Vyšibali si vaše deti čokoládové zajace? A naozaj im ich dovolíte zjesť?

Mária Kopčíková 0

Už roky bojujem s tým, aby moje deti na Vianoce či Veľkú noc nedostali nechutných Mikulášov, či zajace. Tento rok sa mi to konečne podarilo, aj vďaka tomu, že tento druh zvykov, chodiť na Veľkú noc „šibať“, sa v našej rodine nejako neujal.

Zdroj: ingimage.com

Pre prípadných okoloidúcich šibačov sme doma mali pripravené niečo iné, na pohostenie, i na „výslužku“.

Foodwatch odhalil v čokoládových zajacoch rakovinotvorné oleje

Spotrebiteľská organizácia Foodwatch zistila, že v 8 z 20 testovaných čokoládových zajacoch sa nachádzali rakovinotvorné aromatické minerálne oleje (MOAH). Tie sa originál získavajú z ropy. Testované boli rôzne značky a medzi podozrivými zajačikmi našli výskumníci aj značkové produkty Lindt či Favorina.

Týmto olejom sa dávajú na vrub rakovinotvorné i mutagénne účinky.

Ďalším problémom sú nasýtené minerálne oleje (MOSH). Tie sa hromadia v ľudskom tele a môžu poškodiť jednotlivé orgány. Aktuálne neexistuje nijaká norma, povolená hranica, preto pri teste na prítomnosť týchto olejov v čokoládových zajačikoch platilo pravidlo „čím menej, tým lepšie“.

Ako sa čokoládové zajace môžu kontaminovať?

Rôznymi cestami – cez jutové vrecia, v ktorých sa prepravujú kakaové bôby, zdrojom môžu byť oleje používané vo výrobe alebo výfukové plyny z dopravy a priemyslu, prípadne aj tlačiarenské farby na recyklovaných obaloch, ktoré sa používajú na skladovanie.

Zdroj: foodwatch

Rakovinotvorné oleje nemajú v potravinách čo hľadať. Na to Foodwatch upozorňuje už dávno a snaží sa tlačiť na Európsku komisiu, aby stanovila limity pre obsah minerálnych olejov v potravinách. V prípade MOAH presadzuje zaviesť nulovú toleranciu. Odporúča tiež, aby potraviny balené v papierových obaloch boli následne umiestnené do ďalších ochranných obalov, aby sa zabránilo možnej kontaminácií z vyššie uvedených zdrojov.

Ako v teste dopadli čokoládové zajačiky dostupné aj v našich obchodoch?

Test sa realizoval v Nemecku, preto testované boli aj produkty, ktoré v našich obchodných reťazcoch nenájdete. Celé testovanie nájdete tu.

Zároveň ale treba mať na pamäti , čo všetko zase u nás nájdete a testované nebolo ….

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (11 hlasov, priemerne: 4,80 z 5)
Loading...
Author image

Mária Kopčíková

Povolaním som psychologička a psychológií sa aj venujem vo svojej praxi v CPR KVAPKA.  Ako lektorka kurzov sa s rodičmi stretávam pred pôrodom, v podpore dojčenia, či príprave detí na školu. Prinášam témy, ktoré mi v praxi pripadajú dôležité.

články autora...

Pridaj komentár