Plastová celebrita BARBIE má 58 rokov

Sabína Nagyová 0

Povinná výbava snáď každého dievčaťa, bábika Barbie, oslavuje 9. marca 58. narodeniny. Za dobu svojej existencie si dokázala získať srdcia detí, ale aj dospelých.

Svedčí o tom fakt, že sa počet predaných bábik v prvom roku od ich uvedenia na trh vyšplhal na rekordných 350 tisíc kusov.

Po niekoľkých úspešných rokoch prestala hračkárska spoločnosť množstvo predaných bábik počítať.

Foto: youtube.com

Dlhonohá kráska sa stala inšpiráciou pre mnohé hudobné hity a filmy. Výber tých najlepších animovaných seriálov o ikone detských duší uvedie stanica Minimax v priebehu celého marca.

Prvá Barbie, západ verzus východ

Americká spoločnosť Mattel predstavila prvú verziu plavovlasej bábiky dospelých tvarov v roku 1959. Stalo sa tak vďaka podnikateľke Ruth Handlerovej.

Inšpirovaná nemeckou bábikou dospelej veľkosti Bild Lilli stvorila Ruth spoločne s dizajnérom Jackom Rayanom postavičku, ktorú pomenovala po svojej dcére Barbara Millicent Roberts.

Prvá Barbie bola uvedená na trh 9. marca 1959 a vyrábala sa v dvoch verziách – ako blondínka a brunetka. Vždy bola oblečená do pruhovaného, čiernobieleho plaveckého úboru.

Hoci mala americká Barbie odlišné oblečenie, s nemeckou verziou toho mala spoločného až príliš. Spor riešil i súd, nakoniec sa celá záležitosť uzavrela, keď americká spoločnosť zakúpila patentové práva na výrobu nemeckej bábiky.

Po úvodnom prehrešku má Barbie i v Nemecku svojich veľkých obdivovateľov. Jednou z nich je Bettina Dorfmann, ktorá vlastní 15 tisíc barbín a zapísala sa tak do Guinessovej knihy rekordov ako držiteľka najväčšej zbierky.

Bábika, ktorú by chcel každý

Popularite sa Barbie tešila od začiatku, kedy ju spoločnosť s hračkami vypustila na trh. V prvom roku od uvedenia bábiky sa podarilo predať rekordných 350 tisíc kusov.

Dnes sa však odhady pohybujú v miliardách, pričom najväčší podiel má najobľúbenejší model Totally Hair Barbie s vlasmi až po členky.

Bábika predstavila okrem iného vlastnú radu kozmetiky, stala sa námetom hitu Barbie Girl skupiny Aqua z deväťdesiatych rokov.

Je aktívna na internete a sociálnych sieťach a účinkovala v desiatkach filmov a seriálov.

Naopak do bezchybného sveta plastovej krásky sa túžila dostať i kadejaká celebrita, svojej Barbie postavy sa dočkala napríklad modelka Twinggy, hokejista Wayne Gretzky, herečka Barbra Streisand alebo herci z upírskej ságy Twilight.

Hviezdny život plastovej celebrity

Barbie za svoj život vystriedala viac ako 150 profesií, z toho šesťkrát kandidovala na prezidentku, trikrát letela do vesmíru, dokonca sa tam pozrela skôr ako Neil Armstrong a obliekla si takmer miliardu rôznych druhov šiat od slávnych návrhárov ako Gucci, Versace, Vera Wang, Dolce & Gabana či Givenchy.

Jej životný partner, celým menom Ken Carson, bol vyrobený v roku 1961. Tvorili spolu s dlhonohou bábikou natoľko skalopevný pár, že keď hračkárska spoločnosť oznámila v roku 2004 ich rozchod, informovali o tom médiá naprieč celým svetom.

Pobúrené majiteľky populárnych bábik sa upokojili až po siedmych rokoch, kedy sa svetoznámy pár dal opäť dohromady.

Okrem Kena má rodina blonďavej bábiky viac ako 17 rodinných príslušníkov a 43 domácich maznáčikov, vrátane 21 psov, 14 koní, 2 poníkov, 6 mačiek, papagája, šimpanza, pandy, leva, žirafy, slona, zebry.

Okrem zvierat má Barbie samozrejme i plno kamarátov, ktorých bude možné vidieť v priebehu celého marca na stanici Minimax.

Barbie v číslach

  • Za jednu sekundu sa na svete predajú 3 bábiky Barbie
  • Barbie sa predáva v 150 štátoch sveta 
  • Dlhonohá bábika sa teší skoro 14 miliónom fanúšikom na svojej FB stránke 
  • Najdrahšia Barbie v histórii stála $302 500, výťažok bol venovaný na výskum rakoviny prsníkov 
  • 7 rokov trval rozchod Kena a Barbie 
  • Odhadovaná cena domu bábiky v Malibu, pokiaľ by bol reálny, je $16 000 000

Tak čo? Zahráme sa? 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár