Fantastické zlato pre Anastasiu Kuzminovú

webnoviny.sk 0
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

WHISTLER 13. februára (WEBNOVINY) – Víťazkou úvodnej disciplíny biatlonového programu na XXI. zimných olympijských hrách v kanadskom Vancouveri – rýchlostných pretekov žien na 7,5 km sa stala senzačne slovenská reprezentantka Anastasia Kuzminová.

Dvadsaťpäťročná rodáčka z ruského Ťumenu pri svojej olympijskej premiére zvládla trať za 19:55,6 min, na ceste za zlatom ju nezastavil ani prvý chybný výstrel v ľahu. Zvyšných deväť potom zvládla stopercentne a bežecky podala fantastický výkon. V dramatickom finiši o 1,5 s zdolala šesťnásobnú majsterku sveta Nemku Magdalenu Neunerovú, o necelých jedenásť sekúnd zaostala bronzová Marie Dorinová z Francúzska. Je to vôbec prvé slovenské zlato v ére samostatnosti zo zimnej olympiády, spolu s letnými OH ôsme.

Anastasia Kuzminová

preteky výborne rozbehla a na bežeckých medzičasoch sa pohybovala na popredných priečkach. Na prvej streleckej položke v ľahu však netrafila hneď prvý terč a musela ísť na trestný okruh. Vo výsledkovej listine po prvej streľbe sa zaradila až do tretej desiatky. Bojovala však ďalej a v druhom kole postupne znižovala náskok súperiek, ktoré prvú streľbu zvládli bezchybne.

Streľbu v stoji zvládla bravúrne a bežecky za ňou žiadna z jej súperiek nestačila. Už po absolvovaní druhej streľby bola na medailovej pozícii, ale iba o desatinky sekundy pred famóznou bežkyňou Neunerovou. Práve ony dve sa potom až do cieľa striedali vo vedení, na záverečnej méte sa však tešila z tesného víťazstva slovenská biatlonistka.

„Bežalo sa mi veľmi dobre a po prvom chybnom výstrele som si vravela, že ešte nič nie je stratené,“

podelila sa o svoje prvé dojmy zo životného úspechu 25-ročná Anastasia Kuzminová, vlaňajšia vicemajsterka sveta v pretekoch s hromadným štartom. „Tá chyba ma poriadne vyburcovala. Z úspechu sa veľmi teším, lebo som zúročila výbornú prípravu,“ uviedla v cieli šťastná olympijská víťazka.

„Je to fantastické. Veril som, že Nasťa môže bojovať o popredné priečky, ale že podá až takýto úžasný výkon a dokáže triumfovať s jedným trestným kolom, to je naozaj skvelé. Ďakujem jej a aj všetkým fanúšikom, ktorí nám verili. Podala neuveriteľne koncentrovaný, sústredený výkon. Ten prvý výstrel bol veľmi tesný, mierila pod terč. Predviedla sa však ako veľký bojovník. Myslím, že sme to aj takticky zvládli veľmi dobre, že sme ju nasadili do prvej skupiny. Počas pretekov sa menili poveternostné podmienky, začalo pršať a pretekárky, ktoré štartovali neskôr, mali ťažšie podmienky. Opakujem však, že podala fantastický výkon,“ povedal prezident Slovenského zväzu biatlonu (SZB) a strelecký tréner olympijskej víťazky Juraj Sanitra.

Anastasii Kuzminovej, ktorá si slovenský dres oblieka iba druhú sezónu po svojom vydaji na Slovensko, pribudne po ZOH na konto 45 000 eur ako prémia od Slovenského olympijského výboru. Keďže výsledky zo ZOH sa počítajú aj do celkovej klasifikácie Svetového pohára, pripísala si 60 bodov a to ju posunulo v celkovej klasifikácii z 28. na 22. miesto. Rovnaká pozícia jej patrí aj v hodnotení rýchlostných pretekov. Zároveň si vybojovala výbornú východiskovú pozíciu do utorkových stíhacích pretekov a aj právo štartovať v pretekoch s hromadným štartom, v ktorých na vlaňajšom svetovom šampionáte v juhokórejskom Pjongčangu skončila druhá. Celkovo to bolo iba jej siedme umiestnenia v desiatke najlepších v pretekoch, ktorých výsledky sa započítavajú do celkovej klasifikácie bojov o krištáľový glóbus v kariére, tretíkrát bola na stupňoch víťazov.

Bodovala aj ďalšia Slovenka Janka Gereková. Ani ona sa nevyhla chybe na prvej streľbe, kde netrafila štvrtý terč, na stojke si pridala ešte ďalšie dva trestné okruhy, ale nakoniec z toho bola 40., teda posledná bodovaná priečka. Martina Halinárová vybehla na prvý z troch 2,5 km okruhov nezvyčajne rýchlo. Rovnako ako Kuzminová netrafila v ľahu hneď prvý terč, na druhej streľbe jej ušiel tretí výstrel a nakoniec sa s dvoma trestnými okruhmi zaradila až na 54. miesto. Kvalifikovala sa však do utorkových stíhacích pretekov. Ľubomíra Kalinová sa mohla pochváliť iba päťdesiatpercentnou streleckou úspešnosťou a v 88-člennom štartovom poli klasifikovali ju až na 81. pozícii.

V celkovej klasifikácii SP ostala líderkou obhajkyňa hlavnej trofeje z predchádzajúcej sezóny Švédka Helena Jonssonová, ktorá skončila v sobotných pretekoch dvanásta. Zisk 29 bodov ju posunul aj na čelo hodnotenia disciplíny (malý krištáľový glóbus).

Výsledky:

Rýchlostné preteky žien na 7,5 km: 1. Anastasia Kuzminová (SR) 19:55,6 min (1 trestný okruh), 2. Magdalena Neunerová (Nem.) +1,5 s (1), 3. Marie Dorinová (Fr.) +10,9 (0), 4. Anna Bulyginová (Rus.) +12,1 (0), 5. Jelena Chrustalevová (Rus.) +24,8 (0), 6. Marie Laura Brunetová (Fr.) +27,7 (0), 7. Oľga Zajcevová (Rus.) +27,8 (0), 8. Darja Domračevová (Bielorus.) +31,8 (0), 9. Teja Gregorinová (Slovin.) +33,6 (0), 10. Ann Kristin Aafedt Flatlandová (Nór.) +34,1 (1),… 40. Janka Gereková +1:58,4 (3), 54. Martina Halinárová +2:23,4 (2), 81. Ľubomíra Kalinová (všetky SR) +3:51,6 (5).

Poradie vo SP 2009/2010 po pätnástich pretekoch z 25 naplánovaných:

1. Helena Jonssonová (Švéd.) 565 bodov, 2. Andrea Henkelová (Nem.) 479, 3. Magdalena Neunerová (Nem.) 474, 4. Simone Hauswaldová (Nem.) 467, 5. Anna Carin Olofssonová-Žideková (Švéd.) 456, 6. Kati Wilhlemová (Nem.) 456, 7. Svetlana Slepcovová (Rus.) 402, 8. Oľga Medvedcevová (Rus.) 386, 9. Teja Gregorinová (Slovin.) 386, 10. Oľga Zajcevová 366,… 22. Anastasia Kuzminová 250, 86. Martina Halinárová 8, 89. Janka Gereková (všetky SR) 5.

Poradie v hodnotení rýchlostných pretekov po siedmich pretekoch z 10 naplánovaných:

1. Helena Jonssonová (Švéd.) 235 bodov, 2. Anna Carin Olofssonová-Žideková (Švéd.) 228, 3. Magdalena Neunerová (Nem.) 222, 4. Oľga Medvedcevová (Rus.) 222, 5. Kati Wilhelmová (Nem.) 219, 6. Sandrine Baillyová (Fr.) 216, 7. Simone Hauswaldová (Nem.) 213, 8. Svetlana Slepcovová (Rus.) 208, 9. Anna Bulyginová (Rus.) 185, 10. Oľga Zajcevová (Rus.) 171, … 22. Anastasia Kuzminová (SR) 112.

Zdroj: SITA

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (4 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár