Darovanie krvi zachraňuje životy a prináša dobrý pocit

TS 0

Darovanie krvi v mnohých prípadoch znamená záchranu života. Od rýchlej transfúzie krvi totiž často závisia životy pacientov po úrazoch, nehodách, či ťažkých operáciách. Zabezpečenie dostatočného množstva životodarnej tekutiny pre pacientov rôznych krvných skupín je dlhodobým problémom, na ktorý má upozorniť aj

Svetový deň darcov krvi, ktorý si pripomíname 14. júna.

Organizovanie dobrovoľníkov na darovanie krvi je jednou z kľúčových aktivít Slovenského Červeného kríža. Aj s týmto cieľom nadviazala organizácia dlhodobú spoluprácu so spoločnosťou Kaufland Slovenská republika v.o.s., ktorá sa zaviazala podporovať a organizovať dobrovoľné darcovstvo krvi medzi svojimi zamestnancami.

Na základe tejto spolupráce sa do bezpríspevkového darovania krvi tento rok zapojilo aj 39 zamestnancov Kauflandu. „Na Slovensku sa ročne spotrebuje 180-tisíc jednotiek červených krviniek, ktoré dokážu doslova vrátiť životy, či zdravie ľuďom po úrazoch, onkologickým pacientom, či pacientom s poruchami krvotvorby. Krvi však na transfúznych staniciach nikdy nie je dosť. Preto sme nesmierne radi, že máme v spoločnosti Kaufland dlhodobého partnera, ktorý nám pomáha šírením osvety o potrebe darovania krvi, ale aj náborom nových darcov“, hovorí filantrop a prezident Slovenského Červeného kríža, doc. MUDr. Viliam Dobiáš, PhD.

Postoj vedenia spoločnosti Kaufland a ich zamestnancov ocenila i primárka oddelenia hematológie a transfuziológie Všeobecnej nemocnice v Komárne: „Veľmi si vážime skutočnosť, že zamestnávateľ podporuje u svojich zamestnancov dobrovoľné darcovstvo krvi a pomáha tak zachraňovať životy. Tento postoj nie je zo strany zamestnávateľov zatiaľ zvyčajný, o to viac zaňho ďakujeme,“ uviedla MUDr. Enikő Radi.

Úspešná a  plodná spolupráca s Kauflandom inšpirovala predstaviteľov Slovenského Červeného kríža na oslovenie ďalších zamestnávateľov s výzvou podporiť a

motivovať svojich zamestnancov k dobrovoľnému darovaniu krvi.

S touto myšlienkou vznikla nová kampaň pod názvom Daj pár deci počas pracovnej doby, ktorá uzrie svetlo sveta v najbližších dňoch. „Hromadné darovanie krvi zamestnancami na vybraných prevádzkach Kaufland sme si vyskúšali po prvýkrát, ale bola to veľmi úspešná akcia, v ktorej budeme určite pokračovať aj v budúcnosti“, hovorí Martin Gärtner, hovorca spoločnosti Kaufland. „Budeme radi, ak sa k tejto iniciatíve pridajú aj ďalšie spoločnosti. Zo skúseností už vieme, že organizačne sa to dá zvládnuť pomerne bez problémov a keď ide o dobrú vec, určite to stojí za to“ dodáva M. Gärtner.

Zamestnanci pracujúci v prevádzkach spoločnosti Kaufland v Michalovciach, Sabinove, Košiciach, Rožňave, Martine, Čadci, Žiline, Nových Zámkoch, Dunajskej Strede, Galante, Komárne, Banskej Bystrici, Brezne, Kežmarku, Starej Ľubovni, Bardejove, Seredi a v Hlohovci hromadne darovali krv buď na hematologicko-transfúznych oddeleniach nemocníc v Komárne a v Bardejove alebo v priestoroch Národnej transfúznej služby SR v Košiciach, Žiline a v Banskej Bystrici, či v rámci mobilného odberu, ktorý sa konal v Senici.

Darovanie krvi pre mňa bolo príjemným pocitom, že som možno niekomu zachránil život, alebo zlepšil jeho zdravie. Človek nikdy nevie, kedy bude potrebovať krv on, alebo jeho blízky.“  povedal  po odbere Ľuboslav Budai, ktorý pracuje v Kauflande ako oblastný riaditeľ.

Väčšina zamestnancov sa pritom rozhodla dobrovoľne darovať krv vôbec po prvýkrát. „Nad darovaním krvi som uvažoval už veľmi dávno a keď prišiel takýto podnet zo strany spoločnosti, zaujalo ma to a využil som túto možnosť aj ako motiváciu a príklad pre ďalších zamestnancov“, vysvetlil svoje odhodlanie Štefan Bozó, ktorý pracuje ako vedúci obchodného domu Kaufland v Čadci. „Pred mojím prvým odberom som bola v strese, nie zo samotného odberu, akurát som mala obavy, či bude všetko OK a uskutoční sa vôbec odber. A keďže výsledky boli v poriadku, bolo to všetko fajn a po odbere, mojom prvom, som sa cítila super. Po zdravotnej stránke úplne v pohode a po psychickej ako víťaz, že som to dokázala!“ vyjadrila svoje pocity prvodarkyňa Viktória Rapšová z obchodného domu Kaufland v Brezne.

Dobrovoľné odbery zamestnancov spoločnosti budú na jeseň opäť pokračovať v ďalších mestách Slovenska.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár