Máte radi mäsko? Voľte tú zdravšiu verziu: dusenú šunku | Jesť zdravo | V kuchyni | Rodinka.sk
ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk
Internet.sk
ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk
piatok 22.09.2017 | meniny má Móric  
V kuchyniJesť zdravo

Máte radi mäsko? Voľte tú zdravšiu verziu: dusenú šunku

 Slávka Habrmanová/ food blogerka   16.12.2016   0

Naozaj dobrú dusenú šunku si klasicky predstavujeme na chlebíku alebo pečive, natretom maslom, k tomu nejaká tá zelenina a raňajky ako vyšité. Alebo večera.

Šunka sa ale dá využiť aj pri varení a príjemne dokáže spestriť a chuťovo doplniť vaše pokrmy. 

Foto: Ingimage.com

 

Len pozor, je dôležité, ako má šunka vyzerať. Ak si zvolíte takú, kde to okolo mäsa veľmi nechodilo a namiesto dostatočného mäsového podielu máte v rukách nejakú bližšie neidentifikovateľnú ružovú hmotu s rôznymi prídavkami všetkého možného len nie mäsa, nielenže si vyberáte nízku kvalitu, nie príliš prospešnú pre vaše zdravie, ale oberáte sa aj o chuť.

Podstatné je, aby bolo vidieť sval a mäsové vlákna vo vašej šunke. Čítajte tiež informácie na obale.

Ak máte pred sebou jednoliatu masu, ktorá vyzerá skôr ako „lanšmít“, nie je to určite ono.

Samozrejme ale, istý počet É-čiek, stabilizátory, koreniace zmesi či „rýchlosoľ” v kupovanej dusenej šunke nájdete vždy.

Jednoducho bez toho strojovo vyrobiť šunku v danej kvalite, tvare, so zachovaním chuti a čerstvosti, v ktorej sa má dostať na váš stôl, to nejde.

Foto: Ingimage.com

 

Ako sa vyrába a kde sa vlastne taká dusená šunka vzala?

V našich končinách sa začalo s takouto technológiou prípravy mäsa ešte v 19. storočí.

Táto skvelá delikatesa vzniká pomerne zdĺhavým procesom zahŕňajúcim aj pácovanie v špeciálnom náleve, dôslednom spracovaní všetkých potrebných ingrediencií a následnom dusení za prísne kontrolovanej teploty.

Len sa ohliadnime na časy ešte pred nežnou revolúciou, keď fakt niečo exkluzívnejšie bolo k dispozícií akurát tak na pultoch predajní Tuzex, a to v podobe konzerv.

Ešteže v dnešných dňoch máme k dispozícii naozaj širokú škálu rôznych druhov šuniek.

Foto: Ingimage.com

 

Možno si hovoríte, že s mäsom radšej pomenej, ale dobrej dusenej šunke sa naozaj netreba vyhýbať.

Najmä pre jej vysoký obsah bielkovín a nízku kalorickú hodnotu. Bielkoviny sú totiž základnou stavebnou jednotkou na budovanie svalovej hmoty, zabezpečujú správne zloženie vašej stravy.

Dusená šunka, kuracia, morčacia, ale aj bravčová zvykne byť odporúčaná pri chudnutí.

Obsahuje veľké množstvo bielkovín a len veľmi málo tukov. Má nízku kalorickú hodnotu, takže jej môžete zjesť aj väčšie množstvo bez toho, aby ste sa obávali zvýšeného príjmu kalórii.

No a práve pri chudnutí je dôležité, aby ste nemali pocit hladu. V snahe o nasýtenie sú bielkoviny na tento účel priam ideálne, a to v kombinácii so zeleninou.

Odborníci zvyknú hovoriť, že optimálny príjem je 1 až 1,5 gramu bielkovín na kilogram hmotnosti človeka.

Pri pravidelnom cvičení sa potrebná dávka zvyšuje. Ak chcete budovať svalovú hmotu, príjem bielkovín by mal stúpnuť aj na 2 gramy a viac.

Napríklad taká bravčová šunka má podľa údajov zverejnených na kaloricketabulky.sk viac ako 16-percentný podiel bielkovín.

Šunka bravčová

Kalórie: 26,92 kcal

Energia: 112,65 KJ

1x plátok (15 g)

 

 

 

 

 

Odosielam Váš hlas...
Zatiaľ nehodnotené. Budete prvý!
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.

Najčítanejšie

Recept týždňa

Komentáre k článku

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised





tehotenstvo
Kedy sa dá potvrdiť tehotenstvo?
21.09.2017   5
Kedy sa dá najskôr potvrdiť, že som tehotná? Čo sú jednoznačné príznaky tehotenstva a čo všetko môžem čakať ? Kedy ísť k lekárovi?
Daňový bonus - časté otázky rodičov
19.09.2017   0
Môžem si uplatniť daňový bonus aj na dieťa svojho partnera/manžela? Čo ak dieťa študuje externe, preruší školu alebo opakuje ročník?
babetko
Ako vybrať krúžok pre dieťa
22.09.2017   0
Často sa púšťame do vyberania množstva krúžkov. Pritom výberom jedného správneho docielime niekedy viac, než by sme čakali.
5 tipov pre tréning imunity od Anastasie Kuzminovej
22.09.2017   0
Náš imunitný systém sa vyvíja počas celého nášho života, ale najdôležitejšiu etapu predstavuje obdobie prvých troch rokov. Toto obdobie sa nazýva aj imunitné.
5 tipov, čo robiť s deťmi na jeseň
21.09.2017   0
Prišla jeseň a s ňou kúsok nostalgie, chuť na dobrý teplý čaj, pečené gaštany a čas pre šikovné tvorivé ruky - tie veľké i tie malé... Zábava môže byť so zbieraním listov, behaním za šarkanom, vyrezávaním do tekvičky...
detske choroby
Angína – ako ju odhaliť a liečiť u detí
22.09.2017   0
Ak je zápal lokalizovaný na slizniciach hltanu a podnebných mandlí, hovoríme o faryngitíde (zápal hltanu) alebo tonzilitíde (angíne – zápale mandlí).
Chrípka už za dverami
21.09.2017   0
Nechytám si oči, nos ani ústa. To učím aj deti. Vírusy sa často šíria tak, že osoba sa dotkne niečoho, čo je kontaminované vírusmi a následne si chytí oči, nos alebo ústa.
Odsávačka hlienov – áno či nie?
20.09.2017   24
Proces odsávania je úplne bezbolestný, pre deti však môže byť trochu nepríjemný. Protesty dieťatka sú spôsobené väčšinou obmedzením pohybu pri odsávaní, strachom z neznámeho predmetu a v prípade odsávačiek na vysávač aj strachom zo zvuku vysávača.
auto
Auto môže šoférovať aj neplnoleté dieťa
12.09.2017   1
Autoškoly považujú udeľovanie vodičských preukazov už od 17 rokov za pozitívne. Väčšina inštruktorov tvrdí, že sú mladí vodiči oveľa flexibilnejší ako starší. Mladí sa tak skôr naučia jazdiť a získajú skúsenosti.
Čo vám poisťovňa preplatí a čo nie?
07.09.2017   0
Krúpy, záplavy, pád stromu na cestu, či stret so zverou vedia narobiť poriadne škody na aute. Nie vždy ich poisťovňa preplatí. Na čo si dať pozor?
Čo s prasknutým čelným sklom?
01.09.2017   0
Policajt vám pri cestnej kontrole môže udeliť pokutu, resp. zadržať technický preukaz. Čo robiť, keď vám počas jazdy pred vami idúce vozidlo „strelí“ kamienok?