Deti, ktoré čakajú na mier

ts Magna 0

Pri príležitosti Svetového dňa utečencov prebieha na sociálnych sieťach prvá virtuálna výstava fotografií, ktorá upozorňuje na alarmujúcu situáciu sýrskych utečencov pod názvom Moje dieťa. 

foto © Martin Bandžák / MAGNA

80 portrétov sýrskych detí

nafotil v máji tohto roku v Libanone Martin Bandžák, fotograf a spoluzakladateľ humanitárnej organizácie MAGNA, spolu s členom prestížnej fotoagentúry Magnum Photos, Johnom Vinkom.

„V utorok, 20.6. si 80 osobností, ktorým nie je ľahostajné, ako vyzerá svet okolo nás, zavesilo „svoje“ dieťa na „svoju“ stenu na sociálnej sieti. Vzdali tak hold všetkým deťom, ktoré čakajú na mier a  kvôli vojne sa nemôžu vrátiť domov.“, hovorí Martin Bandžák.  

Aktívnymi účastníkmi výstavy je napríklad pán prezident Andrej Kiska. Celá galéria fotografií je k nahliadnutiu na webovej stránke www.tojemojedieta.sk.

 

Na mier čaká 3,6mil. žien a detí

Prevažná väčšina  z 5 mil. ľudí,  ktorých zo Sýrie vyhnala vojna, žije v provizóriu v susedných krajinách ako je Turecko, Libanon, Irak, Jordánsko a Egypt. Štatistiky uvádzajú, že za hranicami svojej krajiny čaká na mier 3,6mil. žien a detí. 

Len v 5 miliónovom ekonomicky slabom Libanone žije viac ako milión utečencov. Mnohé deti sa tu už narodili alebo si na Sýriu už ani nepamätajú. Stav bez vojny a detstvo bez starostí sú pre nich neznáme. Žijú v provizórnych „mestečkách“, v zlých hygienických podmienkach s chýbajúcou zdravotníckou pomocou.

foto © Martin Bandžák / MAGNA. NASMA – Po tom, čo zažila a prežila besnenie príslušníkov Daeš v rodnom meste Homs v Sýrii, sa jej podarilo s rodinou utiecť do Libanonu. Obrazy, ktoré vo svojich štyroch rokoch videla nevie spracovať dodnes. Postupne jej vypadali všetky vlasy a dostávala jeden panický atak za druhým. Všetci dúfajú, že návštevy psychologičky jej skoro pomôžu.

 

V nedokončených novstavbách bez zábradlí padajú deti zo schodov

„V nedokončených novostavbách, ktoré libanonskí developeri plánovali pre jednu rodinu, sa tlačí štyridsať až päťdesiat ľudí, väčšinou tam nie je ani zábradlie, deti padajú zo schodísk,“ popisuje situáciu v Libanonu Martin Bandžák.

„Z môjho pohľadu je to oveľa deprimujúcejšie prostredie ako stanové tábory, kde je aspoň nejaká organizácia a infraštruktúra.“

„V oblasti Baalbeck, kde humanitárna organizácia MAGNA pôsobí, sú tisíce detí a ich rodín zo Sýrie bez prístupu k zdravotnej starostlivosti, žijú v odľahlých častiach a ďaleko od akejkoľvek lekárskej pomoci. Naše zdravotnícke tímy sa k nim dostanú len pomocou mobilnej kliniky.“,

hovorí operačná riaditeľka Denisa Augustínová. „MAGNA  poskytuje zdravotnú pomoc v Libanone a v Sýrii od roku 2016, tento rok sme otvorili misiu aj v Iraku, časť projektu máme aj priamo v Mosule.“, dodáva Denisa.

foto © Martin Bandžák / MAGNA

Zbierku na pomoc deťom, ktoré čakajú na mier

robí slovenská humanitárna organizácia MAGNA. Ľudia môžu pomôcť zaslaním SMS v hodnote 5 EUR na 836, príspevkom online na www.magna.org alebo na číslo zbierkového účtu v tvare iban SK5811000000002943004292. Pravidelným darcom (3 eurá mesačne) sa môžete stať zaslaním SMS v tvare MAGNA na číslo 806.

Liečime tu a teraz, vďaka vám. 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár