Raná starostlivosť – pomoc pre deti s postihnutím

redakcia 0

A to hneď viacnásobným. Štatistiky hovoria, že 2 – 2,5% detí z našej detskej populácie má viacnásobné postihnutie. Raná starostlivosť, označovaná tiež ako včasná intervencia, znamená komplexné služby zamerané na podporu rodín s deťmi do 7 rokov, ktoré majú zdravotné postihnutie, alebo sú ohrozené vo vývine.

Čo je raná starostlivosť?

Zásadnú úlohu vo vývine dieťaťa zohrávajú prvé tri roky jeho života. Aj u dieťatka s postihnutím sú kompenzačné možnosti mozgu tak veľké, že mu umožňujú rozvinúť náhradné mechanizmy aj tej oblasti, kde sa hendikep prejavil. Ak sa toto obdobie zanedbá, možnosti vývinu dieťaťa sa môžu v určitých oblastiach úplne uzavrieť či výrazne znížiť.

Preto je veľmi dôležité v rámci ranej starostlivosti predchádzať postihnutiam a eliminovať či znižovať ich dôsledky.

Služby ranej starostlivosti poskytuje na jednej strane štát – patrí sem od poradenstva až po rehabilitáciu dieťaťa veľa zložiek.

Na druhej strane sú tu však rodičovské organizácie, ktoré ich vlastná skúsenosť priviedla k šíreniu posolstva o ranej starostlivosti.

Aktivisti z ranej starostlivosti upozorňujú

na opomínanú a často veľmi náročnú problematiku rodín s deťmi raného veku zo závažným zdravotným znevýhodnením. Súčasne oceňujú úsilie rodičov, ktorí bez adekvátnej podpory spoločnosti obdivuhodne zvládajú náročné životné situácie a s veľkou láskou sa starajú o svoje deti.

V našej praxi narážajú na množstvo problémov, s ktorými sa tieto rodiny vyrovnávajú. Na rozdiel od okolitých štátov – podľa aktivistov – na Slovensku doposiaľ chýba adekvátna podpora rodín, a to od narodenia dieťaťa a oznámenia závažných diagnóz, až po jeho zaškolenie vo vhodnom zariadení. 

Považujú za potrebné oboznámiť odbornú i širšiu verejnosť o situácii rodín a vytvárať priestor pre vlastné vyjadrenie rodičov. Priestor, v ktorom sa nestretnú iba s ľútosťou a charitou, ale aj s citlivým záujmom o vlastné prežívanie skutočnosti a s rešpektom k hodnotám, ktoré tieto rodiny pre spoločnosť prinášajú. Spolupracujú so skupinou rodičov, ktorí môžu a chcú svojou aktivitou pomôcť mnohým ďalším rodinám na Slovensku.

O ich činnosti sa viac dozviete aj z tohto videa:

Ako podporiť aktivistov z ranej starostlivosti?

Môžete tak urobiť:

  • finančne na číslo účtu 0522536654/0900,
  • šírením a zdieľaním videa,
  • navštívením výstavy Trochu iný príbeh, a to do 26. 9. 2014 v K.Gallery na Ventúrskej ulici v Bratislave.

Viacej informácií nájdete na www.ranastarostlivost.sk.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (5 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár