Petícia za slobodu v písaní má desaťtisíc podpisov a putuje na ministerstvo

Martin Kríž 3

Vo štvrtok odovzdá zástupca petičného výboru petíciu spolu s viac ako 10 tisíc podpismi na ministerstvo školstva. Predkladatelia dúfajú, že minister prehodnotí svoje rozhodnutie a prváci sa budú môcť aj naďalej učiť písať takým písmom, na akom sa dohodnú rodičia a učitelia.

shutterstock

Rodičia a učitelia spustili 27.5.2017 petíciu, ktorou reagujú na nečakaný doplnok Štátneho vzdelávacieho programu pre prvý stupeň základných škôl, ktorým ministerstvo prikázalo všetkým prvákom jeden tvar spojitého písaného písma, ktorý pochádza z roku 1932.

Dotklo sa to najmä tých, ktorí sa rozhodli deti učiť písať nespojitým písmom Comenia Script, ktoré pochádza z Čiech, kde bol experimentálne overené a schválené ako rovnocenná alternatíva spojitému písmu.

Slovensku ho používa niekoľko desiatok škôl v SR a niektoré ďalšie chceli začať od školského roka 2017/18. Žiadne problémy s používaním nespojitého písma v školách nikto nehlásil.

shutterstock

Po piatich týždňoch petičný výbor ohlásil ukončenie zberu podpisov pod petíciu.

„Potrebnú podporu sme získali veľmi rýchlo, čo znamená, že ľudia si uvedomujú dôležitosť tejto témy. Ďakujeme všetkým, najmä rodičom, ktorí nás podporili. V tejto chvíli máme 10868 podporných hlasov, ktoré skúmame z formálneho hľadiska. Vyradili sme zatiaľ 508 položiek, ktoré nespĺňali zákonné kritériá. Pri niekoľkých desiatkach ďalších si nie sme istí. Určite sme však prekročili hranicu 10 tisíc podpisov, ktorá nám otvára dvere k rokovaniu s ministerstvom,“ hovorí zástupca petičného výboru Martin Kríž.

Petícia bude vo štvrtok odovzdaná v podateľni ministerstva školstva. Občania sa ňou obracajú priamo na ministra.

Prílohou petície je podrobné zdôvodnenie požiadaviek, podložené citátmi z odbornej literatúry a zo záverečných správ troch rozsiahlych výskumov, ktoré sa za posledných 5 rokov uskutočnili v Česku a na Slovensku.

Štátna školská inšpekcia kontrolovala viaceré zo škôl, ktoré učia deti písať nespojito a nenamietala nesúlad so štátnym vzdelávacím programom. A to sa práve schváleným dodatkom mení.

„Z komunikácie ministerstva v médiách, ako aj z informácií, ktoré sme v priebehu mesiaca získali sa nám zdá, že niekto na ministerstve nepochopil podnet Štátnej školskej inšpekcie a narýchlo spracoval nešťastnú novelizáciu štátneho vzdelávacieho programu. Nezmapoval si pri tom situáciu v teréne a nenaštudoval ani relevantné výskumy. Ak minister, ktorý sa profesionálne venuje skôr vysokým školám, dostane od svojich podriadených zo sekcie regionálneho školstva neúplné a nepresné podklady, dá sa pochopiť, že podpíše nesprávne rozhodnutie. Nikto nie je neomylný. Petíciou sa snažíme upozorniť pána ministra, že schválený dodatok naozaj nie je nič nemeniacim spresnením súčasného stavu, ale že predstavuje odborne nedostatočne zdôvodnený zásah do školských vzdelávacích programov desiatok škôl. Verím, že po preštudovaní všetkých argumentov dôjde k náprave ešte pred začiatkom nového školského roka. Zatiaľ ešte nie je neskoro,“ vysvetľuje Kríž.

Podľa zákona o petičnom práve, ak ministerstvo petícii v celom rozsahu nevyhovie, bude musieť do 30 dní od prijatia petície prizvať petičný výbor na prerokovanie predložených požiadaviek.

Nová regulácia prváckeho písania má byť účinná od 1.9.2017. Priestor na vyjednávanie teda ešte je.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 3,70 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Ešte staršie písmo je cyrilika a hlaholika- Sviatok Cyril a Metod-5.jula ta má samé oblúčiky a kudrlinky, myslím že naše verzie,tlačených písmen a spojeného písma su uplne jednoduché.Nikdo vám nebráni /aby ste si trénovali aj hlaholiku a cyriliku/

    Naštudovanie hlaholiky a cyriliky- tiež nie je náročné-s kudrlinkami.

    Treba sa dohodnúť pri takých deťoch s učiteľom.

    Su prázdniny,treba rešpektovať kľud ostatných.

    Sme na Slovensku.

  2. Petícia za spojené písmo a jeho zachovanie?

    Pan pisateľ článku, lenže Vam ide aj o niečo iné, predpokladám.

    Prazdniny sú dobré na ukľudnenie mysle.Každý je omylný a určite aj

    v určitých prípadoch vy.

    Venujme sa naberaniu síl. Big Grins

  3. J.A.Komenský mal náročnú pracu, aj sa musel putovať, prvé dve manželky mu umreli.Tretia o 30r. mladšia ho doopatrovala.

    Jeho život, bol plno rozporuplností-a to je horšie ako nejaké slova v texte.Sme nedokonalí

    V ramci duchovného vzdelania a rozvoja,uvedomenia si kultúry- by pre Vas mala byť hračka naučiť deti aj to písmo spojené,v školach aj doma.

Pridaj komentár