5 + 1 recept na domácu majonézu

Mária Kopčíková 0

Sú gazdinky, ktoré vám povedia, že niet nad domácu majonézu, na kupovanú sa ani nepozrú. Patrím medzi ne, vyrobiť si ju doma je pomerne jednoduché.

Receptov na domácu majonézu nájdete na internete veľa, no treba si vybrať pravý, s ktorým budete spokojní. Výber niektorých receptov sme urobili za vás, skúšať a ochutnávať už musíte sami.

Zdroj: istock.com

Základná majonéza

Potrebujete: 

  • 2 žĺtka
  • 300 g olej
  • 2 PL ocot
  • štipka soli

Postup:

Žĺtky dôkladne zbavené bielkov mierne osoľte a dôkladne vymiešajte metličkou. Zo začiatku primiešavajte olej iba opatrne. Keď hmota začne hustnúť, olej prilievajte v tenkom pramienku za stáleho miešania, až kým hmota nezhustne (nemiňte všetok olej). Mala by sa zachytávať na metličku, až vytvorí akýsi knedlík. Hmotu potom zriedite octom alebo citrónovou šťavou a olej znovu prilievajte tenkým pramienkom, až majonéza opäť zhustne. 

TIP: Tajomstvo dobrej domácej majonézy spočíva v tom, že olej do vajíčok nenalejete naraz, lebo by sa mohol zraziť, ale postupne, po troškách. Majonézu môžete následne prispôsobiť ochutením – korením, bylinkami, sójovou omáčkou ….

Majonéza zo surových vajec

Potrebujete: 

  • 2 veľké čerstvé žĺtky
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 PL citrónovej stavy
  • 80 ml panenského olivového oleja
  • 200 ml arašidového aebo slnečnicového oleja

Postup:

Všetky prísady musia mať izbovú teplotu, inak sa môže majonéza zraziť. V mise pomocou metly šľahajte žĺtka, horčicu, osoľte a okoreňte. Zašľahajte citrónovú šťavu. Zmiešajte oba oleja a pridávajte za stáleho šľahania do žĺtkovej zmesi – najskôr po kvapkách. Ako náhle začne hmota hustnúť, môžete začať olej prilievať tenkým pramienkom. Keď sa vstrebe všetok olej, ochutnajte a prípadne dochuťte.

Zdroj: istock.com

Majonéza bez vajec

Potrebujete: 

  • 2 dl oleja
  • 1 dl mlieko
  • 1 lyžička octu
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup:

Do vysokej nádoby nalejeme mlieko, postupne prilievame olej – na 1 diel mlieka sú 2 diely oleja. Šľaháme ručným šľahačom tyčovým (nie metličkami) do zhustnutia. Olej pridávame, kým nie je majonéza tuhá. Vyšľahanú majonézu ochutíme podľa svojej chuti

Majonéza z vajca na tvrdo

Potrebujete: 

  • 1 ks natvrdo uvarené vajce
  • 1 dl mlieka (toľko dl koľko je vajec)
  • KL horčica
  • soľ
  • citrónová šťava
  • extra panenský olivový olej alebo slnečnicový olej, rastlinný olej

Postup:

V mixéri rozmixujte vajce s mliekom, pridajte horčicu, štipku soli, pár kvapiek citr. šťavy a postupne pridávajte olej, mixujem do zhustnutia.

Varená majonéza

Potrebujete: 

  • 4 žĺtky
  • 1 dcl oleja slnečnicového, môže byť aj iný
  • 1 lyžica horčice plnotučnej
  • soľ
  • korenie
  • cukor podľa chuti
  • trochu nálevu z uhoriek alebo citrónová šťava podľa chuti

Postup:

Všetko zmiešame. Vložíme do vodného kúpeľa a miešame do zhustnutia. Potom vychladíme. Pozor – vodný kúpeľ je dôležitý, inak vznikne praženica!

Zdroj: Istock.com

Majonéza do domáceho zemiakového šalátu

Tento recept som už pred viac než 10 rokmi podedila od švagra. Odvtedy u nás doma robíme šalát a majonézu len takto:

Do veľkej misy dáme: 

  • Zemiaky uvarené v šupke, po vychladnutí ošúpeme a pretlačíme cez sitko – takže vzniknú „hranolky“ (na veľké sviatky a rodinné stretnutia je zemiakov za plný 6 litrový hrniec – 3 – 4 zemiak odložíme do majonézy).
  • Mrkvu uvarenú (obvykle v hrnci so zemiakmi), cca 5 ks
  • Konzervu hrášku
  • Cca  5 – 6 sterilizovaných uhoriek pokrájaných nadrobno
  • 2 – 3 cibule pokrájané nadrobno

Na majonézu potrebujeme:

  • 2 dl oleja
  • 2 dl mlieka
  • 1 – 1,5 dl nálevu zo sterilizovaných uhoriek
  • 1 vajce
  • 2 lyžice horčice
  • 3 uvarené zemiaky

Všetko dáme do jedného hrnca či väčšej misy a mixujeme ponorným mixérom. Majonéza nemá byť ani veľmi riedka, ani príliš hustá, aby sa dala dobre rozmiešať so surovinami vo veľkej mise.

Šalát nakoniec osolíme, okoreníme, prípadne okyslíme podľa chuti.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (6 hlasov, priemerne: 3,70 z 5)
Loading...
Author image

Mária Kopčíková

články autora...

Pridaj komentár