ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk Klik-Klinik - online doktori
Internet.sk
ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk
inzercia
Rodinka
inzercia

13.07.2017verzia pre tlač


12 spôsobov, ako schosnovať marhule

Autor: Andrea Biela

Sezóna marhúľ sa v niektorých kútoch Slovenska už končí, ale ešte stále nájdete inzeráty, kto a kde marhuľky predá.

Shutterstock

Máte chuť niečo si naprodukovať z tohto chutného ovocia doma? Čo by to tak asi mohlo byť?

Klasika - marhuľový kompót

Umyté marhule rozpolte, zbavte kôstok, poukladajte do pohárov. Zalejte cukrovým roztokom, ktorý si dopredu pripravíte z 1l vody a 400g vody. Uzavreté poháre sterilizujte 7 minút pri teplote 100°C.

Marhuľové kože

Marhule odkôstkujte a rozmixujte. Pri prvom pokuse vám stačí cca 1kg ovocia. Na plechy (cca 3) dajte papier na pečenie a nalejte pyré zt marhúľ. Rozotrite špachtľou alebo štetcom na tenšiu vrstvu.

Vložte do rúry a sušte, pokým nie je povrch suchý, lesklý, ale nie mokrý. Kože sa sušia niekoľko hodín na nízkej teplote, cca 80°, cca 9 hodín, teda najlepšie z večera do rána.

Potom opatrne stiahnite papier. Koža je ohybná a pekne sa leskne. Vo vzduchotesnej nádobe vydrží až 3 mesiace.

Shutterstock

Marhuľový džem

Marhule odkôstkujte, nakrájajte na malé kúsky, zasypte cukrom a nechajte stáť do druhého dňa. Na 1 kg marhúľ dajte 300 - 400 g cukru. Na druhý deň varte 15 - 20 minút. Sledujte, ako džem hustne, prípadne ho varte po menších častiach na panvici.

Horúci džem vylejte do pohárov a hneď uzavrite. Otočte hore dnom a nechajte tak vychladnúť.

Marhuľová výživa

Marhule odkôstkujte a nakrájajte na ¼. Vo väčšom hrnci ich mierne podlejte vodou, aby sa pri varení nepripaľovali. Pridajte cukor, či iné sladidlo. Stačí ho všľak veľmi málo, prípadne žiaden, ak sú marhuľky sladké.

Priveďte do varu a keď marhule dostatočne zmäknú, rozmixujte ich ponorným mixérom. Pre konzervačné účinky pridajte trocha čerstvej citrónovej šťavy. Ešte takmer vriace nalejte do malých pohárikov a poriadne uzavrite. Vložte do hrnca s vodou a ešte zasterilizujte na 10 minút. 

Shutterstock

Marhuľový džús

Na 1kg marhúľ pridajte 200g cukru, 1 čl kyseliny citrónovej. Rozvarte, rozmixujte a nalejte do väčších pohárov na zaváranie. Založte viečka. Pred konzumáciu zrieďte v pomere 1:1 s vodou, minerálkou.

Marhuľové knedle do mrazničky

Zemiaky uvarte v šupke, olúpte, pretlačte, pridajte hladkú múku, soľ, vajce a vypracujte cesto. Všetko tak „přiměřeně“, podľa toho, koľko gúľ chcete vyrobiť.

Na pomúčenom lopári vyvaľkajte a pokrájajte na štvorčeky. Do každého zabaľte umytú a prepolenú marhuľu.

Takto vyrobené guľky buď rovno uvarte v osolenej vode alebo zamrazte na horšie časy :-) Pred podávaním pomastite rozpusteným maslom, posypte tvarohom a cukrom.

Shutterstock

Koláče – bublaniny, s posýpkou ...

Receptov na ne nájdete nekonečné množstvo ... tak jeden pre ukážku:

Maslo izbovej teploty vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom do peny. Primiešame žĺtky. Z bielkov a krupicového cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka s múkou primiešame do cesta.

Formu na pečenie vymastíme, vysypeme múkou a naplníme cestom. Na vrch uložíme marhule. Koláč vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180°C približne 40 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť a pred podávaním ho potrieme rozohriatym marhuľovým lekvárom.

Mrazené marhule

Na mrazenie sú vhodné úplne zrelé plody. Môžeme zmrazovať polené alebo štvrtené marhule, ktoré predtým dobre umyjeme a vyberieme kôstku. Dáme do mraziacich nádob a zamrazíme.

Shutterstock

Sušené marhule

Marhule sa rozkrojte na polovice a vyberte z nich kôstky, poukladajte na mreže. Uložte na slnko a sušte 5 – 7 dní. Uskladnite na suchom a vetranom mieste (alebo použite sušičku potravín).

Marhuľové nanuky

Stačí zmiešať pol kila riadne zrelých vykôstkovaných marhúľ s 2 – 3 polievkovými lyžicami kokosového oleja a jednou lyžicou medu. Všetko spolu poriadne rozmixujte a nalejte do formičiek na nanuky. Vložte do mrazničky a do hodiny máte pripravenú lahodnú voňavú pochúťku s obrovskou výživovou hodnotou.

Marhuľovica

Mno, a ak už vaše deti odrástli a nepotrebujete produkovať toľko výživ a zdravých koží, môžete marhuľky hodiť do suda a po vykvasení vypáliť lahodnú marhuľovicu. Nemusíte do robiť doma, pokojne sa obráťte na odborníkov v lokálnej pálenici.

Súvisiace články

Hodnotenie

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 5.0 z 5. Celkom 2 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.

inzercia

Komentáre

Komentáre k článku

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised


Poslať odkaz priateľovi

inzercia