Nešportovať a nevetrať! Aj na Slovensku namerali vysoké hodnoty smogu

Saša/redakcia 0

Zvýšené hodnoty prachových častíc v ovzduší – smogu – namerali už aj vo viacerých mestách na Slovensku. Ohrozenými skupinami sú starší ľudia, alergici a astmatici, tehotné ženy a malé deti.

Foto: Ingimage.com

Počas uplynulých dní nahlásili meteorológovia SHMÚ upozornenia kvôli nameranej vysokej koncentrácii prachových častíc PM10 v ovzduší pre mestá Košice, Nitra, Nitra Janíkovce, Topoľníky, Trenčín, Ružomberok, Veľká Ida.

„Upozorňujeme, že v najbližších hodinách môže nastať smogová situácia pre častice PM10. Platnosť signálu sa začína o 12 hodine dňa 24. januára 2017 do odvolania,“ uvádzajú meteorológovia na svojej stránke.

Signály upozornenia a výstrahy pre častice PM10 nasledujú po nameraní prekročenia limitu dva po sebe nasledujúce dni.

Nepriaznivé rozptylové podmienky budú pretrvávať podľa predpovede počasia dovtedy, kým nenastane zmena súčasnej poveternostnej situácie charakteristickej nízkymi teplotami a bezvetrím či malými rýchlosťami vetra,“ uviedlo SHMÚ.

Foto: Ingimage.com

 

Ako sa veľa smogu prejaví na zdraví?

Akútne účinky sa môžu pozorovať u citlivých osôb už od koncentrácií, ktoré prekračujú hodnotu informačného prahu (100 µg.m-3) vo forme dráždenia očí, nosa a hrdla, pocitov tlaku na prsiach, kašľa a bolesti hlavy.

U astmatikov môže vyvolávať záchvaty a príznaky z dráždenia dýchacích ciest.

Chronické účinky je možné očakávať pri opakovanom a dlhodobom vystavovaní organizmu zvýšenej koncentrácii častíc PM10 a môžu sa prejavovať zápalovými ochoreniami dýchacích ciest a pľúc, zvýšením pohotovosti na alergickú reakciu, poruchami odolnosti organizmu.

Foto: Ingimage.com

 

Opatrenia pre tehotné ženy a malé deti

Pre obmedzenie zbytočnej expozície častíc PM10 v čase so zvýšenými koncentráciami v ovzduší odporúčajú meteorológovia zabezpečiť tieto opatrenia:

  • obmedziť dobu pobytu vonku

  • skrátiť vetranie obytných miestností

  • obmedziť fyzickú námahu vonku (fyzická práca, športové aktivity)

  • nevykonávať aktivity, pri ktorých dochádza k úniku iných znečisťujúcich látok do ovzdušia napr. (natieranie, lepenie, brúsenie, prášenie, fajčenie, voľné spaľovanie)

obmedziť dobu pobytu vonku

skrátiť vetranie obytných miestností

obmedziť fyzickú námahu vonku (fyzická práca, športové aktivity)

nevykonávať aktivity, pri ktorých dochádza k úniku iných znečisťujúcich látok do ovzdušia napr. (natieranie, lepenie, brúsenie, prášenie, fajčenie, voľné spaľovanie)

Obmedzenia je potrebné dodržiavať a aktivity časovo obmedzovať tým viac, čím vyššie sú koncentrácie častíc PM10 v ovzduší a čím rizikovejší z hľadiska zdravia sú exponovaní jedinci.

Foto: Ingimage.com

Odkiaľ sa berie smog?

Prachové častice predstavujú sumu častíc rôznej veľkosti, ktoré sú voľne rozptýlené v ovzduší.

Ich pôvod je v rôznych technologických procesoch, uvoľňujú sa najmä pri spaľovaní tuhých látok, sú obsiahnuté vo výfukových plynoch motorových vozidiel.

Do ovzdušia sa však dostávajú aj vírením častíc usadených na zemskom povrchu (sekundárna prašnosť).

Zdroj: SHMÚ, ÚVZSR

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár