ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk Klik-Klinik - online doktori
Internet.sk
ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk
inzercia
Rodinka
inzercia

29.11.2016verzia pre tlač


Food blog týždňa: Čokoláda

Autor: Slávka Habrmanová

Blíži sa Mikuláš, potom čas Vianoc. Čokoládou potešíte malých aj veľkých

Hriešne dobrá, afrodiziakum, sladké pokušenie, antidepresívum. Niektorí ju dokonca nazývajú aj drogou. 

O čokoláde sa toho už narozprávalo a popísalo naozaj veľa. Najskôr bývala strašiakom pre tých, ktorí nechceli priberať; dnes sa práve naopak odporúča pre jej pozitívne účinky v snahe o redukciu hmotnosti či účinnú podporu v prípade športových alebo fyzicky náročných aktivít.

Prečo je pozitívna? 

Pozitívum čokolády v tomto smere spočíva v tom, že karbohydráty, ktoré obsahuje, sa trávia pomaly, a preto sa udržuje pocit sýtosti. Organizmus tak získava potrebnú energiu. Železo, ktoré je ďalšou dôležitou zložkou čokolády, pomáha okysličovať mozog, čo podporuje duševnú aktivitu a nervový systém človeka.

Hovorí sa tiež, že pri pomalom rozpúšťaní v ústach pôsobí táto svetovo známa pochúťka antidepresívne. Človek má hneď lepšiu náladu, vyplavujú sa endorfíny, ktoré vyvolávajú pocit pohody. Ale pozor, žiadne napodobeniny, treba siahnuť po kvalitnejšej čokoláde, inak sa pozitívne účinky nedostavia. Platí, že čím vyšší podiel kakaa, tým tmavšia čokoláda.

 

Bolo dokázané, že prvé zmienky o pestovaní kakaovníka a jeho plodov - kakaových bôbov, z ktorých sa vyrába čokoláda, boli zaznamenané už pred vyše 2 000 rokmi.

Možno ste nevedeli, že kakaovník je strom, ktorý rastie do výšky okolo 7 metrov.

Jeho plody - kakaové bôby môžu dorásť do veľkosti 25 centimetrov, v špeciálnych prípadoch dokonca vážia až pol kilogramu. Kakaovník sa začal pestovať v Amerike, odkiaľ sa rozšíril do celého sveta. Obľubuje však teplé podnebné pásma.

Kakao je bohaté na flavonoidy.

Konkrétne flavanoly, ktoré podľa viacnásobného vedeckého skúmania bránia škodlivým látkam v krvnom obehu upchávať cievy. Práve upchaté cievy, narúšajúce plynulý krvný obeh, zvyšujú riziko vzniku infarktu a mŕtvice.

Čokoláda tiež znižuje krvný tlak,

pôsobí regeneračne na celkový stav organizmu a posilňuje imunitu, keďže sa môže popýšiť vysokým obsahom antioxidantov. Práve rôzne skupiny flavonoidov boli objavené aj v brusniciach, jablkách, jahodách či červenom víne, pri ktorých boli tiež overené pozitívne účinky na zdravie človeka.

S naozaj zaujímavým výsledkom skončila práca britských výskumníkov.

Informoval o nej British Medical Journal. Vedci preverili množstvo potravinových štúdií a zostavili skupinu zdravých potravín, ktoré pomáhajú znižovať riziko vzniku kardio-vaskulárnych chorôb. A to až o 75 percent.

Medzi nimi boli víno, ryby, cesnak, ovocie, zelenina a v neposlednom rade práve čokoláda.

Táto chutná, no podľa vedcov aj zdravá surovina obsahuje:

  • bielkoviny,
  • sacharidy,
  • tuk,
  • vlákninu,
  • vodu,
  • kofeín,
  • množstvo prospešných látok a stopových prvkov ako:
  • vápnik, železo, horčík, fosfor, zinok, meď, mangán, selén, draslík, sodík,
  • ale aj vitamíny A, B, K.

Tak poďme spoločne „zhrešiť“ s čokoládou!

 

Horká čokoláda 70%


Súvisiace články

Hodnotenie

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 3.0 z 5. Celkom 1 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.

Komentáre

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised


Poslať odkaz priateľovi

inzercia