Jetix končí, prichádza Disney Channel

Simona Mištíková, MikSa 11
fotozdroj: autor

Prečo, kde a ako začne nový TV kanál pre deti vysielať?

Od 19. 9. 2009 nahradí na Slovensku Disney Channel rozprávkovú stanicu Jetix a Jetix Max. Táto zmena je súčasťou obchodnej stratégie spoločnosti. Jetix Play bude vysielať naďalej.

Kanál Disney Channel sa bude dať naladiť na všetkých TV staniciach, kde sa doteraz vysielal Jetix: UPC, Orange, Satro, Slovac Telecom, Digi TV, T – Com; teda ostáva v TV programových balíčkoch ako doposiaľ. Online vysielanie cez internet sa zatiaľ neplánuje.

Program Disney Channel bude vysielať po česky. Obsah TV programu tejto stanice budete môcť nájsť v printových médiaách aj na internete.

Playing for the Planet – Pomáhame deťom rásť k ekológii

V rámci programového bloku Playhouse Disney bola v roku 2007 spustená iniciatíva Playing for the Planet, prvá environmentálna iniciatíva zameraná na deti predškolského veku. Za všetkým stál nový výskum, ktorý ukázal, že britskí rodičia chcú svoje deti učiť o životnom prostredí, nemajú však prístup k správnym informáciám.

Playing for the Planet stavia na vízii programového bloku Playhouse Disney pomáhať deťom učiť sa a rozvíjať prostredníctvom hry a využíva ju v jednoduchých environmentálnych lekciách s témami napr. recyklácia, úspora vody a vysádzanie zelene. Iniciatíva bola uvedená s radou oceňovaných krátkych filmov s ekologickou tematikou a environmentálne zameraných epizód z kľúčových show Playhouse Disney.

Enviropríručka hier

Playhouse Disney sa spojil s Woodland Trust, bývalým moderátorom programu Blue Peter Petrom Duncanom a detskou špecialistkou Eileen Hayes a spolu vytvorili prvú príručku environmentálnych hier orientovanú na deti predškolského veku.

Príručku je možné stiahnuť z internetovej stránky Playing for the Planet, na ktorú sa dostanete zo stránky www.playhousedisney.co.uk. Príručka je plná zábavy, interaktívnych ekologických hier a aktivít pre predškolské deti a ich rodičov.

Po úspechu príručky sa kampaň rozšírila o bezplatný vzdelávací balíček Playing for the Planet určený pre materské školy v celej Veľkej Británii.

Na oslavu prvého výročia kampane Playhouse Disney udeľoval Cenu Playing for the Planet, ktorá mala odmeniť malých i veľkých hrdinov ekológie.

Na Slovensku

zatiaľ spolupráca s materským školami nie je pripravená, preto závisí aj od nás rodičov a našich MŠ na Slovensku, či by sme mali v budúcnosti o tento druh vzdelávania pre slovenských škôlkárov záujem. Ak áno, je potrebné, aby sme tento svoj záujem prejavili aj navonok a požiadali v tomto smere o pomoc a spoluprácu Disney Channel a naše Ministerstva školstva v SR. 

Skvelé nápady pomáhajú deťom pochopiť

Playhouse Disney sa spojil s popredným environmentalistom profesorom Billom McGuirom a spolu zostavili súbor doporučení, s ktorého pomocou sa deti môžu vydať už od útleho veku tou správnou cestou.

Cieľ je jednoduchý. Pokiaľ sa deti po celej zemi spoja a budú sa starať o životné prostredie, účinok bude vynikajúci.

Tip 1 – Ako môžu deti obmedziť znečišťovanie:

Deti požiadajú svojich rodičov, aby namiesto jazdy autom šli raz do týždňa do škôlky pěšo. Je to oveľa zábavnejšie a lepšie pre životné prostredie. Keby všetky deti šli do škôlky len raz za týždeň pešo, mohli by zabrániť uvoľneniu až 28 270 ton oxidu uhličitého. 

Tip 2 – Ako môžu deti šetriť elektrickú energiu

Deti sa uistia, že práve nepoužívané prístroje, ako sú televízie, videá, DVD prehrávače a počítače, nie sú zapnuté v pohotovostnom režime. Pokiaľ by 1,1 milión detí predškolského veku v celej Veľkej Británii pomohlo šetriť elektrickú energiu vypnutím týchto prístrojov, zabránili by tým uvoľneniu až 41 800 ton oxidu uhličitého ročne.

Tip 3 – Ako môžu deti recyklovať!

Deti budú vyhadzovať prázdné plechovky, fľaše a plastové obaly do recyklačných nádob a nie do bežného odpadu. Svojich rodičov požiadajú o to isté. Keby všetky deti priložili ruku k dielu, pomohli by týmto spôsobom zvýšiť recykláciu a recyklácia by stúpla len o desať percent, pomohlo by to znížiť emise uhlíku o 108 900 ton.

Tip 4 – Ako môžu deti šetriť vodou

Deti naplnia svoje fľaše a poháre vodou z kohútika namiesto vody z fľaše a svojich rodičov presvedčia, aby nekupovali balenú vodu.

Keby všetky deti predškolského veku používali vodu z kohútiku, znížili by sa emisie oxidu uhličitého o 12 650 ton, a naviac by sa ušetril viac než bilión litrov vody – čo odpovedá objemu tisícov olympijských plaveckých štadiónov.

Tip 5 – Ako môžu deti šíriť informácie o klimatických zmenách

Deti môžu šíriť informácie o klimatických zmenách tak, že povedia kamarátom čo robia pre planétu a ako sa môžu hrať, aby to planéte prospelo. V dôsledku týchto jednoduchých krokov by sa emisie oxidu uhličitého znížili o 191 620 ton – asi ako keby prestalo jazdiť 87 100 áut –, čo je v každom prípade vynikajúci výsledok.

Ekologické hry pomáhajú deťom premýšľať o ekológii

Playhouse Disney a bývalý moderátor programu Blue Peter Peter Duncan vymysleli radu ekologických hier a aktivít, s ktorých pomocou môžu rodičia ukázať svojim deťom, ako žiť v súlade s prírodou.

Pestujeme vlastnú zeleninu

Deti a ich rodičia si vypestujú vlastnú zeleninu. Je to skvelý spôsob, ako ušetriť peniaze, zabrániť zbytočnému baleniu a ušetriť energiu používanú na dopravu zeleniny do supermarketu. Z pestovania sa môže stať i zábavná súťaž, keď si každý člen rodiny zriadi vlastný záhon alebo truhlík. Rodiny môžu začať s paradajkami, cuketami, brokolicami, zemiakmi, a ak majú dostatok miesta i s fazuľami a hráškom. Deti si vyberú miesto, kam svieti slniečko, a budú ho dosť polievať. Najlepším pestovateľom môžu byť udelené ceny. Domáca zelenina bude chutiť skvele.

Hľadáme prístroje v pohotovostnom režime

Rodičia napíšu, koľko domácich spotrebičov je v ich domácnosti v pohotovostnom režime (obvykle svieti červené svetielko), a požiadajú svoje deti, aby v piatich minútach našli čo najviac z nich. Televízie a DVD prehrávače nájdu celkom určite, existujú však také spotrebiče, ako je práčka alebo počítač, u nich si nemusia byť isté. Rodičia odmenia deti za každú správnu odpoveď a ukážu im spotrebiče, ktoré nenašli. Požiadajú ich, aby nabudúce kontrolovali, či sú tieto spotrebiče vypnuté.

Premýšľame o vode

Rodičia požiadajú svoje deti, aby našli všetky miesta v dome, kde odteká odpadová voda – ako je vaňa, dres –, a za každé je odmena. Deti môžu špinavú vodu zhromažďovať a používať ju ku hrám, na polievanie záhrady alebo k vytvoreniu miniatúrneho rybníčka. Rodičia môžu vykopať dieru pre vedro alebo misu a požiadať svoje deti, aby ich okraje ozdobili lístím alebo kameňmi a vytvorili vodný prvok.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 4,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. tak sme teda zvedavi. DOteraz mali moje deti JETIX zakazany, lebo tam boli velmi bojove a needukativne rozprvky. Uvidime, ci sa to zmeni

  2. Som rada, ze zmiznu z obrazovky Power Rangers a Pokemoni a dalsie bezduche individua …a ze nasa babka uz nebude mat na vyber a nebude to detom natruc pustat, hoci vie, ako to neznasam a namiesto Jim Jamu im pusti Rangerov, lebo ze „oni chceli inu rozpravku nez tu, co bezala na Jim Jame“…

  3. Je skoda ze jetix skoncil pretoze tam bolo isto viac dobrych rozpravok ako na tom trapnom dysney channel Co je Andy,Tri kamaradi a Jerry,Zivot s Louiem,Trieda číslo 402, to boli skvele rozpravky.

    Pokemon a Power Rangers sice neboli bohvie jake a nikto sa nato nikomu nekazal pozerat.Ale na Disney Channel je co holy kkt s prepacenym jedine tak Phines a Pherb. JETIX bol proste lepsi.

  4. môže mi niekto poradit ako mám pozerať disney channel na notebuku prosííím ! 🙁 🙁

    pomohol bi nejakí link alebo iba rada prosíím

    1. prosíím pomôže mi niekto ?…
      newiem ako mám pozerať disney channel na nnotebuku prosíím pooómoć.. pomohol bi link alebo aj nejaka dobra rada prosííím

Pridaj komentár