Lovci pokladov zo slovenskej pôdy: Poznáte ich?

PR 0

Čerstvo odtrhnutá paradajka obsahuje oveľa viac než len živiny. Je plná zážitku, blízkeho každému pestovateľovi, ktorý dôverne pozná ten uspokojujúci pocit, keď sa práca pretaví do výsledku a pôda nám vracia, čo sme do nej zasadili.

BONI FRUCTI, Dunajská Lužná

Nie všetci máme záhradky a polia, no všetci by sme mali mať prístup k lokálne dopestovanej zelenine a ovociu. S týmto krédom prináša BILLA to najlepšie zo slovenskej pôdy priamo na váš stôl.

Ovocie a zelenina „z dobrej rodiny“

Jeden z rozšírených predsudkov o potravinárskych obchodných reťazcoch je, že ich pulty v oddelení ovocia a zeleniny pozostávajú výhradne z dovozového tovaru, takže „poctivé“ slovenské zemiaky či jahody nájdete iba na trhovisku.

Možno k tomuto názoru prispieva aj fakt, že v samoobsluhe si kúsky ovocia a zeleniny do vozíka nakladáme sami. Nepoznáme ich minulosť. Nevidíme za nimi ruky ľudí, ktorí ich sotva pred 24 hodinami vytiahli zo zeme.

Pán Paulis z Marcelovej

Nevieme tak skutočne doceniť prácu slovenských zberateľov firiem a ich zásluhu na tom, že v Bille kupované ovocie a zelenina má ekologický pôvod, plnohodnotnú chuť a zachovanú vysokú výživovú hodnotu.

Nech sa páči, zoznámte saZáhradkárske služby PAULIS v Marcelovej dodávajú na pulty Billy mrkvu či kukuricu, firma VITA-ZEL z rovnakej obce červenú papriku či letnú bielu kapustu, z BONI FRUCTI v Dunajskej Lužnej pochádzajú chrumkavé jablká, čučoriedky aj hrušky a ZELENINÁRSKA SPOLOČNOSŤ v Pustých Úľanoch sa stará o to, aby vo vašich jedlách skončili len prvotriedne kúsky zemiakov či cibule.

Spomínaní pestovatelia patria k dvorným dodávateľom Billy a popri plnení regálov plnia i poslanie reťazca čo najviac využívať potenciál slovenskej pôdy a sústavne rozširovať ponuku u nás dopestovaného ovocia a zeleniny. Nie iba preto, že „chutí lepšie“ a „je to naše, slovenské“.

BONI FRUCTI, Dunajská Lužná

Šetrnejšie k tráveniu, šetrnejšie k prírode

Tých dôvodov je viac. Vedeli ste napríklad, že ľudský organizmus si sám žiada konzumovať potraviny, ktoré sa urodia v danom geografickom pásme?

Akokoľvek obľubujete exotické gastronomické trendy, výživoví špecialisti sa zhodujú, že základom vyváženého jedálneho lístka by mala byť lokálna strava. Taká je pre naše telo najprirodzenejšia a najmenej zaťažujúca tráviaci i imunitný systém.

Neopomenuteľnou výhodou je čerstvosť. Jablko, ktoré precestovalo stovky až tisícky kilometrov a jablko, ktoré kúpite pár hodín od zberu, možno vyzerajú napohľad rovnako, ale po prvom zahryznutí vám bude okamžite jasné, ktoré je ktoré.

S čerstvosťou sa pritom nespája len vyššia nutričná hodnota a bohatšia chuť. Jedením slovenského ovocia a zeleniny zároveň prispievate k skvalitneniu životného prostredia.

VITAZEL Marcelová

Lokálne potraviny zanechávajú za sebou čistejšiu ekologickú stopu – skrátenie trasy, ktorú ovocie a zelenina prejdú na ceste k zákazníkovi, vedie totiž k zníženiu emisií oxidu uhličitého v ovzduší, keďže klesá množstvo splodín z cestnej a leteckej dopravy.

Symbolické ĎAKUJEM

Keď sa nabudúce vyberiete do Billy nakúpiť suroviny na čerstvý zeleninový šalát či šťavnatý ovocný dezert, myslite na to, že každá voľba pre slovenský výrobok znamená symbolické potrasenie rukou slovenskému farmárovi a ocenenie jeho húževnatej práce, ako aj kvalít slovenskej pôdy. 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár