Kresťanské inštitúcie k Celoštátnej stratégii ľudských práv

tlačová správa 0

Vážený pán predseda vlády,

dovoľte, aby sme sa na Vás obrátili v mene 40 organizácií, ktoré Fórum kresťanských inštitúcií zastupuje, so žiadosťou o podporu. V stredu 14. januára 2015 sa na schôdzi Vlády SR bude prerokúvať  návrh Celoštátnej stratégie ochrany a podpory ľudských práv v Slovenskej republike. V tejto súvislosti by sme Vás chceli požiadať o podporu, aby tento návrh nebol Vládou Slovenskej republiky schválený. 

Práve preto, že mnohé naše organizácie sa venujú ochrane ľudských práv a robia náročnú terénnu prácu s najzraniteľnejšími skupinami obyvateľstva (sociálne odkázaní, rómska menšina, týrané ženy, ľudia bez domova, seniori, atď.),  s návrhom Celoštátnej stratégie ochrany a podpory ľudských práv v SR sa nevedia stotožniť z mnohých dôvodov. Dovoľte nám uviesť aspoň niekoľko:  návrh stratégie nedostatočne rieši otázky najzraniteľnejších skupín obyvateľstva, nedostatočne sa venuje riešeniu najčastejšieho porušovania ľudských práv – súdnym prieťahom, vôbec sa nevenuje ochrane života od počatia po prirodzenú smrť, ochrane svedomia, a ochrane práv rodičov, rodiny a manželstva. 

Navyše, vlastný text stratégie bol po dvoch rokoch prípravy a rokovaní s verejnosťou len pár dní pred zasadnutím Rady vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť podstatne zmenený a ukladá ako jednu z hlavných úloh vytvoriť podmienky pre registrované partnerstvá. Teda to, čo bolo od začiatku predmetom najväčšej kontroverzie v diskusiách, sa v poslednom okamihu dostalo do textu, a to bez akýchkoľvek dodatočných rokovaní. Týmto vývojom sme hlboko sklamaní a naše organizácie a ľudia, ktorí sa na rokovaniach a v pracovných skupinách za našu platformu zúčastňovali, sa cítia podvedení. Na jednej strane Vláda SR deklaruje vôľu participatívnej tvorby politík, na druhej strane na poslednú chvíľu zásadne zmení text, napriek odporu časti občianskej spoločnosti v tejto otázke. Táto zmena navyše prichádza v spoločenskej situácii a v dobe, kedy sú tieto otázky veľmi citlivé. Riešením rozhodne nie je „potajomky“ vsunúť do textu právnu úpravu, ktorá otvára dvere k registrovaným partnerstvám a snaha presadiť túto problematiku silovým spôsobom „zhora“.  Zároveň si Vás dovoľujeme upozorniť, že Stratégia má aj formálne nedostatky a neboli s ňou spokojní ani niektorí členovia Rady vlády SR ako aj zástupcovia ministerstiev. 

V záujme hľadania porozumenia a celospoločenského konsenzu si Vás dovoľujeme požiadať, aby ste tento návrh Celoštátnej stratégie ochrany a podpory ľudských práv v Slovenskej republike na rokovaní vlády odmietli. 

S úctou

 

  • Katarína Hulmanová,
  • predsedkyňa Fóra krasťanských inštitúcií
  • V Bratislave, 12. 1. 2015

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (5 hlasov, priemerne: 4,80 z 5)
Loading...

Pridaj komentár