Máte radi zmrzlinu? Stafylokoky, kvasinky i farbivá

redakcia 2

Vo viacerých slovenských zmrzlinárňach našli hygienici počas kontroly škodlivé baktérie i kvasinky. Zmrzlinári používajú nepovolené farbivá a pokrivkáva aj čistota priestorov či hygiena zamestnancov.

Ingimage

Ako sú zmrzlinári pripravení na leto?

Hygienici sa zamerali na dodržiavanie hygienických požiadaviek pri výrobe, manipulácii a predaji nebalenej zmrzliny. Až 632 kontrol prebehlo v termíne od 13. do 20. mája 2016. 

Nedostatky zistili v 54 prevádzkach, čo predstavuje 10,4 percenta z celkovo 517 kontrolovaných prevádzok.

Najviac pochybení sa nachádzalo v zmrzlinárňach Nitrianskom kraji (11 prevádzok – 12%) a v Banskobystrickom kraji (10 prevádzok – 17 %).

Ingimage

Nedostatky zistené pri kontrolách:

  • nedodržaná osobná hygiena pracovníkov a nevyhovujúci výsledok steru z ruky pracovníka (Staphylococcus aureus v mikrobiologickom náleze),
  • uchovávanie porcovacieho náradia na zmrzlinu v nádobe so stojacou vodou,
  • používanie nepovolených farbív v zmrzlinách,
  • uchovávanie surovín na výrobu zmrzliny s uplynutým dátumom spotreby
  • mikrobiologicky nevyhovujúce vzorky zmrzliny (nadlimitné množstvo koliformných baktérií, baktérií z čeľade Enterobacteriaceae, koagulázopozitívnych stafylokokov 3 a kvasiniek, prítomnosť podmienene patogénneho mikroorganizmu Klebsiella oxytoca a Klebsiella pneumoniae),
  • predaj zmrzliny po dobe spotreby,
  • nebolo možné overiť dodržiavanie doby predaja zmrzliny, z dôvodu nevedenia evidencie o ukončení zmrazovania zmrzliny,
  • nevedenie evidencie o výrobe zmrzliny (dátum a hodina výroby, množstvo),
  • nezabezpečená pravidelná kontrola nad dodržiavaním požiadaviek na bezpečnosť a kvalitu a teda nepreukázaná bezpečnosť a kvalita vyrábanej zmrzliny,
  •  nepreukázaná kvalita pitnej vody odobratej v stánku pred začatím sezóny
Ingimage

Stafylokoky, kvasinky i nepovolené farbivá

Pri kontrolách bolo spolu odobraných a mikrobiologicky vyšetrených 378 vzoriek zmrzliny.

Z uvedeného počtu nevyhovelo požiadavkám legislatívy 28 (7,4 %) vzoriek z dôvodu nadlimitného množstva koliformných baktérií, baktérií z čeľade Enterobacteriaceae, koagulázopozitívnych stafylokokov a kvasiniek, ale aj pre zistenú prítomnosť podmienene patogénneho mikroorganizmu Klebsiella oxytoca a Klebsiella pneumoniae v 1 vzorke zmrzliny.

Zároveň bolo odobraných 227 vzoriek zmrzliny na chemickú analýzu, z ktorých nevyhoveli 3 vzorky (1,3 %) zmrzliny z dôvodu použitia nepovolených farbív – E 104, E 110 a E 124.

Pri kontrolách bolo spolu odobraných 182 sterov z prostredia, pracovných plôch, pracovných odevov a rúk zamestnancov, z ktorých bolo 6 sterov (3,3 %) nevyhovujúcich z mikrobiologického hľadiska.

V jednom prípade ster z ruky pracovníka vykazoval nevyhovujúcu čistotu pre prítomnosť Staphylococcus aureus v mikrobiologickom náleze, prevádzkovateľ vyradil tohto pracovníka z práce až kým nebude zdravotne spôsobilý na vykonávanie epidemiologicky závažnej činnosti.

Zdroj: RUZSR

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Ale veď už ani nie je dobrá, asi som už stará, ale to čo sme jedli v detstve – jeden kopček za korunu – to sa nedá porovnať s tým, čo predávajú teraz….

    A myslím, že aj vtedy tam boli chemikálie, a hlavne tona cukru.

    Radšej si už robíme zmrzlinu iba doma, a máme v nej len to, čo chceme zjesť.

    A čo sa hygieny týka, tak bohužiaľ – všetko naberajú jednou naberačkou, ktorú si máčajú celý deň v kýbliku s tou istou vodou, v pohode berú a vydávajú peniaze, ruky špinavé a pritom manipulujú s potravinami.

    Už horšie je len v mäsiarstve, kde si teta dá rukavice gumené, ale len preto, aby si svoje paprče nezašpinila. Chytá s nimi totiž aj mäso aj peniaze. A rovnakým nožom krájajú na rovnakej podložke surové mäso a napríklad aj slaninu….

  2. Provokatér pan Rizman už v 2021 smiruje nielen okolo

    Grasalkovicovej zahrady

    Najprv stromy lekná ryby ktoré sa sami obnovuju

    A to vyše 10 roci o tom rozprava

Pridaj komentár