Dobrovoľná pomoc. Pre všetkých…

Tomáš Mácha 0

Počas materskej dovolenky založila rodinné centrum Kramárik, ktoré vybudovali s rodinami z bratislavskej mestskej časti Kramáre. Práve odtiaľ má Lucia Gregorová množstvo skúseností s dobrovoľníčením.

Vraví, že na tých, ktorí sa rozhodli pomáhať nezištne, bez nároku na finančnú odmenu, mnohí hľadia cez prsty. Už niekoľko mesiacov pripravuje spustenie webu Dobrovoľníci.ĽudiaĽuďom.sk, ktorí pomôže organizáciám i ľuďom v núdzi, aby si ľahšie zháňali dobrovoľníkov.

Lucia v rozhovore vysvetľuje aj to, ako môžu dobrovoľníci asignovať namiesto dvoch až tri percentá z dane.

Prečo a kedy ste sa rozhodli pôsobiť v treťom sektore?

V treťom sektore som začala pracovať hneď po vysokej škole. Práca v Centre pre filantropiu, kde som napokon pracovala 6 rokov, ma veľmi nadchla. V spolupráci s firemnými nadáciami sme podporovali veľké množstvo dobrých projektov, či už to bolo v oblasti vzdelávania, podpory aktívnych ľudí v komunitách alebo v oblasti charity a ľudí v núdzi.

Počas monitoringu podporených projektov som sa aj osobne stretávala s aktívnymi ľuďmi, ktorí premieňali svoje nápady na realitu a zlepšovali tak kvalitu života vo svojej komunite. Inšpirovalo ma ich nadšenie, ich energia, ich odhodlanie. Veľa krát sa vďaka im nápadom napríklad rozprúdil život v malej dedinke, kde sa predtým nič zaujímavé nedialo.

Zaujalo vás dobrovoľníctvo. Prezraďte, ako ste sa k tejto téme dostali?

V Centre pre filantropiu sme podporovali predovšetkým projekty založené na dobrovoľníckej báze, tam som dobrovoľníctvo spoznala z tej teoretickej roviny. Osobnú a veľmi intenzívnu skúsenosť s dobrovoľníctvom som však nadobudla až počas materskej dovolenky, kedy sme sa s ďalšími rodičmi rozhodli založiť na bratislavských Kramároch materské centrum.

Chýbalo nám tam miesto, kde by sa mladé rodiny s malými deťmi mohli stretávať, videli sme túto potrebu v našej komunite. Začali sme intenzívne pracovať na tom, aby sa tento nápad premenil na skutočnosť. Dnes už na Kramároch úspešne funguje Rodinné centrum Kramárik, začal sa druhý rok jeho činnosti. Svoju iniciatívu sme aj sformalizovali do podoby občianskeho združenia.

Čo vám táto práca a téma dobrovoľníctva dáva?

Tento dobrovoľnícky projekt bol pre mňa obrovskou skúsenosťou. Hoci začiatky boli ťažké a bojovali sme s nedostatkom financií či neschopnosťou nájsť vhodné priestory, nevzdávali sme sa, vzájomne sme sa podporovali  a napokon sme našim odhodlaním a nadšením presvedčili mestskú časť, aby náš projekt finančne podporila. Bola to skúsenosť, ako vybudovať niečo úplne od nuly. Od nápadu v hlave, až po reálne fungujúce centrum s herňou a pestrým programom, kde ľudia radi chodia a radi sa vracajú.

Pomohlo mi to aj v tom, že som počas materskej dovolenky vôbec nevyšla z cviku z pracovných návykov, práce v tíme, zručností práce s počítačom… Naučila som sa aj nové veci – napríklad ako využívať sociálne médiá, ako zaujať verejnosť, robiť propagáciu… Všetko sa to navyše dalo skĺbiť aj so starostlivosťou o malé dieťa.

Spoznala som mnoho úžasných nových ľudí, s ktorými sme na tomto projekte spolupracovali a s ktorými nás dnes spája priateľstvo. Napĺňal a stále má napĺňa pocit, že sme urobili niečo užitočné pre našu mestskú časť a že sme možno naštartovali niečo, čo bude pokračovať aj bez nás.

Znie to priam idylicky, no v skutočnosti skôr vidíme, že ľudia sa do dobrovoľníckej práce veľmi nehrnú.

Pozícia dobrovoľníka skutočne nie je jednoduchá – niektorí ľudia na vás hľadia s dešpektom, keď sa dozvedia, že robíte zadarmo. Práca dobrovoľníka tiež vyžaduje veľkú mieru tolerancie zo strany rodinných príslušníkov, niekedy je ťažké pre nich akceptovať, že venujete dobrovoľníctvu veľa času a energie bez finančného efektu, navyše na úkor voľného času.  

Ako ste našli dobrovoľníkov pre projekt rodinného centra a čo majú na starosti?

Na začiatku sme ešte ako tri zakladateľky oslovovali mamičky z nášho okolia, či sa nechcú pridať k nášmu projektu. Začali sme postupne písať články do miestnych novín, vďaka ktorým sa o nás dozvedeli ďalší ľudia a kontaktovali nás s tým, že nám chcú pomáhať. Viacerí z nich sú dnes naši členovia a pomáhajú manažovať celý chod centra.

Pri úprave a zariaďovaní rodinného centra nám dobrovoľnícky pomáhali napríklad vyštudovaní výtvarníci či ľudia venujúci sa interiérovému dizajnu, ktorí okrem svojho voľného času vložili do projektu svoje zručnosti a nadanie. Manuálne zruční manželia, otcovia nám dobrovoľnícky zrealizovali veľa opráv, pomáhali po technickej stránke.

Ďalšie dobrovoľníčky, zväčša študentky, sa chodia venovať deťom, kým sú ich rodičia na kurze alebo odbornom seminári. Dobrovoľníci pomáhajú pri tvorivých dielňach alebo pri veľkých podujatiach ako karneval či Deň detí.

Momentálne pracujete pre darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk. Čo máte na starosti?

Po skončení rodičovskej dovolenky som dostala ponuku prevziať zodpovednosť za nový projekt Dobrovoľníci.ĽudiaĽuďom.sk. Táto ponuka ma hneď oslovila, lebo dobrovoľníctvo je téma, ktorá mi je vďaka osobnej skúsenosti blízka. Lákalo ma navyše prostredie online darcovstva a využívanie moderných technológií pre dobrú vec.

Zároveň sa podieľam na pripravovanom projekte Kamoši z webu, ktorý bude určený pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia a ktorý bol podporený z Fondu pre mimovládne organizácie, financovaného z Finančného mechanizmu EHP 2009-2014.

O čom je projekt Dobrovoľníci.ĽudiaĽuďom.sk?

Projekt Dobrovoľníci je novou službou darcovského portálu, ktorá rozširuje možnosti a formy pomoci. Ľudia, ktorí chcú pomáhať verejnosprospešným organizáciám alebo rodinám či jednotlivcom v núdzi, budú môcť pomáhať nie len finančne, ale aj formou dobrovoľníckej práce.

Na stránke si nájdu zaujímavé príležitosti, kde sa môžu ako dobrovoľníci zapojiť a priložiť svoju ruku k dielu. Svoje žiadosti o pomoc dobrovoľníkov tu môžu bezplatne zverejňovať jednak právnické osoby (mimovládne organizácie, školy, obce a pod.), ale napríklad aj rodiny, ktoré potrebujú pomoc. Môže ísť o jednoduché činnosti – ako napríklad pomoc s nákupmi pre ženu na vozíčku, ale i odborné služby, ako je právne poradenstvo a podobne. Aj samotní dobrovoľníci si tu môžu iniciatívne zverejniť svoju konkrétnu ponuku, v čom by vedeli poskytnúť svoju pomoc.

Niekto je napríklad dobrý v jazykoch – môže ponúknuť doučovanie dieťaťa z rodiny, ktorá si nemôže dovoliť plateného lektora. Iný je zručný manuálne – ponúkne sa, že opraví čo treba. Webstránka umožní spájať tieto žiadosti a ponuky na dobrovoľnícku prácu.

Dobrovoľnícku prácu podporuje a motivuje aj štát. Ako?

Veľmi málo ľudí vie, že keď ako dobrovoľníci odpracujú aspoň 40 dobrovoľníckych hodín ročne, môžu na základe daňového priznania venovať mimovládnym organizáciám nie len 2, ale až 3% z dane. Náš projekt umožňuje dobrovoľníkom evidovať si svoju prácu a zároveň si vygenerovať a vytlačiť potvrdenie pre finančnú správu, na základe ktorého môžu asignovať spomínané 3 percentá.  

Aké je motto vášho projektu?

Nemusíte byť superhrdina ani boháč, aby ste mohli pomáhať. Pomáhať môže naozaj každý!

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (4 hlasov, priemerne: 4,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár