Týždeň plný literatúry

Mária Hejtmánková 0

Posledný aprílový týždeň sa bude niesť v znamení literatúry.

25. apríla sa začne Anasoft litera fest, ktorý je súčasťou prestížnej literárnej ceny Anasoft litera. Balla, Jana Beňová, Irena Brežná, Dušan Dušek, Zuska Kepplová, Rút Lichnerová, Peter Macsovszky, Jaro Rihák, Vanda Rozenbergová, Peter Šulej.

To sú mená spisovateľov, ktorí 25. – 30. apríla 2016 predstavia svoje knihy ohodnotené odbornou porotou ako najlepšie prózy vydané v uplynulom roku. Literárny festival otvorí autorské čítanie švajčiarsko-slovenskej spisovateľky Ireny Brežnej, ktorá za svoju novinársku aj literárnu tvorbu získala niekoľko ocenení.  O tom, aká je jej ostatná kniha Nevďačná cudzinka, sa bude rozprávať s Michalom Havranom a prekladateľkou Janou Cvikovou.

Ako je na tom ilustrácia v slovenskej beletrii?

Ilustrovalo sa viac kníh v minulosti, alebo v súčasnosti? Odpoveď nájdete na výstave Knižná ilustrácia v slovenskej beletrii. Danglár, Tomáš Klepoch, Ján Kudlička, Svätopluk Mikyta, Daniela Olejníková, Marek Ormandík, Daniel Pastirčák, Vladimír Popovič, Broňa Schraggeová…

To je len niekoľko mien z vystavujúcich autorov v podzemných priestoroch Divadla Pavla Országha Hviezdoslava. „Pri výber ilustrátorov na našu výstavu sme prechádzali databázu viac ako 1700 ilustrovaných kníh, z ktorých sme vyberali len tie najkvalitnejšie.“ hovorí kurátor výstavy Peter Gala z ASILU. „Užší výber, približne 100 kníh, sme následne kus po kuse precízne prezerali, aby sme napokon vybrali finálnu dvadsiatku toho najlepšieho, čo sa na Slovensku po roku 1989 vydalo.“  Výstava je prístupná už v dňoch 22. – 24. apríla počas podujatia Bratislava pre všetkých. Po vernisáži 25. apríla bude verejnosti prístupná až do 9. mája denne od 10:00 do 18:00 hod.

Vizuálu kníh sa bude venovať aj druhý festivalový deň

Už tradične vytvorili študenti Ateliéru 305 Katedry vizuálnej komunikácie VŠVU pod vedením Evy Péč Brezinovej a Juraja Blaška prózam nominovaným predchádzajúci rok na cenu Anasoft litera nový dizajn. Prototypy kníh sú vytlačené v exkluzívnom počte a každú jednu študenti  osobne predstavia.

Tento rok sa na festivale nebude len o literatúre rozprávať, ale bude sa s ňou aj súťažiť. Viete o tom, že Buchty švabachom nie je kuchárska kniha? Alebo Entropia nie je mesto v Rumunsku? V tretí festivalový deň máte šancu preveriť si svoje vedomosti v Literárnom kvíze a vyhrať zaujímavé ceny.

Režisérka Iveta Grófová v súčasnosti natáča celovečerný hraný film podľa románu Piata loď. Pred tým, ako sa pustila do jeho výroby, strávila niekoľko dní s autorkou knihy Monikou Komapníkovou a spoločne cestovali na autorské čítania v rámci festivalu Měsíc autorského čtení. Napokon z toho vznikol dokumentárny film Denník plavby Moniky Kompaníkovej, ktorý asi najlepšie vystihuje prívlastok „road movie“. Vo štvrtok večer bude mať v Café Berlinka premiéru.

Anasoft litera fest nie je len o kvalitnej literatúre, ale aj o výborných koncertoch

Tentoraz budú hudobnými hosťami festivalu formácia Sitra Achra (Erich „Boboš“ Procházka, Štefan „Pišta“ Lengyel, Igor „Ajdži“ Sabo, Martin Zajko), pesničkárske duo Genius Locci či hudobné zoskupenie Polajka. 

Do Bratislavy príde aj český hudobný mág Kittchen, ktorého často označujú za hviezdu klubovej scény. Svoju tvorbu rád charakterizuje ako industriálny folk. Jej základom je totiž elektronika obohatená o rockové prvky a neučesané terénne nahrávky, ktoré striedajú živé nástroje. Až podmanivo silné texty a pomalé tempo s vážnou, miestami ponurou atmosférou, vtiahnu človeka aspoň na chvíľu do nového sveta.

V piatkový večer mu bude robiť spoločnosť slovenský hudobný mág Herzog Herzog. Vďaka svojim živelným koncertom si vybudoval pozíciu jedného z najzaujímavejších elektronických liveactov na domácej scéne.

Šesť dní plných autorských čítaní, workshopov pre študentov, besied na školách a diskusií uzavrie koncert nevšedného hudobného súboru VENI ensemble pod umeleckým vedením Daniela Mateja.  Na Anasoft litera feste odpremiéruje skladbu MORSeARIA (miserere), venovanú pamiatke Juraja Kušnierika, a ďalšiu skladbu JMF for DM. „Ak hovoríme o VENI ensemble, hovoríme bezpochyby o česko-slovenskej interpretačnej špičke, ako ich v minulosti označil hudobný skladateľ Peter Graham alias Jaroslav Šťastný,“ prezradila koordinátorka projektu Jana Ondiková. „Je to súbor s vysokou hráčskou kvalitou, zaujímavou históriou a bohatou spoluprácou so svetovými skladateľmi a interpretmi.“

Anasoft litera fest sa bude konať od pondelka 25. apríla do soboty 30. apríla v Galérii pod divadlom  (Bývalý CO kryt pod Mestským divadlom P.O. Hviezdoslava), v kníhkupectvách Artforum, Martinus a Ex Libris, v Berlinka Café a A4 – priestore súčasnej kultúry.

Celý program si môžete pozrieť na webovej stránke festivalu.  

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár