Športové rodiny vo vode i na suchu

Jana Janků 0

Bešeňová/Lúčky – Letná časť najväčšieho rodinného športového podujatia na Slovensku 4. ročníka Family Cup s Hypernovou pokračovala počas uplynulého víkendu ďalšími dvomi disciplínami. 

Rodiny vo vode

Stretnutie dvoj alebo trojgeneračných rodín z celého Slovenska sa začalo pri vode – v areáli Thermal Parku v Bešeňovej. Tamojší plavecký bazén bol svedkom rôznych plaveckých štýlov, pričom najmenší, teda deti do päť rokov, mali povolené plávať aj s kolesami či krídelkami a mohli im pomáhať rodičia. Celkovo pretekalo takmer 200 účastníkov všetkých vekových kategórií, čo predstavovalo 55 rodín.

Preteky s veselou tvárou prežíval a súťažnú atmosféru nasával aj najmladší účastník Alexej Hyžák z Púchova, ktorý bude mať o pár týždňov ešte len dva roky. Trať zvládol za pomoci otca na nafukovacom bazéniku. Zato najstarší účastník 79-ročný Vladimír Zámečník zo Sliača  trať absolvoval vo veľkom plaveckom štýle.

Zaujímavosťou bola účasť šiestich súrodencov Horváthovcov, ktorí žijú v detských domovoch. Prišli so svojim pestúnom Milanom Danielom z Ružomberka a vytvorili dva skvelé súťažné tímy. Zaradili sa tak do veľkej športujúcej familycupáckej rodiny a boli pozvaní aj na ďalšie podujatia.

foto: Family Cup

Víťazi vo vode

Aj keď sa zrána nad Liptovom prevaľovali tmavé mraky a občas aj spŕchlo, napokon občas vykúklo aj slniečko  a popoludní mohli organizátori Občianske združenie Family Cup rozdávať v Thermal Parku ocenenia v jednotlivých vekových kategóriách. Najlepší čas 28,48 sekundy dosiahol Martin Chovanec. Víťazný pohár si napokon odniesla rodina Paliesková z Púchova v zložení mama Radoslava, syn Jakub, dcéra Anna-Mária. Na druhom mieste skončili  Zámečníkovci zo Sliaču, ktorých tím tvorili rodičia Elena a Vladimír so synom Ivanom. ,,Bronz“ putoval do Cígeľa a patrí rodine  Chovancovej v zložení otec Martin, mama Beata a syn Jakub.

Súťaž v behu

Na nedeľu boli pôvodne naplánované preteky na kolieskových korčuliach a trať bola vytýčená  za areálom Kúpeľov v Lúčkach na ceste smerom na Choč. Ranná búrka  a veľmi silný dážď zámery organizátorom prekazili. Keďže bezpečnosť je na tomto rodinnom podujatí prvoradá, nechceli riskovať zranenia.  Už vopred však vyhlásili, že preteky budú za každého počasia, len sa zmení disciplína bude sa súťažiť v behu. Väčšinu prihlásených rodín nepriaznivé počasie neodradilo a naozaj prišli i pretekali. Na štart pretekov v behu v prekrásnom udržiavanom areáli kúpeľov nastúpilo napokon takmer sto pretekárov, čo predstavovalo 26 rodín.

Opäť si najväčší potlesk zaslúžili najmenší – deti do päť rokov, ktorí bežali na skrátenej trati. Zhruba poldruha kilometrovú trať potom absolvovali ich starší súrodenci, rodičia a aj  viacero starých otcov a mám. Najmladšou účastníčkou bola dvojročná Ema Bendová z Bratislavy a najstarším 55-ročný Boris Suchánek tiež z Bratislavy.

Family cup

Rodinný pohár si za súčet najlepších umiestnení odniesli súrodenci Kristína a Miroslav Horváthoví s pestúnom Milanom Danielom. Druhá priečka patrí rodine Veteškovcom z Púchova v zložení rodičia Ľubica a Viktor s dcérou Viktóriou. Na treťom mieste skončili mama Tatiana Vrchovská s deťmi Erikom a Jakubom zo Žiliny.

Česko-Slovenský Family Cup

Po doterajších tohtoročných pretekoch v obrovskom slalome v Ski Parku na Kubínskej Holi, tenisových štvorhrách v Rajeckých Tepliciach, plávaní v Thermal Parku a behu v Lúčkach bude mať toto celoročné a celoslovenské podujatie vyvrcholenie 5. septembra 2009 na česko-slovenskej hranici Kohutke-Javorníkoch pri Púchove. Stretnú sa tam rodiny zo Slovenska i Českej republiky a budú súťažiť na horských bicykloch. Prvýkrát v histórii teda pôjde o Česko-Slovenský Family Cup, pričom ako hostia budú pozvané aj poľské rodiny.

Titul: Športová rodina

Na Kohutke sa bude tiež odovzdávať hlavná cena 4. ročníka Family Cup. Rodina, ktorá počas roka nazbierala za umiestnenia najviac bodov, získa titul Športová rodina SR 2009. V roku 2008 si toto ocenenie odniesli rodičia a dcéry Veteškovci z Púchova, ale tohto roku je konkurencia mimoriadne veľká.

Pridajte sa!

Ako informovala riaditeľka Občianskeho združenia Family Cup Jana Janků, podľa pravidiel sa jednotlivé rodiny nemusia zúčastniť všetkých piatich pretekov. Znamená to, že na Kohutku môžu prísť aj tí, ktorí sa o tomto najväčšom športovom rodinnom podujatí dozvedeli až teraz alebo dosiaľ váhali. Celkovo sa vlaňajších  pretekov Family Cup v piatich disciplínach – obrovskom slalome, plávaní, na kolieskových korčuliach, v tenisových štvorhrách a na horských bicykloch  zúčastnilo takmer tisíc pretekárov, čo predstavuje takmer tri stovky rodín.


Záujemcovia o Family Cup nájdu pravidlá, prihlášky a ďalšie podrobnosti na www.familycup.sk.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár