Reakcia Únie hydinárov Slovenska

JUDr. Ľubomír Urban 0

Nešírme bludy a poplašné správy

Slovenské kurčatá s čitateľným rodokmeňom

Slovenskí chovatelia a spracovatelia hydiny, členovia Únie hydinárov Slovenska, dlhodobo dbajú na to, aby z ich hál a bitúnkov vychádzali vysoko kvalitné a zdravotne komfortné výrobky. Na trhu sa už zopár rokov môžeme stretnúť s označením, ktorého cieľom je pri neustále vysokom dovoze hydiny jednoznačne definovať pôvod tovaru, vrátane jeho ďalších vlastnosti, dokomentujúcich úsilie chovateľov i spracovateľov osloviť spotrebiteľa kvalitou a cenovou primeranosťou. Brojlerové kurčatá sú vyšľachtené pre veľkochov v halách, takže hovoriť o neprirodzených podmienkach je scestné. Dostávajú tie najkvalitnejšie krmivá, bez stimulujúcih látok a rastových hormónov. V podmienkach SR sú tieto látky zakázané a veterinári počas stáleho dozoru na farmách i v spracovateľských firmách to prísne kontrolujú. Kŕmne zmesy sú presne zadefinované, sú vyrábané podľa schválených receptúr, na 99,9 percenta sú z prírodných komponentov. Mimochodom, slovenská hydina je od vyliahnutia kurčaťa až po jeho predaj v obchodnej sieti 11 krát kontrolovaná nielen vlastnými pracovníkmi, ale najmä veterinármi.

Kura kráľovské z HSH Veľké Zálužie,  je vždy chované na slovenských farmách a kŕmené len naturálnym krmivom.  Kráľovské je práve pre spôsob, akým je chované. Źije v halách na hlbokej podstielke so stálym prístupom ku krmivu a vode. V halách má aj svetelný režim, čiže striedania dňa a noci. Zaťaženie plochy, na ktorej sú kurčatá chované, je o polovicu menšie ako hovoríeurópska norma, takže majú dostatok priestoru a netlačia sa na seba.  

Zo spoločnosti Hyza Topoľčany zase pochádza Úprimné kurča, ktoré od vyliahnutia až na stôl takisto spľňa najprísnejšie slovenské a európske štandardy. Zabezpečuje to farmársky chov v rámci welfare, čo pozitívne vplýva na jeho nutričnú hodnotu. Pôvod Úprimného kurčaťa je zaručene slovenský a dostáva krmivá výlučne zo slovenských zdrojov. O tom všetkom sa môže spotrebiteľ presvedčiť prostredníctvom tzv. rodného čísla kurčaťa, ktoré garantuje miesto vyliahnutia, chovateľskú farmu, kvalitu krmiva, veterinárnu starostlivosť, miesto spracovania i balenia.

Slovenskí chovatelia a spracovatelia hydiny rok čo rok urputne bojujú o svoje pozície na trhu, pred spotrebiteľom odkrývajú karty a dúfajú v jeho dôveru a všade inde vo svete udomácnený spotrebiteľský lokálpatriotizmus. V uplynulých rokoch sme v prípade slovenskej hydiny nezaznamenli ani jeden potravinový škandál, čo sa nedá povedať o importovanej, v ktorej boli zistené  rastové hormóny, anibiotika a pod. Preto by spotrebiteľ mal naozaj sledovať pävod kurčaťa a to nielen v obchodoch. Z nášho pohľadu sú problémovými najmä stravovacie zariadenia, vrátane školských jedálni. Vlaňajší prieskum ÚHS v školských stravovacích zariadeniach ukázal alarmujúcu skutočnosť – iba pätina z nich pripravuje jedlá s kurčiat dochovanými a spracovanými v slovenských firmách. Rodičia by sa preto mali zaujímať, čo ich deti jedia v školských jedálňach a stravníci v rôznych stravovacích zariadeniach takisto by mali nástojiť na kurčatách slovenského pôvodu.

Hydinové mäso patrí na Slovensku k najobľúbenejším potravinám nielen kvôli cenovej dostupnosti, ale aj preto, že v  porovnaní s inými druhmi mäsa má výhodné biologické a nutritívne vlastnosti. Má vysoký obsah celkových bielkovín, vrátane esenciálnych aminokyselín, vysoký obsah esenciálnych nenasýtených mastných kyselín a minerálnych látok a nízky obsah tukov,  čo hrá veľmi dôležitú úlohu v prevencii tzv. civilizačných ochorení,  ako sú srdcovo-cievne, onkologické ochorenia, cukrovka, obezita, hypertenzia, osteoporóza…..Všetky tieto ochorenia sú významne ovplyvnené spôsobom výživy a životného štýlu.

Bielkoviny z hydiny sú kvalitné, dobre a ľahko využiteľné a jednotlivé aminokyseliny vrátane esenciálnych sú prítomné v optimálnom pomere. Kvalita bielkoviny sa posudzuje podľa stupňa využiteľnosti pričom bielkovina slepačieho vajca slúži ako kritérium, pretože ju vie  organizmus zúžitkovať na 100%.  Bielkovina z hovädzieho mäsa je v organizme využitá na  68%, zo sóje na 26%, ale z kuracieho mäsa až na 96%.

V modernej výžive je kladne hodnotený aj nízky obsah tuku. V kuracom stehne  sa nachádza 3g tuku v 100g jedlého podielu a v prsnej svalovine dokonca  len 0,9g . Pre ilustráciu hovädzie stehno obsahuje  cca 8g a bravčové 15g v 100g. Navyše v hydine treba kladne hodnotiť zvýšený podiel polynenasýtených mastných kyselín, ktoré zohrávajú významnú úlohu v prevencii srdcovo-cievnych ochorení. Mäso z hydiny obsahuje málo cholesterolu, v priemere len 0,07g. Aj pre tieto benefity sa mäso z hydiny využíva v liečebnom diétnom systéme.

Hydinové mäso je aj dobrým zdrojom minerálnych látok –  draslíka, horčíka, ale aj fosforu a  vápnika. Tieto dva vzájomne sa doplňujúce  minerály sú dôležité hlavne v detskom veku pre výstavbu kostry a zubov, ktorým zabezpečujú pevnosť. Vápnik plní svoju úlohu aj v procese zrážania krvi či prevencii civilizačných ochorení.

Hovorí sa, že hydina obsahuje málo železa. Nie je to pravda, obsah je porovnateľný s obsahom železa v bravčovom či hovädzom mäsa..

Všetky uvedené prednosti hydinového mäsa ho predurčujú nielen k bežnej konzumácii, ale aj  k širokému uplatneniu v liečebných diétach, vrátane redukčných. Je len na škodu, že v porovnaní s inými krajinami je jeho priemerná ročná spotreba na Slovensku nízka, pohybuje sa len okolo 16 – 17 kg na jednotlivca, pričom priemer v EÚ je asi 25 kg. Tam sa neboja, že konzumáciou kurčiat budú rásť dievčatám veľké prsia  a podpíše sa to negatívne pod ich zdravotný stav? Nešírme preto neoverené fámy, ale informujme na základe vedeckých zistení. Únia hydinárov Slovenska sa ohradzuje proti ničím nepodloženým tvrdeniam v článku „Jedia vaše deti kuracinu z obchodu? Nemusí to dobre dopadnúť“.  Považujeme ich za šírenie poplašnej správy a poškodzovania dobrého mena slovenských hydinárov.

JUDr. Ľubomír Urban, Tlačový tajomník ÚHS

Pozn. redakcie:

Tento príspevok je reakciou ÚHS na článok „Jedia vaše deti kuracinu z obchodu? Nemusí to dobre dopadnúť.“

Reakciu sme uverejnili v plnom znení tak, ako nám bola doručená na redakčný mail.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 3,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár