SaS kritizovala nový systém rodičovského príspevku

webnoviny.sk 9

Podľa podpredsedu strany Jozef Mihála to priamo diskriminuje náhradné rodiny, kde k osvojeniu obvykle dochádza až vo veku jedného – dvoch rokov, nový systém takisto diskriminuje rodiny s deťmi s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom.

Zavedenie dvoch úrovní rodičovského príspevku od začiatku budúceho roka je podľa predstaviteľov strany Sloboda a Solidarita (SaS) nesociálnym krokom. Vyšší rodičovský príspevok v sume 256 eur totiž budú dostávať rodičia len do dvoch rokov veku dieťaťa. „Priamo to diskriminuje náhradné rodiny, kde k osvojeniu obvykle dochádza až vo veku jedného – dvoch rokov,“ povedal na tlačovej besede podpredseda strany Jozef Mihál. Náhradní rodičia tak podľa neho nebudú poberať zvýšený príspevok vôbec alebo ho budú dostávať len krátky čas. Nový systém podľa neho z rovnakého dôvodu diskriminuje rodiny s deťmi s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, kedy sa rodičovský príspevok poskytuje až do 6 rokov veku dieťaťa.

„V zákone sa zavádza zásluhovosť, ktorá by v systéme sociálnych dávok nemala čo hľadať,“ upozornil Mihál. Na vyšší príspevok budú mať totiž nárok len tí rodičia, ktorí boli nemocensky poistení a získali nárok na materskú dávku. Mimoparlamentná opozičná strana tiež kritizuje to, že sa poberateľom rodičovského príspevku zakazuje pracovať, a to aj na dohodu. „Doteraz bolo možné privyrobiť si aspoň prácou na dohodu,“ povedal Mihál. Nový zákon tak podľa neho núti rodičov zostať doma a nepracovať, aj keď nejakú pracovnú príležitosť majú. „Zákon je však napísaný tak nešikovne, že tento zákaz je možné veľmi ľahko obísť,“ povedal podpredseda SaS. Ako uviedol, rodič môže napríklad pracovať na dohodu o vykonaní práce, tá však nesmie trvať dlhšie ako jeden mesiac. Ďalšou možnosťou je podľa Mihála uzatvorenie zmluvy podľa Občianskeho zákonníka, kde sa príjem zdaňuje ako príležitostný príjem.

Kritika SaS podrobila aj parlamentom schválenú novelu zákona o sociálnom poistení, ktorú predložila poslankyňa Jana Vaľová (Smer-SD). Podľa tejto novely zákona budú rodičia poistení v nezamestnanosti aj počas rodičovskej dovolenky. Vďaka tomu budú mať nárok na dávku v nezamestnanosti aj v prípade, že ich zamestnávateľ po návrate z rodičovskej dovolenky prepustí, prípadne počas rodičovskej dovolenky ich zamestnávateľ zanikne. „Dávka v nezamestnanosti sa väčšine žien vypočíta ako 50 percent z minimálnej mzdy, bude teda necelých 154 eur mesačne,“ upozornil Mihál. Podľa neho by mali rodičia aj v tomto prípade dostávať dávku v nezamestnanosti vo výške polovice svojho predošlého zárobku.

Na 256 eur zo súčasných 164,22 eura sa od januára zvýši príspevok štátu rodičom, ktorí sa rozhodli pre osobnú starostlivosť o dieťa do dvoch rokov veku, stratili pracovný príjem a spĺňajú podmienky nároku na materské. Po dvoch rokoch veku dieťaťa do jeho troch rokov táto dávka klesne na 164,22 eura. Rodičovský príspevok však budú dostávať len rodičia, ktorí sa rozhodnú pre osobnú starostlivosť o dieťa a nebudú vykonávať žiadnu zárobkovú činnosť. Rodičia, ktorí boli pred narodením dieťaťa nezamestnaní, resp. pracovali len krátkodobo, dočasne a nesplnili podmienky nároku na materské, budú od januára budúceho roka poberať rodičovský príspevok naďalej v súčasnej výške 164,22 eura so zachovaním jeho valorizácie v závislosti od zmeny životného minima.

Rodičia, ktorí dostávali rodičovský príspevok pred 1. januárom 2010 v pôvodnej výške, budú musieť o zvýšený príspevok v sume 256 eur požiadať príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Ak sa rodičia rozhodnú pre vstup alebo návrat na trh práce ešte pred skončením nároku na rodičovský príspevok, budú mať nárok na nový jednorazový príspevok vo výške 25 percent sumy poberaného rodičovského príspevku. Ak rodičovi, ktorému bol jednorazový príspevok poskytnutý, vznikne opakovane nárok na rodičovský príspevok, bude dostávať 75 percent zo sumy rodičovského príspevku za príslušné kalendárne mesiace.

SITA

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Systém rozdielného vyplácania nie je len pri rodičovskom príspevku. Rozdiel je i v príplatku k príspevku pri narodení dieťaťa.

    Náhradný rodič – osoba, ktorá prevzala dieťa do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov nárok na príplatok k príspevku nemá. A ja nechápem prečo? v čom je iné…….

  2. A čo tak dvojičky, trojičky, a viac??? Stále dostávame iba ako za jedno, mne chýbalo 28 dní, aby som dostala materskú, zo strednej škloly som okamžite nastúpila do zamestania, potom RD, zas som pracovala, RD,počas ktorej ma prepustili, pracovala som aj počas nej ku koncu…takže som sa znova vrátila na RD, a to sojm už bola socilane nezabezpečená, nastúpila som do nového zamestania, pracovala som dva mesiace, keď som nečakane zistila, že som tehotná, a k tomu dvojičky!!! a na materské mi nevznikol nárok, kedže to boli tretie deti, nezískala som ani príplatok za ne pri narodení, za druhé tretie, ako je to teraz schválili až mesiac po ich narodení….a dostávam iba ako za jedno, aj keď sú dve….a teraz v novembri mali dva roky, takže som pri tom istom…kde je tá sociálne politika??? Keď za jedno dieť bude matke štát dávať 256€, a za dve a viac detí iba 164,22€?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

    kde je tá spravodlivosť, pracovala som stále, moja smola bola, že ma prepustili o mesiac skôr, ako by mi vyhovovalo, počas Rd, a kedže som bola RD, už som sa nemohla zamestnať, kedže som bola doma pri dieťati, vtedy schválili podarený zákon, o tom, že nemôžete dať deti do škôlky a pracovať, a kedže sa mi neoplatilo prísť o RD, nakoľko môj zárobok bol nižší…..

  3. Váš komentár

    Zo začiatku ma veľmi potešilo, keď som počula o zvýšenom RP, ale keď som si zistila aký je presný zákon a hlavne jeho podmienky, veľmi ma to rozčúlilo. Mám doma 18 mesačné dieťa a podľa nového zákona mám nárok na zvýšený RP len do 2 rokov dieťaťa. To znamená, že zvýšený RP si užijem len 6 mesiacov. Prečo to nedali do konca RP – do 3 rokov? Prečo majú nárok na zvýšený RP len tie mamičky, ktoré pred materskou pracovali? A čo ostatné mamičky!!! Nezaslúžia si tiež zvýšený RP? Kde je spravodlivosť!!! Za pár korún sa dennodenne staráme o svoje milované deti, aby sme mohli byť stále s nimi chceme byť na RP až do 3 rokov. Prečo si potom všetky mamičky nezaslúžime mať väčší RP, aspoň taký aký majú v ČR. Vtedy by sa nám ľahšie vychovávali deti a nemuseli by si niektoré mamičky zháňať práce na pár hodín, aby si mohli zlepšiť finančú situáciu. Priala by som hlavne pani Tomanovej byť v terajšej dobe na RP za 164,22 eur.

  4. Cely socialny system je postaveny na hlavu !!! Keby v parlamente aspon niekto normalne rozmyslal, nemuseli by hned po schvaleni zakona vychadzat dalsie este stupidnejsie novelizacie !!! Kde to zijem ??? Ved sa ludia zobudte a buduci rok si veeeeelmi rozmyslite koho budete volit !!!!!

  5. Ja som este stale nepochopila, preco tie matky, ktore nepracovali alebo pracovali len kratko, pripadne na dohodu, nemaju mat zvyseny rodic. prispevok? My sme akoze neprisli o prijem tym, ze sa starame o nase dietky? Keby som nebola doma s malou, takisto by som pracovala, ako aj ta mamicka, ktora pracovala uz aj pred nastupom na matersku. mali by sa nad tym ty nasi premudreli poslanci zamysliet. a vraj im zalezi na tom, aby sa rodilo viac deti…. super…tak bez toho pôrodneho by som vyzila, ale chcela by som ich vidiet, ako by kazdy mesiac zivorili z tych par eur, co dostane matka… a hlavne, ak som na malu sama…kedze nezijem s jej otcom a od neho tiez nedostanem ani korunu, vlastne uz teraz ani euro smile nech si to skusia a potom nech rozdeluju peniazky a robia zakony.

  6. Váš komentár

    Ja som zase taky pripad ze aj ked som pracovala skoro 2 roky pred rodicovskou dovolenkou tak mi matersku nepriznali a tym padom nemam narok ani na zvisenie rodicovskeho prispevku. To mate tak. Zase z toho vyjdu dobre len tí co maju peniaze. A tí co ich nemaju tak im uz nikto nepomoze.

  7. Ako vidím o diskusiu je záujem, no my s tým zas nič neurobíme. Prečo sa o nás mamiky a mladé rodiny štát viac nestará? Kto z našich politikov má malé deti, poptrípade vnúčatá do troch rokov? Žiaden a keby aj, oni sú poriadne zabezpečení,takže je im jedno, koľko a do kedy poberajú a nezabudnime na to, že aj tak sa hneď ako sa len dá vrhnú späť do práce a dovolia si platiť opatrovateľku, takže oni tú „almužnu“ nepotrebujú. A prečo len mamičky, ktoré pred nástupom pracovali majú nárok na zvýšenie príspevku? Raz som počúvala jednu reláciu, v ktorej sa na to pýtali p. TOMANOVEJ a tá povedala, že má na ňu nárok každá mamička, len nech si počas materskej platí nemocenské poistenie, veď je to len 5 EUR. Ona aasi nemá prehľad o tom, koľko stojí Nutrilon, plienky a výživa pre maličké detičky, oblečenie, topánky… A koho voliť? Ja som sa rozhodla, že voliť nepôjdem až v dôchodku, lebo každý podporuje iba dôchodcov, týcjh je predsa viac ako mamičiek na MD. Skôr to bude len vtedy, keď sa začnú konečne zaujímať aj o mladé rodiny, no to asi nebude ani jedna vláda.

Pridaj komentár