Štartuje celoslovenská súťaž Čitateľský oriešok

ts 0

Žiaci druhého, tretieho a štvrtého ročníka základných škôl sa môžu za pomoci svojich učiteľov odteraz až do konca októbra 2015 prihlásiť do celoslovenskej čitateľsko-výtvarnej súťaže s názvom Čitateľský oriešok 2, ktorú do slovenských škôl opäť po roku prináša odborné nakladateľstvo Dr. Josef Raabe Slovensko.

„Do prvého ročníka súťaže sa prihlásilo takmer 10 000 žiakov z 274 škôl z celého Slovenska. Reakcia učiteľov aj žiakov na našu čitateľsko-výtvarnú súťaž nám potvrdila, že čítanie a spolu s ním aj rozvíjanie fantázie a detskej predstavivosti, je niečo, o čo deti na základných školách stále stoja. A hoci konkurencia iných aktivít je veľmi veľká, veríme, že deti si aj tento rok cestu k čítaniu nájdu“,


povedala Mgr. Mira Schrimpelová, konateľka nakladateľstva RAABE. Ako dodala:

„Cieľom súťaže je rozvíjať u detí nižších ročníkov čítanie s porozumením, prácu s textom, ale takisto aj ich kreatívne zručnosti, predstavivosť, fantáziu, vnímanie medzipredmetových vzťahov…“ 

 

Žiaci na prvom stupni základnej školy tak budú môcť opäť spolu so svojimi učiteľmi na hodinách čítať pútavé príbehy z pracovných zošitov Tajomstvá sveta a následne odpovedať na  kontrolné otázky, či prečítanému textu aj porozumeli. Ani tým sa však zábava na vyučovaní nekončí.

Čitateľský oriešok vyvrcholí v januári 2016,

dokedy musia žiaci dva prečítané príbehy za pomoci svojej fantázie a výtvarných zručností premeniť do podoby jedného jediného výkresu a zaslať na adresu nakladateľstva RAABE.

„V minulom ročníku naše nakladateľstvo zaplavilo množstvo výkresov, ktoré potvrdili, že fantázia slovenských detí nepozná hraníc. Žiaci sa vyhrali so spájaním dvoch rozdielnych príbehov – v ich kresbách sopky namiesto lávy chrlili farebné cukríky, chlapci neplávali na loďke, ale na šachovnici, ovečky pásol indián a dúha sa premenila na cestu… Už teraz sme zvedaví a tešíme sa, ako sa deťom podarí zachytiť a prepojiť tohtoročné súťažné zadania,“ povedala Mira Schrimpelová. 

Február 2016

sa bude niesť v znamení hlasovania na Facebooku RAABE, kde žiaci, učitelia, rodičia aj iná široká verejnosť svojimi hlasmi rozhodnú o tých najkrajších kresbách.

V apríli 2016

nakladateľstvo RAABE vyhlási víťazov súťaže. V troch základných kategóriách: Ocenenie nakladateľstva RAABE, Ocenenie verejnosti a Ocenenie najaktívnejšej školy – bude udelené v rámci každého ročníka prvé, druhé aj tretie miesto. Na víťazov a ich učiteľov čakajú zaujímavé ceny.

POZRITE SI REPORTÁŽ o prvom ročníku súťaže Čitateľský oriešok a potrebe rozvíjať u detí čítanie s porozumením:

Všetky informácie o podmienkach a priebehu súťaže, spolu s dôležitými termínmi uzávierok nájdete na stránke: www.skolskyportal.sk v sekcii Čitateľský oriešok.

Školy môžu svojich žiakov prihlasovať do súťaže už teraz TU.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár