Máte TO v sebe

Ľubica Vyhnánková 0

Kráčate po ulici, ponáhľate sa, máte toho dnes pred sebou ešte dosť a to sa vám ešte natiahlo pracovné stretnutie. Vtom začujete niekde neďaleko detský plač, poobzeráte sa a vidíte dieťa, ktoré je samé a v nebezpečí…

OZ Návrat Máš to v sebe
Foto: Ingimage.com

Keď vidíme dieťa v ohrození, bez pomoci, niečo sa v nás naštartuje. Automaticky reagujeme na detský plač alebo pohľad na dieťa, ktoré spadlo, ublížilo si, všimneme si ho, bežíme mu na pomoc, odkladáme všetko, čo máme v rukách.

Nepremýšľame nad tým, riadime sa až fyzickými pocitmi, nejakou vnútornou pohnútkou. Máme to v sebe!

Malé bábätká sú veľmi zraniteľné a životne závislé na tom, že sa o ne niekto postará. Ak ostanú samé, ide im o život. Ale deti sú veľmi zraniteľné a závislé od pomoci iných dosť dlhý čas.

Ak dieťa ostane samo, je veľa situácií, v ktorých si nevie pomôcť, nerozumie im, nevie vyhodnotiť nebezpečenstvo a samo môže reagovať tak, že ublíži sebe alebo iným.

Preto je dobré, že prirodzene až pudovo cítime nutkanie pomôcť aj dieťaťu, ktoré nie je „naše“, ktoré ani nepoznáme.

Tento vnútorný hlas počuje do nejakej miery každý z nás, je len na nás, či len počujeme alebo aj poslúchneme. Ak áno, môže sa život mnohých detí zlepšiť.

V OZ Návrat sa venujú hlavne deťom – opusteným deťom, deťom, ktoré sú nejakým spôsobom ohrozené, mladým dospelým, ktorí niečo dôležité dobiehajú.

Okolo každého z nás sú deti, ktorým ide rôznym spôsobom o život. Či už je to vaše vlastné dieťa, dieťa od susedov alebo dieťa, ktoré ste stretli iba „náhodou“.

Pretože to, čo prežijú resp. naopak neprežijú v detstve, ich ovplyvní na celý život.

Počúvajte svoj vnútorný hlas, keď vám šepká, že nejaké dieťa potrebuje vašu pomoc. Nie je to ťažké, MÁTE TO V SEBE!

Projekt (Keď) Ide o život má za cieľ predstaviť pestúnstvo a jeho rôzne rozmery.

Od pestúnstva ako otvorenosti a vnímavosti k potrebám detí až po pestúnstvo ako jedinú šancu na život v rodine pre mnohé deti vyrastajúce mimo rodiny.

www.mastovsebe.sk

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár