Dnes je moderné vyhýbať sa múke či pri varení, či pri pečení… Akoby sa v kulinárstve stala synonymom zlého.
Všakovakí kuchári sa pýšia, že do koláčov namiesto nej dávajú oriešky alebo mak, robia všetko preto, aby sa jej vyvarovali pri príprave sladkých či slaných dobrôt.
Dobre, že špagety či knedľu nechcú urobiť bez múky!
Iná je samozrejme situácia s ľuďmi alergickými na lepok, tam sa musí vymýšľať, ako túto dôležitú surovinu nahradiť. Ale ak nie je žiaden dôvod?
Vo všeobecnosti nás strašia, aká je múka škodlivá. Ale obilniny patria od nepamäti k základom ľudskej výživy, pretože nám dodávajú energiu a vitalitu.
Naozaj sa treba vysmiať týmto fanatikom, ktorí úplne odmietajú múku
Ešte sa aj pritvrdzuje prirovnávaním typu: biela múka rovná sa „jed“ či „smrť“ a tomu podobné výmysly. Samozrejme, nič netreba preháňať, ani s múkou…
Pokojne voľte kombináciu s niečím ľahším, zdravším, ale verte, od múky ešte nikto nezomrel.
Ak sa pozrieme do histórie, biela múka sa začala používať v r. 1870 zavedením kovových valcových mlynov. Tie z múky odstránili drsné časti a otruby, ktoré sa následne dávali prasatám.
No a tá „fajnovšia“ časť zostávala nám, ľuďom. To bolo výsadou privilegovaných vrstiev, mať k dispozícii tú najjemnejšiu múku. Ale odvtedy už ľudia zmúdreli.
Aj vo Francúzsku, ktoré je mäkkou bielych bagiet a chleba, je na trhu široká škála rôznych druhov pečiva.
Faktom zostáva, že aj pšenica siata (Triticum aestivum) má pozitívne zdravotné účinky
Platí, že pšenica je najdôležitejšia chlebová obilnina s vysokým podielom bielkovín a kvalitného lepku. Celé zrno obsahuje mnoho vitamínov zo skupiny B, tiež tiamín, ďalej minerálne látky ako vápnik, železo, fosfor.
Klíčky sú zas zdrojom biologicky vysoko hodnotných látok, obsahujú vitamíny skupiny B, A, C, D a E.
Olej z pšeničných klíčkov má zvlášť vysoký obsah vitamínu E, ktorý má vlastnosti antioxidantov a chráni bunkové membrány. Samozrejme, múka sa nemusí jesť často.
Ale viete si predstaviť, že by ste v tomto predvianočnom období zašli na vianočné trhy a neochutnali tradičné lokše?
Vari sa lokša dá urobiť bez múky? Aj tu je dobrý zlatý stred, keďže lokša, to sú aj zemiaky.
A tie do domácich lokší, pokiaľ si ich urobíte poctivo doma, patria pol na pol. Takže zdravotná stránka sa vyrovnáva.
Poďme ich teda spolu vyskúšať, ide to naozaj hladko…
Pšeničná múka hladká
- Kalórie: 350,45 kcal
- Energia: 1 466,33
- KJ 1x 100g
Zdroj: kaloricketabulky.sk