Otec a mama sú tie najlepšie tituly na svete

redakcia 0

Napriek ťažkostiam, ktoré dnešné rodiny zažívajú, rodina zostáva kolískou šťastia človeka. Podujatie „Deň rodiny“ podporuje a vyzdvihuje dôležitosť otca a mamy a spokojnej a šťastnej rodiny pre budúcnosť našej krajiny.

Foto: Ingimage.com

Podujatie „Deň rodiny“ sa konalo už v 50 mestách po celom Slovensku. Zavŕši ho akcia, ktorá sa bude konať 17. septembra v bratislavskej Medickej záhrade. Viac o akcii a cieľoch celého festivalu nám porozprával Tomáš Kováčik z komunikačného tímu Dňa rodiny.

Aby deti otca mali, aby mali mamu

1)Aké je hlavné posolstvo podujatia „Deň rodiny“?

Celoslovenské heslo Dní rodiny znie „Aby deti otca mali, aby mali mamu“. V Bratislave rozvíjame aj myšlienku „Rodina mestu, mesto rodine“ – chceme zistiť, čo mesto a mestské časti robia pre rodinu a čo rodiny robia pre mesto.

Dňom rodiny v Bratislave sme sa pripojili k podujatiu platformy Kresťania v meste, k ich festivalu priateľstva a dobrovoľníckej pomoci „Milujem svoje mesto“.

2) Za sebou máte už pár ročníkov. Aké boli ohlasy ľudí?

Deň rodiny sa koná už po ôsmykrát, tento rok až na 50-tich miestach Slovenska. Je to spojenie príjemného s užitočným – ľudia prídu na kultúrno-zábavný program a zároveň svojou účasťou povedia, že rodina je dôležitá a nezameniteľná hodnota v našej spoločnosti.

Ohlasy sú veľmi pozitívne, ľudia sa radi zabávajú a sú radi, že sú tu podujatia na podporu rodiny. Sú nadšení z toho, že až na 50-tich miestach Slovenska toľko dobrovoľníkov obetuje svoj čas, energiu a aj to, čo sa v súčasnosti u mnohých zdá byť najdôležitejšie, hoci to tak nemá byť – teda svoje peniaze.

Tento charakter venovania niečoho zo seba pre iných ľudí chceme aj naďalej rozvíjať

3)Ako je rodina vnímaná na Slovensku? Neochota uzatvárania sobášov, rozvody…Prečo sa založenie rodiny odkladá a ľudia sa toho boja?

Môj názor je, že je to dobou a „hodnotami“, ktorým podliehame – chceme veľa a všetkého mať, konzumujeme. Chceme byť slobodní, či skôr svojvoľní a nechceme záväzky.

Chceme mať každý svoju pravdu a svoj pohľad na svet, a tak všetko relativizujeme. Aj rodinu či manželstvo. Strácame hodnoty a musíme ich znovu objaviť, prežiť si vnútorne ich dôležitosť a hĺbku a potom to pretavovať do každodenného života.

Niektoré hodnoty sa nám zdajú jasné ako facka, a preto ani nevidíme, ako nám ich rozkladá Hollywood, naša pohodlnosť, konzum, relativizmus atď. Napríklad rozvody sa stávajú čímsi normálnym, hovorí sa o 50% rozpadnutých rodín. Pritom si človek čeliaci kríze v manželstve povie, že rozpad je teda asi bežné riešenie.

Detto, že sa taktne nehovorí o zlách rozvodu pre manželov a pre deti – len aby sme sa niekoho nedotkli. A pritom sa to týka takmer každej rodiny. Tiež sa bojíme povedať, že najlepšie je otec, mama a viac detí, nie iba 1-2.

Ekonomicky sme na tom oveľa lepšie ako pred 100 rokmi a predsa nehľadíme na dobro našich detí, ktorým prospieva viac súrodencov. Pokazil to pravda aj dôchodkový systém – spoliehame sa naň, namiesto na rodinu. Ja z neho už dôchodok neočakávam (pozn. vek: 32 rokov).

Takže to množstvo zlyhaní manželstiev okolo nás, neochota záväzkov, užívanie si aj po tridsiatke atď. nám formuje takúto spoločnosť. Ešte si dovolím poznámku – ak počet rozvodov očistíme o ľudí, ktorí opakovane zlyhávajú vo vzťahoch (t.j. sú zosobášení a rozvedení viac krát), rozvodovosť klesne. Nedávno ma zaujalo, že, ak porovnáme rozpady cirkevných a štátnych manželstiev, je 2 až 3x vyššia rozvodovosť tých štátnych.

Prečo to hovorím? Myslím si, že aj preto, lebo Cirkev robí predmanželské prípravy, čím pomáha snúbencom diskutovať navzájom o životne dôležitých otázkach. Bolo by dobré sa zamyslieť, prečo sa o týchto číslach nehovorí a niekto nám podsúva, že rozvod je normálna vec. Kedysi sa veci nezahadzovali, ale opravovali…

4) Čo treba, podľa vás, zlepšiť na postavení rodín v slovenskej spoločnosti?

Samozrejme, politiky a náladu našej spoločnosti voči manželstvu, deťom, rodine. Rodinná politika na Slovensku neexistuje – nikto sa nezaoberá tým, aby bolo viac zodpovedne uzavretých manželstiev a rodilo sa viac detí.

Vo filmoch vidíme romantickú „lásku“ a pritom tá reálna, zrelšia je viac o rozhodnutiach a ich dodržiavaní. Dieťa je vnímané ako prekážka, problém, pošmyknutie sa…

Musíme meniť naše postoje, kultúru. Musíme si tiež uvedomiť svoju zodpovednosť, vyjsť z pohodlnej bubliny, zo seba. A konať. V záujme svojej staroby aj v záujme Slovenska.

Mať viac detí je obeta, ale neexistuje nič krajšie ako pohľad do očí môjho syna, jeho objatie, slová „ľúbim ťa, ocko“… Otec, mama sú tie najlepšie tituly na svete. A čím viackrát ich dostaneme, tým väčšími ľuďmi sme. Nie podľa veľkosti auta a exotickosti dovolenky. Ale podľa našich rodín.

Rodina je drina, obeta, odriekanie si. Ale stojí za to.

Druhý problém samozrejme je vymieranie Slovenska, Európy. Niet inej cesty, iba začať mať viac detí. Štandard je 1-2. Ale to je málo – aj pre tie deti, aj pre rodinu aj pre spoločnosť.

Možno nedáme každému dieťaťu byt a auto, no spýtajte sa viacdetných súrodencov, čo im je viac – či by vymenili súrodencov za hmotné veci. Myslím, že odpoveď je jasná…

5) Čo návštevníci nájdu na podujatí Deň rodiny, ktorý bude 17.septembra?

Na sobotňajšie popoludnie (medzi 14:00-17:00 hodinou) pripravujeme pekný program pre malých aj veľkých – vystúpi superstarista Peter Bažík, kapela S.I.L.A., bábkové divadlo, dievčenská tanečná skupina For Džoj, detský folklórny súbor Klnka.

Prihovoria sa nám autority z mesta a mestských častí, zástupca Európskej komisie (pozn. Deň rodiny má záštitu slovenského predsedníctva v Rade EU aj primátora Bratislavy), organizátori, rodinní a iní poradcovia a ďalší.

Chceme pripraviť aj skákací hrad, živú knižnicu, poradenstvo a ďalší hodnotný program. A príde aj kúzelník Ivan. Takže o zábavu je postarané. 🙂

Viac nájdete na stránke Deň rodiny.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár