Veslovanie pre Sýriu nie je len zbierka

TS 0

Vyzbierať 10.000 euro pre nemocnicu v Sýríi je cieľom 24-hodinového maratónu veslovania, ktorý začne v piatok 20. marca o 14.00 hodine v Bratislave.

Projekt Veslovanie pre Sýriu organizujú Teologická fakulta Trnavskej univerzity a ĽUDIA ĽUĎOM, n. o.. Projektom chcú pomôcť a zároveň upozorniť na osudy utečencov zo Sýrie i z ďalších krajín Blízkeho východu.

Veslovanie ako symbol úteku z nebezpečenstva

„Veslovanie pre Sýriu nie je len bežná zbierka. Spojenie zbierky s fyzickou aktivitou, ktorej cieľom je ukázať účasť na utrpení utečencov, je unikátne nielen v slovenských podmienkach.

Celá suma, ktorú získame z elektronických aukcií časových slotov, putuje na podporu zdravotníckeho centra Deir Mar Elian. Podporiť ho prirodzene môžu donori aj cez darcovský portál www.LudiaLudom.sk/Syria. Príspevky budeme zbierať i počas samotného podujatia,“ vysvetlil riaditeľ ĽUDIA ĽUĎOM, n. o. Roland Kyška.

Finančné prostriedky na medicínske centrum

Viac ako 3,3 milióna Sýrčanov, z ktorých zhruba polovicu tvoria deti, boli nútení opustiť svoje domovy a snažia sa prežiť v utečeneckých táboroch. Niekoľko stoviek ľudí, ktorí prišli o domovy a často aj svojich príbuzných či priateľov, žije aj v sýrskej púšti, v centre Deir Mar Elian v Qaryatayne. Komunita miestneho kláštora požiadala o konkrétnu pomoc – finančné prostriedky na medicínske centrum.

“Hlboký smútok a takmer beznádej ma zaplaví zakaždým, keď vidím obrazy tragického diania na Blízkom východe. Tak brutálne barbarské činy sú pre mňa nepochopiteľné.

Ak môžem aspoň malou mierou pomôcť a prejaviť spolupatričnosť týmto obetiam, je mojou povinnosťou to urobiť. Preto prídem Veslovať pre Sýriu aj s ďalšími športovcami,“ povedal olympijský reprezentant SR vo veslovaní z Atlanty a Sydney Ján Žiška.

Ako môžeme prispieť?

Organizátori zbierky pripravili tri možnosti ako podporiť túto myšlienku: 

  1. Prvá je vydražiť si 20 minút veslovania. Záujemca, sám alebo skupinovo (firma) si na veslovanie.ludialudom.sk vyberie konkrétny časový úsek, klikne naň a ponúkne sumu. Všetky aukcie končia 17. marca večer. Vydražitelia s najvyšším podaním budú následne informovaní emailom, ktorý bude obsahovať aj link na platobnú stránku. Vyvolávacia cena sa pohybuje od 1 do 20 eur.
  2. Druhou možnosťou je prispieť priamo cez stránku https://www.LudiaLudom.sk/Syria.
  3. Poslednou možnosťou je prispieť priamo na akcii.
  4. Program podujatia Veslovanie pre Sýriu

    Okrem veslovania budú prebiehať diskusie, prednášky, výstava fotografií a pre deti bude pripravený detský kútik. Sýrska komunita žijúca na Slovensku pripraví v sobotu ráno raňajky. 

    V piatok 20. marca od 14,00 hod. otvoríme priestory Teologickej fakulty na Kostolnej ulici v Bratislave a do nasledujúceho popoludnia privítame každého, kto sa rozhodne vyjadriť podporu utečencom v Sýrii. Počas 24 hodín budú k dispozícii veslárske trenažéry. Na nich sa budú nonstop striedať tí, ktorí chcú takto vyslať odkaz nielen na Blízky východ, ale do celého sveta,“ hovorí dekan fakulty Miloš Lichner.


    Sprievodný program – piatok

    14.00 Slávnostné otvorenie ( po ktorom sa začne veslovať)

    15.00 Moderovaná debata, ktorej sa zúčastní Bernard Priecel z migračného úradu a profesor Vladimír Krčméry. 

    17.00 Prezentácia fotiek o situácii utečencov na blízkom východe, ktorú predstaví fotograf, Tony Frič. 

    19.00 Bude v aule pripravený blok dokumentárnych filmov.

    21.00 Debata s otcom arcibiskupom Cyrilom Vasiľom a sestrou Carol Cooke Eid, 

    23.00  Krížová cesta, ktorú pripravujú rodiny z  Rodinných svätých omší – RSO pri jezuitskom kostole.

    24.00 Polnočná gréckokatolícka svätá liturgia, ktorú bude sláviť otec arcibiskup Cyril.

    Sprievodný program – sobota

    9.00 – Sýrske raňajky. Pripravené vďaka pomoci Slovenskej katolíckej charity a utečencov žijúci na Slovensku, bude možnosť ochutnať východné špeciality, a zároveň sa s týmito ľuďmi porozprávať o ich úteku, či fakte, že časť ich rodín stále ostala v ohrozených krajinách. 

    Počas celej akcie bude k dispozícii aj detský kútik.

    Mohlo by vás zaujímať: Zaujímavá fotoreportáž zo Sýrie

     

     

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár