaní, ktoré boli uvedené do praxe 1. januára 2011.

„Nové metodiky k materiálno-spotrebným normám a receptúram podstatne zvyšujú úroveň kvality jedál,“ vysvetľuje Ing. Silvia Tokárová zo Sekcie regionálneho školstva Ministerstva školstva, vedy výskumu a športu SR. „Školská strava po novom obsahuje znížené dávky cukrov, soli a živočíšnych tukov. Naopak, školáci nájdu na tanieri oveľa viac zeleniny a ovocia,“ dodáva Ing. Tokárová. Okrem toho ponúkajú jedálne pestrejší sortiment pokrmov, ktorý aktuálne obsahuje až 993 receptúr so zahrnutím regionálnych zvyklostí.   

Okrem prednášok odborníkov v oblasti legislatívy, výživy a hygieny je v Novom Smokovci na programe dňa aj morálne oceňovanie zamestnancov školského stravovania. Podobne ako v roku 2008, aj teraz Ministerstvo školstva schválilo 110 ocenení za dlhodobú prácu v oblasti výživy detí a mládeže. „Chceme tak vyjadriť poďakovanie ľuďom, ktorí zasvätili svoj pracovný život stravovaniu detí v materských, základných a stredných školách,“ hovorí Ing. Tokárová.

Semináre pre zamestnancov školského stravovania pod názvom Nové receptúry a stratégia v školskom stravovaní 2011 pripravilo Združenie pre zdravie a výživu.

Odbornú garanciu nad obsahom seminára prevzalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Hlavným partnerom podujatia je spoločnosť Unilever Slovensko, spol. s.r.o.

 

ilustračné foto: ISIFA

Hodnotenie

Odosielam Váš hlas...
Zatiaľ nehodnotené. Budete prvý!
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.

inzercia

Komentáre

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised


Poslať odkaz priateľovi

inzercia