Zachránime planétu zubnými kefkami?

Magdaléna Koreny 0

Na Slovensku sa rozbieha projekt Ekovír, ktorý prispieva  k tomu, aby sme sa viac zaujímali o životné prostredie. Jedinečný je v tom, že sa zameriava na zber zubných kefiek, z ktorých sa po recyklácii vyrobia koše na separovanie odpadu.

Poputujú do materských a základných škôl, lebo už deti by mali vedieť, že je dôležité starať sa nielen o zúbky, ale aj o našu planétu.

Podľa štatistík Eurostatu patrí Slovensko v rámci Európskej únie medzi tri najhoršie krajiny v recyklácii odpadu. Postavenie v rebríčku si celkom určite žiada zmeny, o niektoré sa chce pokúsiť projekt Ekovír. Jeho súčasťou je podprojekt Kolokefka.

„Najprv sme sa chceli zaoberať výlučne zberom a recykláciou použitých zubných kefiek, ktoré končia v lepšom prípade v spaľovni, v tom horšom na skládke odpadu. Situácia na Slovensku s recykláciou odpadov je však taká zlá, že sme sa rozhodli urobiť viac,“ hovorí Annamarie Velič z CURADEN Slovakia s.r.o. a vedúca projektu Ekovír.

V rámci projektu Kolokefka bude spoločnosť od 15. júna 2017 na svojich kioskoch po celom Slovensku zbierať použité zubné kefky všetkých značiek pričom z kefiek CURAPROX, ktorých zloženie pozná, po recyklácii vyrobí koše na triedenie odpadu a spolu s osvetou ich poskytne slovenským škôlkam a školám.

,,Triedenie odpadu v našej škole prebieha v provizórnych podmienkach, zišli by sa nám nádoby do každej triedy, predovšetkým na papier a plasty,“ upozorňuje Martin Majling, učiteľ zo ZŠ Spojová v Banskej Bystrici.

Len veľmi málo škôl u nás systematicky separuje odpad.

,,Ak naučíme deti triediť odpad, postupne sa pridajú aj rodičia a tí sa zasa môžu začať zaujímať aj o to, kam vlastne putuje odpad z ich domácnosti,” vysvetľuje Annamarie Velič.

Triedenie odpadu v domácnostiach má pri tom veľký význam − približne pätina z celkového vyprodukovaného odpadu na Slovensku pochádza z komunálneho odpadu.

Ako uvádza Eurostat, na jedného obyvateľa pripadá približne 329 kg komunálnych odpadov ročne, pričom až 69% z tohto množstva končí na skládkach.

,,K deťom sa už vyše desať rokov dostáva osvetový projekt správnej starostlivosti o zuby Dental Alarm, ktorý vedú študenti stomatológie. Podobný model by sme radi uplatnili v rámci Kolokefky, kedy by sme chceli spojiť so študentami enviromentalistiky a s odborníkmi z oblasti životného prostredia,“ dodáva Annamarie Velič.

Do projektu Ekovír sa s nadšením zapojili aj neziskovky.

,,Vzdelávanie o odpadoch budeme vytvárať so školami, aby sme naše aktivity čo najviac ušili na ich potreby,“ zdôraznil Štefan Jančo z Nadácie Ekopolis.

„Zodpovednému nakladaniu s odpadom na školách sa venujeme dlhodobo, preto sme radi, že sa táto téma dostane opäť bližšie k deťom a mládeži,” dopĺňa Miroslava Piláriková z CEEV Živica.  „Práve rozširovanie spoločenskej zodpovednosti nad rámec podnikateľských aktivít nás veľmi oslovilo a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu,“ povedal Branislav Moňok, podpredseda Priateľov Zeme.

Viac informácií ponúka portál www.ekovir.sk .

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár