Máte doma tieto výrobky? Pozor, sú nebezpečné!

Saša - redakcia 0

Hygienici varujú pred niektorými farbami na vlasy, ale aj opaľovacími krémami – obsahujú totiž škodlivé látky. Dokonca nie sú ani vyrobené v Číne.

Opaľovací krém Aloha a farba na vlasy Hair Dye Foto: ÚVZ SR

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozornil na výskyt nebezpečných výrobkov v Európskej únii. Do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (RAPEX) ich nahlásili kontrolné orgány v Nemecku, Portugalsku a vo Švédsku.

Ide o výrobky opaľovacích, ale i telových krémov, viaceré typy farieb na vlasy a tetovacie farby na permanentný make-up. Môžu sa nachádzať aj na Slovensku, potvrdil Ivan Rovný, hlavný hygienik ÚVZ SR.

Opaľovacie krémy – aj pre deti

Nebezpečné látky boli nájdené v opaľovacích krémoch značky Aloha, od výrobcu Inline Health and Beauty, Limited, Unit 4 Felnex Estat, Pontefract Lane, LS9 OSL
Ledds, United Kingdom. Patrí sem aj opaľovací krém, určený pre detskú pokožku.

Opaľovacie krémy obsahujú zmes konzervačných látok Methylchloroisothiazolinone a Methylisothiazolinone, sú v rozpore s nariadeniami Európskeho parlamentu o kozmetických výrobkoch. Zmes je totiž povolená len do zmývateľných výrobkov.

Popis výrobkov: plastové balenie
– Aloha Sensitive SPF 30 a SPF 50: biela fľaša so žltým uzáverom,
– Aloha SPF 8 Sun Lotion, Aloha SPF 15 Spray Lotion a SPF 30 Spray Lotion: žltá
fľaša aj uzáver,
– Aloha SPF 30 Sun Lotion a SPF 50 kids Lotion: žltá tuba aj uzáver

Skin Beautifying Milk a Levandulový krém na ruky Foto: ÚVZ SR

Medzi ďalšie výrobky s nevhodným zložením patrí aj krém na ruky – Crème main Au Beurre de Karité Au Karité – Lavande, značky Un été Provence z Francúzska. Výrobná dávka/typ: lot CMF95 / EAN 3760209490589.  Vo výrobku bol zistený výskyt nepovoleného patogénneho mikroorganizmu Pseudomonas aeruginosa a prekročený povolený limit pre celkový počet mikroorganizmov.

Vo výrobku na bielenie pokožky – Skin Beautifying Milk – Milk Tone (značky Clear Essence z USA) – bola zistená látka hydrochinón, ktorá sa používa do výrobkov, určených pre nechtový dizajn.

Farba na vlasy – Hair dye – značky: Creme of nature, výrobná dávka/typ: Golden Brown 7.31, 7.31L473 krajina pôvodu: USA. Obsahuje o-Aminophenol.

Permanentný make-up, Henna farba na vlasy a Cocoa Butter – telové mlieko Foto: ÚVZ SR

Permanentný make-up Dark coffee, značky: Golden Rose, výrobná dávka/typ: J01-01-13 krajina pôvodu: USA. Vo výrobku bol zistený nikel (51,8 mg.kg-1). Výrobok nie je v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný make up.

V rozpore s predpismi je aj Permanent Powder Hair Colour – Henna, od výrobcu Henna Industries z Indie. V zozname zložiek sú uvedené látky, ktoré by nemali byť obsahom kozmetických výrobkov: barium peroxide a 2-nitro p-phenylenediamine.

Telové mlieko – Cocoa Butter Lotion – značky: Ultra Glow výrobná dávka/typ: LAQK, PMBT 099-16, krajina pôvodu: USA. V zozname zložiek je uvedené, že výrobok obsahuje látku: vitamín D3 – Cholecalciferol.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár