O zvýšení rodičovského príspevku sa stále nerozhodlo

webnoviny.sk 8

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR stále neukončilo rokovania s rezortom financií o tom, o akú sumu sa od začiatku budúceho roka zvýši rodičovský príspevok.

Rezort práce a sociálnych vecí pritom pôvodne predpokladal, že sa tieto rokovania ukončia do konca júla. „Rokovania s rezortom financií budú pokračovať aj v auguste,“ informovala agentúru SITA Daniela Rodinová z mediálneho odboru rezortu práce a sociálnych vecí. V súčasnosti sa totiž podľa nej rokuje o príprave východísk štátneho rozpočtu na roky 2010 až 2012 a otázky súvisiace so stanovením novej sumy rodičovského príspevku sú neoddeliteľnou súčasťou týchto rokovaní. „Navrhované sumy nového rodičovského príspevku preto nie je ešte možné zverejniť,“ dodala.

Rodičovský príspevok sa od začiatku septembra tohto roka zvýši zo súčasných 158,67 eura na 164,22 eura. Táto štátna dávka sa totiž podľa v súčasnosti platnej legislatívy každoročne zvyšuje o rovnaké percento, o aké od 1. júla v rovnakom roku vzrástlo životné minimum.

V tomto roku sa životné minimum upravuje smerom nahor o mieru rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností, teda o 3,5 %. Cieľom ministerstva práce a sociálnych vecí je postupne zvyšovať rodičovský príspevok tak, aby sa čo najviac priblížil úrovni minimálnej mzdy. Minimálna mzda je od začiatku toto roka 295,5 eura.

podľa: SITA

ilustračné foto: SITA

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Komentáre k článku

  1. To som strašne zvedavá o koľko nám pridajú,ale asi to bude veľká suma,keď sa ešte nedohodli…. Mr. Green A mimochodom,už by mohli niečo poriešiť aj pre viacdetné maminy-ja som mamou 7mesačných dvojičiek a 6 ročného syna a tá smiešna suma-rodičovská- je stále len na jedno dieťa a čo to druhé,naň štát nemyslí?!alebo ho mám niekomu darovať???!!!!

  2. Je to smiešna suma, ale je to prispevok rodičovi, ktorý sa stará o deti. Je jedna koľko vychovávaš detí. My mame tiez 3.

  3. mirjuma, ja som matkou 4 detí, z toho sú teraz skoro dvojročné dvojičky. myslím, že zwinker jednému dáš najesť a to druhé sa bude dívať, a naopak to, mktorému si dala jesť na raňajky sa bude na obed dívať a druhé jesť, jednému dáš plienku čistú a druhému špinavú Big Grins asi takto si to predstavuje štát, ale pozor, keď pôjdeš k lekárovi a vlasy ti budú stavať dupkom, tak si zaplatíš za prednosté vybavenie nie za jedno dieťa, to už máš za DVE!!!Keď štát berie, alebo súkromník, máš dve deti, ale keď štát platí, máš iba jedno dieťa, jeden príspevok Mr. Green Buďte si istý, že aj v Novom roku si budeme trhať vlasy,lebo rokovania skončia tak, že štát NEMÁ jednoducho peniaze!!!!Kde by potom zobral na zvýšenie svojích platov, keby to dali nám matkam….

  4. Ono je to celé veľmi pekné, ale asi iba do volieb. Potom veľmi rýchlo prídu na to, že tých peňazí ozaj nie je dosť. Späť to už nebudú môcť vrátiť a tak pôjdu európskou cestou – skrátia rodičovskú o jeden roka viac. Podľa mňa, štát tu nie je od toho, aby sa staral o naše deti, ale len aby kompenzoval výpadok príjmu, keďže nie sme v práci (preto iba jedna rodičovská a nie podľa detí. Ani na plate nám preto nikto nepridá, že máme viac detí). A to by malo byť až do doby 3 rokov, keď dieťa môže byť aj bez nás v škôlke. I keď sa to možno nezdá, dieťa do 3 rokov je najmenej náročné na peniaze – stačí isť eko postupmi a netrvať na tom, že musí byť všetko nové.

    Na základe súčasných možností by som radšej zrušila ten veľký príspevok pri narodení pri prvých 3 deťí a zvýšila rodičovské o cca30 eur, aby dosiahol aspoň životné minimum, a to aj vtedy, keď matka pôjde do práce. A samozrejme – na celé 3 roky.

    Nemajme veľké oči, zreálnime túžby s možnosťami a buďme radi, že máme aspoň to, čo máme. Vo väčšine aj vyspelého sveta to tak nie je. 12-15 týždňov materská a šup späť do robotky.

    1. janka, ja si myslím, že nemáme velké oči.
      áno, v zahraničí je tá materská nejakých pár týždňov, ale je tam kopec iných podpôr a príspevkov nehovoriac už o tom, že väčšina žien tam nepracuje lebo NEMUSÍ. väčšinu rodín dokáže v pohode uživiť chlap z jedneho platu a žena ide do roboty až keď sa nudí, t.j. vtedy, keď deti začnú chodiť do školy!

       
      keby to tak bolo aj u nas, je mi šuma-fuk, či je materská 12 týždňov, alebo 3 roky.

      1. Je možné, že to v niektorých krajianách, hlavne európskych funguje. Tuším Škandinávia ide príkladom. Ale čo mám priateľov hoci z Holandska a Francúzska (to by človek očakával top soaciálny prístup), a sú to domáci, žiadny prišelci, tak to na ružiach ustlaté nemajú a ženy-matky si nemôžu dovoliť ostať doma viac ako pol roka (ak vôbec aspoň toľko).
        A Amerika – USA, Mexiko a ostatné – to je ešte divokejšie. Robí sa to tým spôsobom, že prvé dítko po 35-ke a pred ňou sa usilovne pracuje, aby si žena mohla dovoliť ostať doma.
        Myslím, že stále je v nás tá vidina zlatého teľaťa smerom na západ. Ak chceme porovnávať ich rodičovské príspevky, tak musíme porovnávať aj výdaje a vôbec celý systém daní atď. Ak by to bolo také ružové, tých detí by sa tam rodilo omnoho viac, a nie ako v prípade Talianska, že je pomaly na vymretie.
        Aj tak mi vychádza najlepší sociálny systém, ktorý u nás vo väčšine (jasné že nie vždy) funguje – a to sú naši rodičia, príp. i súrodenci. To je niečo, čo sa pomaly vo svete stráca a nás je zatiaľ zachované.
        Tam kde materiálne hodnoty nie sú prioritou, chlap má prácu a aspoň aký taký plat a rodina je blízko, tam deti nie sú problém.

  5. Váš komentár Je to naozaj smiesna suma chcela by som vediet ako sa k nej dopracovali.Ved ked malej kupim plienky a mliecko lebo mi pijeme este umele a to odporucaju az do 3rokov aj viac,mam po prispevku a to som ho poriadne ani nevidela pokope.Asi zacneme kupovat kravske ved teraz je aj po 3eura,no co nemame na zdravu vizivu Mr. Green

    A ze mam mat druhe dieta,no zbohom a za co ho vychovam ved uz teraz obraciame kazdy cent,poznate to hypoteka,stavebne a brerabka hniezdocka aby sme mali kde hlavku sklonit. Big Grins

  6. Je to pravda ja som samoživiteľka dvoch detí a bohužiaľ som musela do roboty lebo sa to nedalo malá teraz má 3 roky bola pri opatrovateľke ktorej som dávala celý príspevok a potom škôlka ale každé 2 týždne ochorela a v robote každý zazeral nemá mi kto pomôcť tak sa boríme sami . Inak v Čechách je to sa mi zdá odstupňované že najprv 78 00 .- a potom menej do 4 rokov . A inde ? ako kde niekde už idú ženy do roboty od pol roka ale zase majú dosť peňazí na opatrovateľky. A Tí čo majú 2-3 ičky by naozaj mali dostávať viac veď je to všetko drahé a ťažké zároveň. Veľa šťastia mamičky !

Pridaj komentár