Poisťovne pri uzatváraní zmlúv zákon neporušili

ts 0

Uzatváranie zmlúv medzi zdravotnými poisťovňami a poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti v tomto roku podľa predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Richarda Demoviča poisťovne zvládli. „Zdravotné poisťovne sa pripravili a zvládli to lepšie ako po iné roky,“ uviedol Demovič. Podľa neho zákon neporušili a úrad tak nemá dôvod do celého procesu zasahovať. Potvrdil však, že situáciu budú monitorovať aj naďalej. Demovič pritom pripustil, že môžu existovať poskytovatelia, a to najmä z ambulantnej sféry, ktorí odmietli zmluvy podpísať. Zároveň však dodal, že nariadenie o verejnej minimálnej sieti, ktoré poisťovniam stanovuje minimálne počty zazmluvnených poskytovateľov, splnili všetky. „To čo nie je uzavreté, je nad rámec minimálnej siete,“ objasnil.

Niektorí lekári v tomto roku odmietali podpisovať zmluvy s poisťovňami, pretože považovali ich cenové návrhy sa príliš nízke. Už od prvého júna tohto roku však začne platiť novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá všeobecnému lekárovi nariaďuje, aby v prípade ak má vo svojej evidencii aspoň jedného poistenca určitej poisťovne, bol povinný s ňou uzatvoriť zmluvu. V súčasnosti majú takúto povinnosť iba zdravotné poisťovne. Podľa navrhovateľa zmeny, Ministerstva zdravotníctva SR, sa touto úpravou zrovnoprávni vzťah oboch strán a zároveň sa zabezpečí ochrana pacientov. Samotným lekárom sa návrh ministerstva nepáči. Slovenská lekárska komora sa dokonca obrátila na prezidenta SR Ivana Gašparoviča a žiadala ho, aby zákon nepodpisoval.

Podľa Demoviča si novela asi bude vyžadovať ďalšie legislatívne úpravy. Podľa neho by bolo vhodné, keby sa vytvoril rozhodcovský orgán, na ktorého by sa v prípade problémov pri podpisovaní zmluvy mohli poisťovňa a poskytovateľ obrátiť. V susednej Českej republike má takúto kompetenciu Ministerstvo zdravotníctva ČR. Trojica koaličných poslancov v novele zákona o zdravotných poisťovniach navrhovala, aby takúto právomoc získal práve Úrad pre dohľad, návrh však napokon stiahli. „V prípade neprimeraných podmienok navrhovaných jednou zmluvnou stranou, je zákonná možnosť obrátiť sa na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý vykonáva dohľad nad verejným zdravotným poistením alebo na príslušný cenový orgán,“ reagovala na možné vytvorenie rozhodcovského orgánu hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

zdroj : SITA

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár