Zdravotné sestry sa nemôžu popri pacientovi stať rukojemníkom lekárskych odborárov

TS 0

Argumentáciu lekárskych odborárov proti zvyšovaniu miezd zdravotných sestier a pôrodníckych asistentiek, ktorú predložili v medzirezortnom pripomienkovom konaní k zákonu o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek, považuje predseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Viliama Novotný za nekolegiálnu a politickú. „Lekárski odborári dostali na viacerých stretnutiach prísľub riešenia aj ich mzdovej otázky. Napriek tomu, že v tejto otázke s nimi súhlasíme, podmienili jej doriešenie splnením ďalších podmienok,“ upozorňuje V. Novotný.

Práve preto nepovažuje V. Novotný za férové zo strany lekárov kritizovať úpravu miezd zdravotných sestier. „Prečo by sa okrem pacienta mali stať rukojemníkom politickej agendy lekárskych odborárov ešte aj zdravotné sestry? Som presvedčený, že v tomto prípade lekárski odborári prestrelili a v nemocniciach je veľa lekárov, ktorí úpravu miezd k aprílu 2012 svojim kolegyniam a kolegom z radov sestier a pôrodníckych asistentiek dopraje,“ dodáva sa V. Novotný.  Návrhom  zákona, ktorý zvýši mzdy zdravotných sestier a pôrodných asistentiek na úroveň od 640 Eur do 928 Eur by sa preto mal podľa V. Novotného parlament bezpodmienečne zaoberať ešte do konca tohto roka.

2. novembra, sa skončilo pripomienkové konanie k  vládnemu návrhu Zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. Poslanci NR SR Viliam Novotný a Peter Markovič sú presvedčení, že vláda stihne budúci týždeň schváliť návrh zákona a predložiť ho do 11. 11. do NR SR, tak aby sa nim NR SR mohla zaoberať už na decembrovej schôdzi.

Poslanci vnímajú dnešný apel  SKSaPA na vládu a parlament, v ktorom vyzvali k schváleniu návrhu aj napriek negatívnemu postoju lekárskych odborárov, ako oprávnený. „Naozaj po pol roka trvajúcich rokovaniach sa podarilo pripraviť vyvážený návrh zákona, ktorý má podporu aj orgánov komory. Bola by veľká škoda takúto príležitosť na zlepšenie odmeňovania sestier vynechať,“ dodáva P. Markovič.

Poslanci uisťujú zástupcov petičného výboru, SKSaPA ako aj všetky sestry a pôrodné asistentky, že urobia všetko preto, aby sa zákon stihol prerokovať a schváliť ešte v tomto skrátenom funkčnom období. Ako dodáva V. Novotný, podobne ako doteraz poslanci aktívne vstupovali do rokovaní o príprave návrhu zákona, aj teraz po skončení pripomienkového konania budú rokovať s Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR o jeho ďalšom legislatívnom postupe.

Návrh zákona vznikol ako reakcia na požiadavku petície sestier a pôrodných asistentiek, ktorú NR SR prerokovala v júni. Petíciou sa zaoberala aj vláda SR a prijala v júni uznesenie, v ktorom uložila MZ SR a Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny SR riešiť minimálne mzdové nároky sestier. „Oceňujem najmä to, že zdravotné sestry nešli cestou vydierania pacientom, ale rokovali,“ dodáva V. Novotný.

Podľa neho po rozbehnutí všetkých reformných opatrení obsiahnutých v nedávno schválených zákonoch (zákon o lieku, zákon o rozsahu a  transformácia nemocníc) vzniká v budúcnosti priestor na zvyšovanie miezd zdravotných sestier a pôrodných asistentiek. „Ide o jednu z najťažších profesií, ako fyzicky tak samozrejme aj psychicky. O to viac si cením konštruktívny prístup, ako aj to, že naši partneri v SKSaPA chápu potrebu zrealizovať reformné opatrenia ako predpoklad ďalšieho zvyšovania miezd,“ upresňuje V. Novotný.

Návrh Zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek vznikol na základe náročných rokovaní medzi MZ SR, MPSVaR a SKSaPA. Konsenzuálny návrh upravuje minimálne mzdové nároky sestier a pôrodných asistentiek v zdravotníckych zariadeniach a  v zariadeniach  sociálnej starostlivosti v závislosti od dĺžky ošetrovateľskej praxe a  v závislosti od vykonávania špecializovaných, certifikovaných a riadiacich činnosti.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (4 hlasov, priemerne: 3,80 z 5)
Loading...

Pridaj komentár