Slovenská youtberka boduje v českej televíznej šou

Mirka Labašová 0

Miluje pizzu, popcorn, rezne a jednorožce. Svojimi videami zabáva tisíce ľudí a aktuálne bojuje v českej televíznej reality šou Šéfik internetu ako jedna z dvoch slovenských súťažiacich, ktorí si chcú podmaniť jagavý  svet youtuberov. Zuzana Šimkaninová alias Lady Zika má 18 rokov, je talentovaná a zábavná študentka filmovej školy v Košiciach.

,,Kto by natočil video o kaktuse? Áno, mne sa to podarilo,“ prezrádza o svojom videu Popradčanka Zuzana, ktorá by sa po strednej škole rada venovala tvorbe videí alebo práci s nimi. Či pôjde na vysokú školu, zatiaľ nevie. Na youtube ju nájdete len pod menom Lady Zika.

,,Zika je moja prezývka a vymyslela mi ju kamarátka, ktorá sa volá Kika. Aby sa naše mená rýmovali, dostala som prezývku Zika. Predponu Lady som si už pripojila sama,“ rozpráva Lady Zika, ktorá našla zábavu nielen v nakrúcaní zábavných videí, ale aj v amatérskom speve a tanci.

A ako sa dostala k tvorbe videí?

,,K youtuberstvu ma priviedla snaha o tvorenie niečoho kreatívneho, zabávanie ľudí a zlepšenie nálady, skúšanie nových vecí,“ priblížila Lady Zika, ktorá svoje prvé videá pripravila s pomocou svojej kamarátky. Spočiatku mali spoločný kanál, na ktorý občas pridávali videá. V tom čase mala 16 rokov. ,,Naše prvé video bolo vytvorené úplne náhodne a zo srandy. Urobili sme pár videí a veľmi ma to bavilo,“ spomína si. Keďže na kreatívnu tvorbu popri škole nemali dostatok času, so spoločnými videami skončili. Od mája 2015 začala Lady Zika točiť videá sama a pridávať si ich na svoj vlastný kanál. ,,Aktivita a počet sledovateľov stále stúpa a mňa táto tvorba veľmi baví, určite v tom budem pokračovať,“ pochvaľuje si. V českej televíznej reality šou Šéfik internetu sa dokonca prebojovala medzi finalistov a spolu s ďalším slovenským youtuberom Edynom sa pokúsili vo finálových rozstreloch zdolať svojich českých súperov.

,,Určite to vnímam ako úspech, pretože som nečakala, že sa dostanem až tak ďaleko. Bola a je tam veľká konkurencia a ja som rada, že som sa dostala tam, kde som a budem sa snažiť ďalej,“ priznáva Lady Zika, ktorá je napriek silnej konkurencii odhodlaná bojovať. ,,Dám do toho všetko. Uvidíme, ako to dopadne,“ dodáva.

 

Podľa Lady Zika je youtuberstvo novodobý fenomén,

ktorý si získava stále viac a viac mladých ľudí. ,,Nie každý však vie niečím zaujať. Ak si však nájde svojich fanúšikov, môže sa z neho samotného stať fenomén,“ tvrdí youtuberka, podľa ktorej je k úspechu v tejto brandži potrebné, aby bol človek zapamätateľný. ,,Musí byť niečím charakteristický a výrazný, aby si ho ľudia hneď zapamätali, a potom sa jeho videá začnú šíriť rýchlosťou svetla,“ dopĺňa. Správny youtuber musí byť tiež zábavný, komunikatívny, smelý a usilovný.

SK verzus CZ?

Na Slovensku je v porovnaní s Českou republikou podľa Lady Zika menej známych youtuberov (aj keď paradoxne tí TOP sú silnejší), a to dáva šancu všetkým, ktorí sa ešte len plánujú rozvíjať alebo zviditeľniť a sú v tvorbe videí dobrí.

,,Tam je to celkovo viac rozvinuté – čo sa týka youtuberskych akcií, ale aj počtu známych youtuberov,“ mieni talentovaná Popradčanka. Zahraniční youtuberi majú podľa jej slov veľmi vyvinutý štýl aj z hľadiska spracovania videí i z pohľadu ich obsahu.. ,,Páči sa mi, ako sa nehanbia ukázať svoju pravú stránku a aj tú úplne bláznivú. V tom ich obdivujem a snažím sa inšpirovať,“ vysvetľuje.

Do svojich videí hlavne seba

Aj keď priznáva, že zahraniční tvorcovia sú pre ňu motiváciou, vždy sa snaží do svojich videí zakomponovať hlavne seba a svoj charakter. ,,Ak vidím nejaké zábavné zahraničné video alebo i tuzemské, tak sa ním inšpirujem. Niektoré videá však vznikajú úplne spontánne z mojej hlavy, len tak v noci, pri zaspávaní – napríklad video kaktus,“ smeje sa.

Jej tvorba obsahuje poriadnu dávku humoru. Slová dopĺňa originálnou hudbou, a to dokonca i takou, ktorú sama skomponuje. A ako sa do nich dostáva jednorožec? ,,Považujem ho za originálneho tvora, keďže má jeden roh. Tak isto ako jednorožce mám rada aj originálnych ľudí a prirovnávam ich k nim,“ vysvetľuje s úsmevom. Napriek tomu, že ju ľudia najčastejšie vidia veselú a sršiacu energiou, vie byť pokojná a uvážlivá. Aj o nej platí, že Jemnosť nájdeš vo vnútri.

Je to  hlavne zábava

Youtuberstvo vníma LadyZika ako zábavu, pretože sa pri tvorbe videí vždy veľa nasmeje. O tom, že by sa tým v budúcnosti (podobne ako niektorí slovenskí „kolegovia“) živila, zatiaľ neuvažovala. ,,Nenapadlo ma, žeby sa youtuberstvo stalo mojim chlebíčkom. Som momentálne na filmovej škole a chcem sa venovať práci s videami,“ uvažuje Lady Zika.

 

Fenomén youtuberingu

YouTube navštívi každý mesiac až 2,7 milióna Slovákov. Až 80% Slovákov do 35 rokov je aktívnych na Youtube viackrát za týždeň.

Fenomén youtuberingu sa rozmáha aj v našich zemepisných šírkach.  Mladé talenty sa rozhodla podporiť aj jemná čokoláda Milka, ktorá spolu s  Prima Cool prináša divákom youtuberskú reality šou „Šéfik internetu“.

Do finále sa dokonca dostali aj Slováci – youtuberi EdynLady Zika, ktorých vybrala porota súťaže – herec a zabávač Ondrej Sokol, youtuber a streamer Fatty Pillow a moderátor Ali.

V rámci finálových kôl dostanú súťažiaci aj úlohu nakrútiť svoj jemný moment, pretože Milka verí, že „jemnosť nájdeš vo vnútri“. Svoju jemnosť už odhalili známe osobnosti ako Celeste Buckingham, Leoš Mareš, Barbora Rakovská, či Andrej Bičan. Každý, kto rád využíva sociálne médiá a zároveň rád súťaží, môže svoju jemnú stránku ukázať prostredníctvom videa alebo fotografie na www.jemnostnajdesvovnutri.sk .  

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár