SR kúpi vakcíny proti vírusu A(H1N1)

ts /SITA 0

Slovensko nakúpi vakcíny proti vírusu A(H1N1), takzvanej prasacej chrípke. „Reálnym problémom však je, že na trhu ešte žiadne vakcíny nie sú. Stále prebiehajú klinické skúšania,“ povedal po dnešnom rokovaní vlády minister zdravotníctva Richard Raši. Podľa odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zaobstaráme vakcíny pre 20 percent obyvateľstva. Slovenská strana momentálne rokuje o cene, v Európe kupovali vakcíny za osem až jedenásť eur.

Vzhľadom na to, že vakcíny ešte stále klinicky testujú a oficiálne nie sú na trhu, budú súčasťou štátnych hmotných rezerv. „Nie sú registrované a nemôžu byť voľnopredajné v lekárňach, museli by prejsť štandardným procesom registrácie a tam ešte nie sú ani klinické skúšky skončené,“ uviedol Raši. Podľa ministra by štátne rezervy v prípade epidémie spolupracovali s krízovými štábmi, postupne by zásobili nemocnice.

Vláda dnes o vakcínach proti prasacej chrípke rokovala ako o utajenom materiáli. Minister povedal, že by chcelo byť Slovensko v budúcnosti pri príprave vakcín sebestačné. Riešením by mal byť vakcinačný pavilón. „V prípade chrípky a iných pandémií, keď môže vírus zmutovať v priebehu niekoľkých mesiacov, aby Slovensko vedelo reagovať a aby nemuselo nakupovať tieto drahé vakcíny,“ uviedol Raši.

Ak sa vakcíny proti vírusu A(H1N1) dostanú na Slovensko, prioritne by mali byť zaočkované vybrané skupiny ako zdravotníci, skupiny zabezpečujúce chod štátu, potom skupiny podľa rizika na dané ochorenia – deti, chronicky chorí pacienti, tehotné ženy a podobne. Slovensko registrovalo k piatku 4. septembra 125 prípadov tzv. prasacej chrípky. Podľa informácií Úradu verejného zdravotníctva sa 114 ľudí nakazilo v zahraničí a jedenásť na Slovensku. Na prasaciu chrípku u nás nikto nezomrel.

zdroj: SITA, www.webnoviny.sk

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár