Vedeli by sme zachrániť vlastné dieťa?

Beata Moriová 0

Myšlienkou Svetového dňa prvej pomoci, ktorý tento rok pripadol na 14. septembra, je zvýšenie povedomia verejnosti o dôležitosti prvej pomoci.

Projekt Krajina záchrancov sleduje rovnaký cieľ na Slovensku od februára tohto roka. Možnosť osvojiť si základy prvej pomoci, využilo do dnešného dňa viac ako 32 800 unikátnych návštevníkov www.prvapomoc.sk a 3 000 užívateľov e-learningového kurzu.

Vďaka Krajine záchrancov sa o prvej pomoci hovorí viac nielen v médiách, ale aj na pôde Národnej rady Slovenskej republiky. Svetový deň prvej pomoci, ktorý je tento rok venovaný bezpečnosti na cestách,  je ďalšou príležitosťou, kedy by sme si mali pripomenúť, že vedieť pomôcť v situáciách, kedy o živote a smrti rozhodujú sekundy, by mal každý z nás. 

Krajina záchrancov je príležitosťou pre všetkých

Projekt Krajina záchrancov inšpiruje a motivuje bežných ľudí  k osvojeniu si základov prvej pomoci od februára tohto roka. Do dnešného dňa si vďaka e-learningovému kurzu na www.prvapomoc.sk pripomenulo znalosti z prvej pomoci viac ako 3 000 ľudí. Ambíciou projektu je však pripraviť každého Slováka na situácie, kedy je pomoc viac ako nevyhnutá. Práve Svetový deň prvej pomoci by mohol byť pre mnohých motiváciou zamyslieť sa nad nutnosťou byť pripravený zachrániť možno aj svojich najbližších.

„Výjazdy k dopravným nehodám tvoria významnú  časť práce záchranára. Nanešťastie, často sa neobídu bez ťažkých zranení, trvalých následkov, či v tom najhoršom prípade i smrti.

Byť svedkom autonehody je pre bežného človeka šok, no zachovať si chladnú hlavu a urobiť najpotrebnejšie úkony do príchodu záchranky môže byť rozhodujúce. Podľa štatistík, viac ako polovica úmrtí pri dopravných nehodách nastáva v prvých minútach.

Krajina záchrancov je príležitosť, ako si základy prvej pomoci osvojiť a byť pripravený aj na takéto náročné situácie,“ 

uviedol Doc. MUDr. Viliam Dobiáš, PhD., dlhoročný záchranár a odborný garant projektu Krajina záchrancov.

Svetový deň prvej pomoci

„Všetci sme zraniteľní, no zároveň máme schopnosť naučiť sa poskytnúť prvú pomoc a zachrániť život“ to je hlavná myšlienka Svetového dňa prvej pomoci, ktorý každoročne pripadá na druhú septembrovú sobotu. Iniciátorom Svetového dňa prvej pomoci je Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRCCS) a pod týmto názvom sa pripomína od roku 2003. Jeho cieľom je zvýšenie povedomia verejnosti o významnej úlohe prvej pomoci v každodenných a krízových situáciách. Nosnou témou tohtoročného Svetového dňa prvej pomoci je bezpečnosť na cestách.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (4 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár