Pozor na nebezpečnú hračku pre deti

redakcia 0

Hygienici varujú pred nebezpečnými výrobkami. Tentokrát sa medzi ne dostalo aj mydlo s milou kačičkou, ktorá obsahuje nebezpečné látky.

Foto: ÚVZ SR

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Lotyšsku, v Českej republike a vo Francúzsku, informovala Martina Merková z mediálneho oddelenia Úradu pre verejné zdravotníctvo.

Spomedzi viacerých škodlivých výrobkov je nahlásený aj produkt, ktorý sa môže dostať k malým deťom. Ide o mydlo s kačičkou.

„Plastovú kačičku je ľahké oddeliť od výrobku. Môže byť použitá ako hračka do kúpeľa pre deti do 3 rokov. Malé deti si ju môžu dávať do úst,“ varuje Ján Mikas, hlavný hygienik Slovenskej republiky.

Táto hračka obsahuje látku diethylhexyl phthalate (26%), čo je v rozpore s prílohu č. 2 (Zoznam látok, ktoré nesmú byť zložkami kozmetických výrobkov, položka č. 677) nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1223/2009 o kozmetických výrobkoch v znení neskorších predpisov.

Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike.

Popis výrobku

  • názov: Decorative soap with plastic duck – mydlo s plastovou kačičkou
  • značka: Aux Temps des Savons
  • výrobná dávka/typ: mydlo s kačičkou na vrchu
  • krajina pôvodu: Belgicko
  • zodpovedná osoba: AA Cosmetics, Vliegveld 43, 8560 WEVELGEM, Belgium
  • popis: mydlo v tvare koláčika v košíčku so žltou kačičkou na vrchu v priehľadnej plastovej škatuľke s oranžovou stuhou s bielymi bodkami

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár