Spadol strom, zabil dieťa, obvinili učiteľa a školníka.

Saša Húsková 1

V januári Slovenskom otriasla tragédia, kedy na prváka spadol na školskom dvore v Karlovej Vsi strom a dieťa neprežilo. Za smrť dieťaťa sú obvinení učitelia a školník. Slovenská komora učiteľov zverejnila petíciu so stanoviskom na podporu obvinených učiteľov, podporu vyjadrujú aj rodičia školy.

foto: iStock

Začiatkom tohto roka sa v areáli spojenej základnej školy na Karloveskej ulici v Bratislave odohrala obrovská tragédia. Pod ťarchou snehu sa na školskom dvore zrútila časť stromu, ktorá zavalila len sedemročného Matúška. Napriek obrovskej snahe lekárov chlapec zraneniam podľahol.

Viac si prečítate v článku: Chlapec, ktorého včera zavalil konár, nakoniec svoj boj o život prehral

Po tragédii nariadila Dana Čahojová, starostka MČ Karlova Ves, dendrologický prieskum stromov vo všetkých školských areáloch v Karlovej Vsi. Výsledkom bolo viac ako štyridsať stromov, ktoré bolo treba odstrániť.

»»»V školských areáloch Karlovej Vsi odstránili po tohtoročnej tragédii všetky nebezpečné stromy,

Za smrť Matúška obvinila polícia 4 ľudí

Pred pár dňami padlo prvé rozhodnutie. Za smrť Matúška polícia obvinila štyroch ľudí. Obvineným učiteľom hrozí až päť rokov väzenia.

„Obvineniu z prečinu usmrtenia čelia 58-ročná Marta a 53-ročná Viera, ktoré v čase obeda dostatočným spôsobom nezabezpečili dozor nad žiakmi v priestoroch školského dvora,“informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

V tomto prípade čelí obvineniu aj 47-ročný Ján a 51-ročný Peter z Bratislavy, a to z prečinu všeobecného ohrozenia. Ján podľa polície nezabezpečil, aby sa deti nezdržiavali na miestach, kde im hrozí nebezpečenstvo zranenia, Peter nedôsledne udržiaval drevinový porast.

„V prípade preukázania viny hrozí obvineným za uvedené konanie v zmysle Trestného zákona trest odňatia slobody na dva až päť rokov,“ dodala hovorkyňa.

foto: iStock

 

Rodičia zo školy sa postavili za učiteľov

V súvislosti s medializovanými informáciami vydalo stanovisko aj Rodičovské združenie Spojenej školy SV. Františka. „S Matúškovou rodinou stále zdieľame veľký smútok a bolesť, no chceme vyjadriť aj podporu zamestnancom našej školy a zabojovať o to, aby sa zastavil hon na nevinných ľudí. Dovoľujeme si vyjadriť verejnú podporu riaditeľovi školy a pedagógom i nepedagogickým zamestnancom Spojenej školy sv. Františka z Assisi v Bratislave,“ uvádza v stanovisku Renata Ocilková, predsedníčka RZ Sv.František.

RZ Sv. František sa postavilo za učiteľov aj v súvislosti so zverejnením celých mien a fotografií niektorými médiami. „Médiá bezcitne odsudzujú skvelých pedagógov, zamestnancov školy a úžasných ľudí, ktorí sa starajú o bezpečnosť, múdrosť i pohodu našich detí. V iných kauzách sú skutoční zločinci a mafiáni chránení a pristupuje sa k nim s rešpektom vychádzajúc z prezumpcie neviny,“ uvádza sa v listoch, adresovaným ministrom vnútra, školstva a kultúry.

Petícia na podporu učiteľov

Slovenská komora učiteľov zriadila na stránke changenet.sk petíciu, ktorú doteraz podpísalo už vyše 3 800 ľudí. Z veľkej časti petíciu podpisujú učitelia a pedagogickí pracovníci z celého Slovenska.

Okrem iného sa v nej píše: „ Sme presvedčení, že pedagogickí zamestnanci si plnili svoje úlohy zodpovedne a nemohli predvídať takéto veľké nešťastie. Radosť zo snehu, ktorú chceli dopriať deťom, sa zmenila na veľkú tragédiu nie úmyselným činom či zanedbaním povinností, ale okolnosťami, ktoré môžu prekvapiť každého jedného z nás.“ 


Text petície a možnosť podporiť ju nájdete TU.

zdroj: bratislava.dnes24.sk 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. „Včera zasiahla Bratislavu snehová kalamita, ktorá spôsobila nielen dopravný kolaps, ale už má na svedomí aj jeden mladý ľudský život. Chlapček, na ktorého včera spadol konár, nakoniec svojim zraneniam podľahol.“ 31. január 2015

     

    „Obvineniu z prečinu usmrtenia čelia 58-ročná Marta a 53-ročná Viera, ktoré v čase obeda dostatočným spôsobom nezabezpečili dozor nad žiakmi v priestoroch školského dvora,“informovala bratislavská krajská POLICAJNÁ hovorkyňa Lucia Mihalíková. 30.08.2015

     

    Je veľkou tragédiou pre rodinu, že chlapček počas kalamity zomrel a práve preto, že sa jednalo o kalamitu, musí dodať:

     

    Príde policajt do roboty a vraví:

    – Chlapi, počúvajte. Minule som si kúpil LEGO a tam písali, že do 3 rokov a ja som ho zložil za týždeň.

     

    Policajt pokutuje na ulici motoristu, ktorý nesprávne odbočil. Na blok si žiada podpis pokutovaného. Ten je však analfabet a namiesto podpisu napíše na potvrdenku tri krížiky. Nato mu policajt hneď hovorí:

    – Ty idiot, nie moje meno, tvoje!

     

    Príde policajný náčelník do práce a vytiahne na stôl kovovú nádobu a kolega sa ho pýta:

    – Jožo, čo to máš?

    – To je termoska.

    – Jaaj… a ako to funguje?

    – To čo dáš dnu teplé, teplým ostane a čo studené, zostane studeným.

    Na druhý deň donesie aj kolega termosku a Jožo mu hovorí:

    – Hmm… vidím, že aj ty si si ju kúpil. A čo v nej máš?

    – Kávu a 2 nanuky.

     

    Policajt a prasa idú v rakete do kozmu. Každý dostane obálku a prasa začne nastavovať všetky páčky, zapínať ovládanie, nasadí si slúchadlá. Policajt začne čítať svoju obálku a tam má napísané: „Daj prasaťu žrať a ničoho sa nechytaj!“

Pridaj komentár