Obezitu deti môže zastaviť aj zdravá desiata

(webnoviny) 0

Dopoludňajšia desiata by mala pokryť až 15 percent dennej spotreby energie dieťaťa. Uviedol to na tlačovej konferencii prezident Ligy proti obezite Ivan Majerčák.

„Správne zložená desiata by sa mala skladať z približne štvrtiny bielkovín, štvrtiny uhľohydrátov a zvyšok by mal byť doplnený ovocím a zeleninou,“ vysvetlil. Deti by podľa jeho slov mali raňajkovať doma a desiatu by si do školy mali brať tiež z domu.

„Nemali by si kupovať desiatu v škole, kde by si kúpili sladkú tyčinku, chipsy či sladené nápoje,“ povedal Majerčák. Namiesto toho by si na desiatu mohli dať napríklad šunku, ktorá je bohatá na bielkoviny. Bohatým zdrojom uhľohydrátov sú mliečne výrobky a pečivo, ktoré by malo obsahovať dostatok vlákniny. Zabudnúť netreba ani na ovocie a zeleninu.

Desiata je pre deti aj dospelých dôležité jedlo. Ako uviedol Majerčák, čím častejšie bude človek jesť, tým bude zdravší a tým menej zo stravy priberie. „Pri zjedení jedného jablka v kancelárii budú dve tretiny tela za nás cvičiť,“ dodal.

Nepravidelná strava je pritom jedna z najčastejších príčin priberania detí. Medzi šesť základných príčin patrí podľa prieskumov absencia kojenia, nepravidelnosť stravy, absencia raňajok, sladené nápoje, sladkosť ako univerzálna odmena a nedostatok pohybu. Ako uviedol Majerčák, stúpa detská obezita, „čo znamená, že nám perspektívne rastie jedna ťažko obézna populácia“.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 4,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár