Dnes začína Národný týždeň manželstva 2017

Vladimír Sochor 0

Valentín je označovaný ako sviatok zamilovaných, čo sa možno v predstavách mnohých spája skôr s mladými ľuďmi, ešte nezadanými alebo zadanými, ale stále ešte slobodnými … Aj do manželstva väčšina mladých vstupuje práve preto, že toho, do koho sa zamilovali, chcú mať pri sebe každý deň a v prehlbovaní svojej lásky pokračovať ďalej. A ako raz povedal John Goodman:

„Aby bolo manželstvo vydarené, treba sa zamilovať veľakrát ale vždy do tej istej osoby“.

Valentín sa v mnohých krajinách vo svete, a niekoľko rokov už aj na Slovensku, spája s Národným týždňom manželstva (NTM), podpornou kampaňou hodnôt manželstva a manželskej lásky.

V týždni okolo sviatku zamilovaných – tento rok v dňoch 13.-19.feruára –  prebehne na Slovensku už siedmy ročník NTM, tentokrát s témou MANŽELSTVO – SPOLU NA CESTE.

V manželstve nejaký ten piatok….

Každý kto je už nejaký ten piatok v manželstve určite potvrdí, že v manželstve je to v mnohom podobné ako pri cestovaní – pohybujete sa v priestore, kde objavujete krásu a hĺbku osobnosti toho druhého, ale niekedy je to s ním na nevydržanie.

Takýmto úsekom sa snažíte prejsť čím rýchlejšie a vyviaznuť s čo najľahšími zraneniami. Je to však realita blízkeho vzťahu. Aj na tento aspekt manželstva sa snažia poukázať organizátori kampane a povzbudiť manželov, ktorí sa práve nachádzajú v takomto náročnom úseku cesty svojho manželstva.

Národný týždeň manželstva chce priniesť viac svetla tým, ktorí v manželstve zápasia a viac radosti tým, ktorí si svoj vzťah užívajú.

Organizátori na lokálnej úrovni pripravili množstvo nápaditých podujatí, ktoré sú príležitosťou pre manželov vyjsť zo stereotypu všedných dní a občerstviť svoj vzťah spoločným zážitkom. Na webovej stránke NTM je zverejnený iba zlomok z toho, čo je pre manželov v jednotlivých mestách a obciach pripravené, v skutočnosti je toho oveľa viac.

Tanečné večery, plesy, koncerty, prednášky na tému manželstva, športové aktivity, romantická večera, kurzy pre manželov zamerané na prehĺbenie vzťahu, … a k tomu zľavy v reštauráciách, cukrárňach, kníhkupectvách … to je pestrá ponuka možností Týždňa manželstva 2017.

Za špeciálnu zmienku stojí divadelná hra o manželstve v Lipt.Mikuláši alebo hneď tri večery v Cíferi, kde si manželia môžu otestovať svoje zručnosti spojené s cestovaním svojím manželstvom. Viac o podujatiach a zľavách na https://www.ntm.sk/regiony

Jedinečnú príchuť aktuálnemu ročníku dodáva osobná návšteva zakladateľa iniciatívy The Marriage Week vo svete, Richarda Kane-a na Slovensku. V rámci svojej návštevy v Bratislave bude hlavným hosťom programu Večer o manželstve, ktorý sa uskutoční v pondelok 13.2. o 19.45h v UPC, Mlynská dolina. Ešte pred svojím príchodom na Slovensko poslali manželia Kane-ovci videopozdrav, v ktorom prinášajú svoju životnú skúsenosť v súvislosti s dokonalým manželstvom:

  “Pomerne často pri rozhovoroch redaktori poznamenávajú: Pán Kane, vy musíte mať asi úplne dokonalé manželstvo… Asi to tak bude, pokiaľ tým myslíte, že som dostatočne úprimný na to, aby som si priznal, že z času na čas manželku sklamem, tak ako asi aj ona mňa. Keď sa to však stane, skrátka sa oprášime, navzájom si odpustíme a kráčame ďalej. A pokiaľ toto je pravdivým opisom dokonalého manželstva, tak potom také ozaj mám… a ty také môžeš mať tiež.” 

Symboliku manželstva a cestovania organizátori originálne prepojili tzv. Manželskou poznávacou značkou (MPZ), ktorú si každý pár môže označiť krstnými menami spolu s dĺžkou manželstva a umiestnením za zadné sklo auta tak šíriť dobrú správu o svojom manželstve vo svojom okolí.

Asi 20 000 takýchto MPZ-tiek by malo brázdiť slovenské cesty …

Pre tých, ktorí si MPZ-ku nestihli objednať vopred, môžu ešte skúsiť v predajniach siete KINEKUS alebo stiahnuť z webu www.ntm.sk .

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Vladimír Sochor

Vladimír Sochor je zakladateľ a koordinátor Národného týždňa manželstva na Slovensku. www.NTM.sk

články autora...

Pridaj komentár