Najkrajšie veľkonočné tradície ožijú v Poluse

pr 0


Čo si predstavíte, keď sa povie Veľká noc? Čokoládové vajíčka? Radosť z toho, že je konečne čas na jarný kabát? Či ešte väčšiu radosť z vytúžených pár dní voľna?

Keby ste túto otázku položili Vierke Masarykovej, odpoveď by bola veru na dlhšie…

Vierka, žiačka legendárneho profesora Štefana Nosáľa, sa už 30 rokov venuje vedeniu detského folklórneho súboru Studienka, no keď pred ňou spomenieme jej kariéru choreografky, s úsmevom nás poopraví, že to nie je kariéra, ale celoživotné poslanie.

„Krosná“ a „šúpolienka“ 

Rovnako ako osveta slovenského folklóru. Stará sa o to, aby slovenské výrazy ako „krosná“ či „šúpolienky“ nestratili cveng v ušiach generácie, čo prevažne googli a facebookuje.

Ide jej to výborne doma i v zahraničí, o tom niet pochýb  – aj vďaka jej nadšeniu mohli naše rytmické ľudové piesne a živelné tanečné figúry obdivovať diváci od Sydney až po Tokio.

Deti zo Studnice vo Veľkonočnom Poluse

A čoskoro sa k radom fanúšikov slovenských tradícií pridajú návštevníci Polusu, kde sa talentovaní malí tanečníci zo Studienky – i tí starší zo Studnice – predstavia, ako inak,  v ručne vyšívaných krojoch. Krepčiť budú počas dvoch predveľkonočných víkendov, v  sobotu 12. marca a 19. marca 2016.

Vyskúšajte si vyrobiť 

A ak sa v priebehu víkendov 12.-13. marca a 19.-20. marca v čase od 10:00 do 19:00 zastavíte na prvom poschodí Polusu pri veľkonočných trhoch, na vlastné oči uvidíte, alebo si  vlastnoručne  vyskúšate ľudovú tvorbu vo viacerých podobách.

Postačí jeden pohľad a zabudnete, že ste v meste a v dvadsiatom prvom storočí. Všade navôkol budú rozložené pletené korbáče a košíky, paličkované obrúsky, ozdoby zo šúpolia, maľované i čipkované kraslice, teda samé pôsobivé artefakty nášho kultúrneho dedičstva z čias, kedy sa Veľká noc oslavovala aktívnejšie než pred zapnutým televízorom.

Na vlastnej koži si vyskúšate, či vo vás drieme zručnosť a kreativita našich predkov – priamo na mieste bude totiž možnosť vyrobiť si veľkonočnú ozdobu či popasovať sa s náročnou, no úchvatnou paličkovanou čipkou.  

A aká by to už bola pocta slovenským veľkonočným tradíciám bez toho, aby sme oprášili pár takmer zabudnutých? „Na Zelený štvrtok  sa umývali ľudia v potoku, aby boli po celý rok zdraví a svieži. Škodlivé sily zaháňali rapkáčmi a v noci zo štvrtka na Veľký piatok vyháňali pastieri trúbením zlých duchov,“ spomína Vierka Masaryková, ktorá má všetky rituály spojené so slávením Veľkej noci v malíčku.

 

Šibi ryby masté ryby

Ak prídete nasať predveľkonočnú atmosféru do Polusu, dozviete sa, v ktorých kútoch Slovenska sa hádzali dievčatá do potoka a kde sa len decentne vyšibali pre krásu, čo urobili mládenci s odmenou za ľadový „zdravotný“ kúpeľ, ale napríklad aj to, že známa veršovačka „Šibi, ryby, mastné ryby…“ predstavuje ani nie desatinu z repertoáru dochovaných veľkonočných riekaniek.  

Veľká noc skutočne nie je len o spomínaných čokoládových vajíčkach a dovolenke. Príďte sa presvedčiť do Polusu, že tvorivosť našich predkov ani po stáročiach nestráca zo svojho šarmu a zaslúži si, aby sa na ňu nezabudlo.  www.polus.sk

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár