NIE pre extrémizmus – divadlo o Natálke pokračuje ďalej

TS 0

Natálka je divadelné predstavenie pre študentov stredných škôl s témou nebezpečenstva extrémizmu. Cieľom projektu je nielen si predstavenie pozrieť, zamyslieť sa nad podstatou, ale najmä otvorene diskutovať.

Foto: BSK

Divadlo o Natálke pokračuje ďalej

Tvorcovia predstavenia o extrémizme Natálka sa v tomto týždni opäť stretli v školskej triede a to na bratislavskom gymnáziu na Pankúchovej ulici, aby žiakov oboznámili so skutočným príbehom popáleného dievčatka.

„Hra je o popálenom rómskom dievčati a o obrovskom strachu jej matky a o mysli extrémistov ako takých. My sme trvali na tom, že tí, ktorí sa chcú k tomu vyjadrovať, tak nech si samotnú hru pozrú. Ale nech si ju pozrú vtedy ako ostatní dospelí a nie keď si ju pozerajú deti na škole. Keď sme sa rozprávali s tvorcami, protagonistami hry, s pani riaditeľkou, tak argument bol, že je to detské predstavenie. Práve po predstavení pre dospelých, ktoré bude úplne rovnaké, ale bude tam diskusia medzi dospelými, potom by sme sa dohodli, čo urobiť ďalej, tak, aby všetci tí, ktorí majú o tom pochybnosti mohli si predstavenie pozrieť a diskutovať,“ vyjadril sa predseda BSK Pavol Frešo.

Napriek snahám o zastavenie tohto predstavenia pokračuje Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci so Slovenským národným divadlom a OZ Living Memory v jeho uvádzaní ďalej.

Foto: BSK

Pondelkové predstavenie na bratislavskom gymnáziu na Pankúchovej ulici potvrdilo, že miniinscenácia má zmysel, je o ňu záujem a že je potrebné diskutovať. Žiaci po predstavení aktívne debatovali s tvorcami nielen o Natálke, extrémizme, mediálnej manipulácii, nenávisti, šikane, ale aj o snahe zakázať toto predstavenie.

Projekt Natálka si budú môcť pozrieť žiaci aj na iných stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK. Najbližšie dve predstavenia sú naplánované na 6. marca na SPŠ Strojníckej na Fajnorovom nábreží v Bratislave a na 13. marca na SOŠ na Ivanskej ceste v Bratislave.

V prípade záujmu o túto miniinscenáciu, sa môžu školy hlásiť na adrese kristina.letenayova@snd.sk.

O čo ide?

Príbeh o Natálke je dokumentárnym divadlom, ktoré približuje skutočné udalosti z Českej republiky z roku 2009. Prvýkrát projekt Natálka – projekt proti extrémizmu predstavil Bratislavský samosprávny kraj spolu so spoluorganizátormi Slovenským národným divadlom a OZ Living Memory v decembri 2016.

Predstavenie opisuje skutočný príbeh dvojročného rómskeho dievčatka, Natálky, ktorá takmer zomrela po tom, ako do domu jej rodičov hodili štyria mladíci molotovove koktejly.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 3,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár