Rodinná komédia RODINKA BÉLIER očarila Francúzsko!

Dagmar Krepopová 0

Jedného dňa objaví učiteľ hudby u teenagerky Pauly spevácky talent  a odporučí jej účasť na súťaži Radio France. No problém je  v tom,  že Paula  je dcérou  nepočujúcich rodičov, ktorí sú odkázaní na jej pomoc.

K tomu si prirátajme mladého spolužiaka, do ktorého je Paula zamilovaná a dilema je na svete! Opustiť rodinu, ktorá je na jej prekladoch do posunkovej reči takmer závislá  a vydať sa za vlastným snom, alebo plniť úlohu vďačnej dcéry  a vzdať sa kariéry? Cesta k splneniu sna je náročná, avšak vôbec nie nemožná…

Kto chce pochopiť hudbu, nepotrebuje sluch, ale srdce.“

Režisér Eric Lartigau

Režisérom tejto dojímavej rodinnej komédie plnej hudby je francúzsky komédiograf Eric Lartigau (1964), ktorý začínal ako režisér reklám a televíznych seriálov a neskôr  se uplatnil ako asistent Diane Kurys či Emira Kusturicu a príležitostný herec. Medzi jeho najpopulárnejšie tituly patria komédie  Podaj mi svoju ruku (2006), poviedkový film Neverníci (2014), ale taktiež nečakaná odbočka k psychologickému thrilleru v podobe snímky Muž, ktorý chcel žiť svoj život, v ktorom sa vedľa Romaina Durisa a Catherine Deneuve objavila i jeho manželka Marina Foïs.  

Film Rodinka Bélier získal

cenu César  pre Najsľubnejšiu herečku (Louane Emera) a nomináciu na ďalšie ceny César  v kategóriách Najlepší film, Najlepší pôvodný scenár, Najlepší herec a herečka v hlavnej úlohe, Najlepší herec vo vedľajšej úlohe.

V kinách štartuje:

v Bratislave (Kine Film Europe, Mladosť, Nostalgia,  Lamač, Zrkadlový háj a CineMax Bory) a v ďalších mestách na Slovensku vo štvrtok 26.novembra.

 

Recenzný dovetok redakcie: 

Už dlho som neodchádzala z kina s toľkými vyplakanými kapesníkmi. Na striedačku som plakala dojatím, slzami od smiechu, alebo precitnutím do vlastnej reality. Také to „vylietanie z hniezda“ našich bábätiek, ktoré už medzičasom vyrástli napriek tomu, že sme to ešte nemali na pláne. 

Neviem či by som film nazvala rodinnou komédiou. Napriek tomu, že  je o rodine a veľa sa nasmejete. Nejde však o prvoplánové žarty, ale životnú realitu, ktorá sa vás dotkne. Lebo si ju predstavíte u vás doma. Napriek tomu, že nie ste nepočujúci.

Malá poznáma na záver: Zoberte si balíček kapesníkov a neberte so sebou deti (pokiaľ vedia francúzsky, alebo stíhajú čítať české titulky). Francúzsky film si neodpustí sem tem najekú tú perverznosť. 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár