Nepremeškajte v máji šrotovné: Ušetríte a budete ekologický!

Hana Cuperová 0

Odpad nám prerastá cez hlavu. Nielen plastový odpad je najväčším tŕňom v oku Európskej únie. Práve technické výdobytky v podobe vyradených elektrospotrebičov sú momentálne najrýchlejšie rastúcim druhom odpadu. Celosvetovo tvorí až 5% hmotnosti pevného domáceho odpadu, takmer toľko ako plastové obaly.

Alarmujúce je, že viac ako polovica Slovákov pri kúpe nového mobilu svoj starý nezlikviduje ekologicky. Niet divu, že toto číslo sa šplhá až na 3 milióny! Za zamyslenie stojí fakt, že keby všetci majitelia týchto telefónov vrátili prístroj na recykláciu, nemuselo by sa zbytočne vyťažiť stovky až tisícky prírodných zdrojov ako zlato, striebro, paládium a platina, ktoré sú potrebné na výrobu nových prístrojov.

Ekológia je  u nás stále „v plienkach“

Súčasné štatistiky uvádzajú stúpajúce čísla a poukazujú na neekologický životný štýl. Po celom svete vznikajú rôzne projekty ako odpad recyklovať a tieto alarmujúce čísla znížiť.

Našťastie ani na domácej pôde neostávame pasívny a ekologické správanie môžeme vyskúšať v rámci šrotovného. Tento pojem nie je novinkou ani pri elektrospotrebičoch. Zatiaľ čo pred pár rokmi sme mali možnosť zažiť tento trhák pri autách, teraz žne úspechy aj pri kúpe domácich pomocníkov.

Princíp je jednoduchý – prinesiete svoj starý spotrebič a namiesto platenia jeho likvidácie, získavate bonus na kúpu nového.

Na Slovensku využíva podobnú akciu napríklad popredný internetový obchod Hej.sk. V spolupráci s neziskovou kolektívnou organizáciou ASEKOL SK, ktorá ekologicky triedi, zbiera a zabezpečuje recykláciu elektroodpadu, chce motivovať a podporiť k odovzdaniu starých spotrebičov. Slováci tak za odovzdanie starých a nefunkčných spotrebičov neplatia, navyše môžu získať výhodné zľavy pri kúpe nových. 

Vedeli ste, že?

Recykláciou 10 ks monitorov sa usporí  takmer 10 m3 pitnej vody, ktoré by vystačilo na 100 sprchovaní, a pritom by sa ušetrilo aj 30 l surovej ropy a elektrickej energie na 2 a pol roka!

Recykláciou by sa súčasne znížila produkcia nebezpečných odpadov o 2 tony, ktoré vyprodukuje 400 domácnosti za rok.  Zároveň by sa asi o 300 kg znížila produkcia oxidu uhličitého, ktoré vyprodukuje vlak na trase Praha – Paríž 310 krát!  

Recykláciou 500 ks televízorov  sa usporí takmer 400m3 pitnej vody, 1500 l surovej ropy a 60 3 MWh elektrickej energie, čo by v praxi znamenalo 5 000 sprchovaní a palivo na trasu asi 11-tisíc kilometrov! Produkcia nebezpečných odpadov by sa znížila o 82 ton, ktoré normálne pripadajú na 20-tisíc domácností za rok.

Recykláciou 1 ks chladničky sa získa 17 kg ocele, napríklad na výrobu lešení, 5 kg polyuretánového prachu na zateplenie budovy ako aj 6 kg plastov a 1,7 kg hliníka s rôznorodým využitím.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár