Prečítajte si správy s „Rodinkou“

MikSa 0

Niektoré školy rozdali vysvedčenia skôr ako 30.6.2009

Minister školstva Ján Mikolaj pohrozil školám, ktoré rozdali vysvedčenia ešte v piatok 26. júna, teda dva dni pred koncom školského roka. „Ide o všeobecne záväzný právny predpis, a na to sú mechanizmy, ako v prípade jeho porušenia postupovať,“ povedal na dnešnej tlačovej besede Mikolaj.

Na školy pošle po skončení roka štátnu školskú inšpekciu, ktorá situáciu preverí spolu s krajskými školskými úradmi. Mikolaj označil za nekorektné, že niektoré základné a stredné školy svojvoľne skončili o dva dni skôr. „Samozrejme, tam je aj zákonník práce, tam nie je jednoduché neprísť dva dni do práce,“ dodal. Školský rok sa končí 30. júna 2009.

Tento rok dostane koncoročné vysvedčenia vyše 700-tisíc žiakov základných a stredných škôl. Školákov čakajú dvojmesačné letné prázdniny. Do lavíc sa vrátia v stredu 2. septembra.

Kedy dostali vysvedčenie Vaše deti? Nezabudnite ich dnes za vysvedčenie zobrať do cukrárne na „zmrzku“ alebo na nejakú drobnú odmenu, tým môže byť aj spoločné bicyklovanie, keďže na kúpanie si asi toto leto počkáme.

Ženy sa cítia najšťastnejšie vo veku 28 rokov

Ženy sa cítia najšťastnejšie vo veku 28 rokov, keď sú najspokojnejšie so svojím sexuálnym životom i vzhľadom. Vyplýva to z prieskumu, na ktorom sa zúčastnilo 4 000 žien vo veku od 25 do 65 rokov, informoval internetový portál femalefirst.co.uk.

Respondentky boli najšťastnejšie v pracovnej oblasti vo veku 29 rokov, o rok neskôr boli najspokojnejšie vo vzťahoch a najlepší sex mali vo veku 28 rokov. Vo veku 33 rokov boli najspokojnejšie so svojou finančnou situáciou, rok predtým dosiahol vrchol ich rodinný život. Výsledky prieskumu však naznačujú, že ich šťastie má relatívne krátku životnosť. Po dosiahnutí 30 rokov sa totiž začínajú báť šedín a rednutia vlasov. Až 72 percent respondentiek verí, že starnutie vlasov (definované ako rednutie, hrubnutie a šedivosť) prezradí ich vek, 67 percent si myslí, že ich vek prezrádzajú najmä vrásky. Dve tretiny žien pociťuje starnutie skôr ako muži.

Ajajaj, už mám po tridsiatke, začínajú mi smutné časy:-)

Trocha z politiky

Strana Most-Híd Bélu Bugára a ďalších bývalých členov SMK požiadala ministerstvo vnútra o registráciu. Za 11 dní vyzbierali vyše 28-tisíc podpisov zo všetkých kútov Slovenska. Bugár sa domnieva, že také rýchle zbieranie podpisov ukazuje spoločenskú požiadavku na novú stranu. Podporovateľom sľúbil, že ich nesklamú a budú stabilnou a čitateľnou stranou, otvorenou každému, kto má pocit, že takáto strana má miesto na politickej scéne.

Nie je ľahké založiť novú stranu. Ešte ťažšie je však napĺňanie jej cieľov verejného blaha.

Príďte do Východnej

Amfiteáter vo Východnej sa opäť premení na veľkú slávnosť folklóru. Od štvrtka do nedele sa po 55. raz stane dejiskom rovnomenného festivalu Východná 2009.

Ako informoval tlačový tajomník festivalu Milan Soukup, štvordňovým maratónom hudby, spevu, tanca a iných podôb tradičnej kultúry ponúkne divákom vystúpenia viac ako 1 400 účinkujúcich. V takmer 40 programových blokoch sa objavia aj profesionálni jubilanti – šesťdesiatnička Lúčnica, rovnako 60-ročný SĽUK či budúcoročný jubilant, 54-ročný Poddukelský umelecký ľudový súbor PUĽS.

Vrcholnú prehliadku hudby, spevu a tanca pod Kriváňom bude sprevádzať jarmok ľudových remesiel a rezbárska tvorivá dielňa. 

Tešiť sa môžete aj na 90-minútový blok venovaný Svadbe pod Tatrami, ktorý v priamom prenose odvysiela Slovenská televízia.

Danube Arena v Petržalke

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) zverejní dva inzeráty na ponukové konania na projekt výstavby, financovania ako aj prevádzku novej multifunkčnej haly v bratislavskej Petržalke. 

Športový komplex v Petržalke, ktorého súčasťou bude aj multifunkčná aréna, dostal 5. decembra 2008 právoplatné územné rozhodnutie. Pracovný názov arény bude Danube Arena, čo podľa Bajana evokuje blízkosť, význam a veľkosť Dunaja, ktorý preteká Slovenskom aj dvomi susednými krajinami Rakúskom a Maďarskom. Keďže ide o veľký projekt, BSK si nechal vypracovať štúdiu uskutočniteľnosti u fínskej firmy Jokerit HC OY, ktorá bola poradcom aj pri výstavbe pražskej Sazka Areny. Podľa štúdie by mali byť celkové náklady na projekt maximálne 80 mil. € (2,41 mld. Sk). Hala by mala mať kapacitu 12 000 sedadiel pre hokejové podujatia, 15 000 miest pre organizovanie koncertov. Ročne by sa v nej malo uskutočniť približne sto podujatí a ročná návštevnosť by mala byť 625 000 ľudí. 

Pozor, pozor v komplexe by mal byť aj aquapark!

Podvodník tisícročia Madoff dostal 150 rokov

S touto bolesťou budem žiť do konca svojho života, uviedol na adresu svojich skutkov postrach Wall Sreetu a najväčší finančný podvodník tisícročia Bernard Madoff. Finančník sa ďalej pred súdom ospravedlnil obetiam svojich masívnych finančných machinácií. Newyorský súd ho v pondelok uznal vinným z mutimilardovej defraudácie a odsúdil ho na maximum, 150 rokov odňatia slobody.

Súkromná nemocnica Medissimo

Výstavba a zariadenie prvej súkromnej nemocnice s poliklinikou na Slovensku Medissimo, postavenej na zelenej lúke v bratislavskej Petržalke, stála takmer 30 mil. eur.

Ako na pondelkovej tlačovej besede informoval predseda predstavenstva spoločnosti Slovintegra, a.s. Bratislava Slavomír Hatina, výstavba nemocnice trvala dva roky a vložené investície by sa mali vrátiť približne za desať až jedenásť rokov. Nemocnica sa chcela pôvodne orientovať predovšetkým na firemných klientov, ale v dôsledku hospodárskej krízy sa v súčasnosti zameriava hlavne na privátnych pacientov. Nemocnica poskytuje od začiatku mája komplexné služby celoživotnej zdravotnej starostlivosti a podľa technologického vybavenia je najmodernejšia v strednej Európe!

Nemocnicu prevádzkuje spoločnosť SI Medical, s.r.o., ktorá patrí do investičnej skupiny Slovintegra.

Ak hľadáte našich najšpičkovejších lekárov, je dosť pravdepodobné, že budú v tejto nemocnici.

Slovenka, ktorá prišla z Cypru, je deviata s prasacou chrípkou

Pribudol ďalší potvrdený prípad tzv. prasacej chrípky. Národné referenčné centrum pre chrípku potvrdilo, že vírus typu A(H1N1) má 17-ročné dievča z Bratislavského kraja, ktoré od 16. do 24. júna bolo na Cypre. Mala teplotu nad 38 stupňov, kašeľ, bolesti hlavy, bolesti kĺbov a svalov. Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava začal epidemiologické šetrenie.

Dievča je dnes už druhým potvrdeným prípadom a celkovo deviatym na Slovensku. Prvým bol 37-ročný muž, ktorý sa vrátil s vírusom zo Spojených štátov amerických, následne nakazil 8,5-mesačného syna. Tretia infikovaná prišla tiež z USA, 35-ročná Bratislavčanka skončila v nemocnici. Ďalšou, ktorej zistili vírus typu A, je 24-ročná letuška z Galanty, ktorú dnes prepustili z trnavskej nemocnice. Nákazu zistili aj u 16-ročného dievčaťa po návrate z Ameriky a 23-ročného stewarda z Komárna, ktorý však napriek ochoreniu vycestoval do zahraničia. Ďalší prípad nákazy chrípkou typu A (H1N1) zaevidovali u 44-ročnej ženy z bratislavského regiónu, u ktorej sa príznaky ochorenia objavili rovnako po návrate z Ameriky. Ôsmym nakazeným je 32-ročný muž z Bratislavského kraja, ktorý navštívil od 7. do 23. júna New York, Boston, Los Angeles, New Yersey, San Francisco, Las Vegas a Chicago v Spojených štátoch a Paríž a Viedeň v Európe.

Spracované podľa: webnoviny.sk

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár